2 månader

Jag hade helt missat att jag idag har varit prick två månader i Frankrike. Insåg det när jag var ute och gick i skogen innan. Tiden har gått så snabbt sen jag kom hit och imorgon kommer mina föräldrar ner och jag längtar så. 
Men innan dess måste jag städa mitt rum lite, så att det inte ser hemskt ut och äta. Sen ska jag också skypa med mina fina kompis som åker till Brasilien på fredag för att stanna där en månad, om det inte vore för att jag är sinnesjukt rädd för att åka till Brasilien på grund av kriminaliteten, skulle jag vara jätteavundsjuk. Skulle vara skönt med lite värme just nu. På tal om värme så åkte min mormor och morfar till Kanarieöarna igår för att vara där en månad, det är jag väldigt avundsjuk för. Fast snart börjar julskyltning och allt annat juligt som jag älskar, igår satte det upp julstjärnor på huvudgatan i min by, och julkänsla får jag helt enkelt inte när det är varmt.
Så, nu ska jag städa lite och äta.
À demain!

Slappedagar

Enda gången jag inte låg och tittade på film i sängen igår var när jag åt och när jag gick för att träffa Ninna och sedan gick en runda på 1,5 timme. Hon behövde handla lite grejer som inte fanns i hennes affär så hon kom till min by, men det var lunchstängt så under tiden lekte hon och hennes flicka på lekplatsen, så jag gick ner och pratade lite och följde med dem och handlade.
Idag är det inte heller mycket på schemat, är lite trött och skulle behöva vila/fixa/städa lite innan mina föräldrar kommer imorgon, för då kommer jag inte hinna vila lika mycket. Ska nog även gå en runda i skogen, som jag gjorde igår, för jag insåg precis att det är superfint väder ute. Solen strålar och inte ett moln på himlen!

Lovdag

Lovdag för barnen = jobbdag för mig. Jag är ju inte van vid att ha barnen hela dagar eftersom jag slipper onsdagarna och därför har dagen varit väldigt lång. Inte jättejobbig eftersom de sköter sig själva, men som vanligt när man inte har något att göra, blir man lite jobbig och börjar reta sitt syskon. 
I morgon skulle jag haft en heldag till med barnen, men nu verkar det som att mamman ska vara hemma för att hon har saker att förbereda till senare i veckan, så förmodligen är jag ledig och kan göra något roligt. Dock jobbar typ alla andra, om de inte har åkt hem, så jag får se hur det blir.
À demain!

It's cold around me

Jag sitter på mitt rum och inväntar att familjen ska komma hem. Jag vet inte när de kommer och vet inte om jag kommer orka vara vaken tills de kommer, är väldigt trött nämligen. 
Idag har jag inte gjort särskilt mycket, Ninna och jag sov en stund när vi kom hem på morgonen innan vi tittade på film och åt. Vi hade ju helt glömt att man skulle ställa om klockan, så när några berättade det för oss på kvällen så insåg vi att vi var tvungna att vara ute en timme extra. Kylan har dessutom börjat komma, när vi åkte hem från Paris var det frost.
I morgon är det lov för barnen vilket betyder att jag är hemma själv med dem från 8.30 till 20.30. Ja om de nu inte har några andra planer jag inte vet om, men det tror jag inte.
Spretigt inlägg, skyller det på tröttheten.
À demain!

Helgmys

Igår kväll åt vi, Ninna och jag, hemmagjord pizza och sallad och tittade på film, supermysigt. I morse när vi vaknade gick vi ut och gick i en timme innan vi åt en stor helgfrukost. Efter det tittade vi lite på film och sen, eftersom Ninna var tvungen att åka hem och hämta sin lön, så lånade vi cyklar från familjen och cyklade, de cirka 10 kilometrarna, till Ninna. För er som känner mig tänker nog hur jag kunde gå med på det här, och det var ungefär vad jag tänkte hela vägen. Det är otroligt mycket backar där jag bor, vilket gör att det blir lite jobbigt. Så här i efterhand kan jag säga att jag än en gång fått bekräftat att cykling inte är något för mig. Först och främst var det så dåligt med luft i mitt bakdäck att det inte gick att cykla på det, så vi fick gå tillbaka till garaget och leta efter en pump, vilket vi mot förmodan gjorde efter typ 10 minuter. Sen cyklade vi iväg, upp för de hemska backarna och när vi var någon kilometer från Ninna så fastnade min kedja. Jag hade haft problem med växlarna hela vägen, men nu satt det stenhårt fast. Detta har ju hänt mig ungefär varje gång jag satt mig på en cykel de senaste tio åren (ni ser, det är ett tecken!) så efter typ tio minuter och ett par svarta händer senare lyckas jag slita loss det och få fast den igen så vi kunde åka vidare. 
Vägen hem gick dock lättare och bättre, men det var lite kallt om öronen. Börjar ju bli kallt här, idag har det varit knappt 8 grader och regn och blåst. 
Nu har vi börjat förbereda kvällens mat och sen ska vi in till Paris.
Dagens frukost.
À demain!

En riktig höstdag

Idag har kylan även kommit hit, dock har det inte snöat än, och i helgen ska det gå ner mot NOLL grader över natten. Ser jag inte fram emot, däremot gör det mig inget att det blir lite kallare, jag gillar hösten och att få ha på sig massa mysiga kläder. Idag var det dock inte så skönt för det blåste och jag var inte klädd för hur kallt det var.
Vi började dagen vid lunchtid på La Defense, där vi gick upp på tredje våningen där det ligger flera restauranger och caféer. Dock var det väldigt mycket folk så vi satte oss på ett litet sandwich-ställe där vi åt panini som smakade pizza och till efterrätt varsin chocolat chip cookie. Därefter tog vi oss mot Notre Dame igen, var ju där förra veckan men kön var så lång att vi struntade i det, och denna gången hade vi siktet inställt på att gå upp i klocktornen, som visade sig vara gratis. Dock så var kön lite lång, i alla fall när man fryser, så vi gick vidare mot Starbucks (väldigt franskt, jag vet!), där vi tog varsin latte för att värma oss med. Sen, på väg mot Jardin de Luxembourg, såg jag en La Croissanterie och då jag tyckte att Elin också måste få smaka den goda Daim-kakan, så köpte jag en som vi delade på i parken.
Nu sitter jag och väntar på att barnen och pappan ska komma hem och därefter åka iväg igen, för då ska jag gå och köpa lite glass förmodligen och förbereda maten till när Ninna kommer för filmkväll. Ska bli så mysigt att vara själv hela helgen, eller Ninna ska ju vara här också, men ni fattar.
Det var mycket tända ljus inne i kyrkan
Och massa ljuskronor i taket
Jeanne d'Arc
Ett av de stora, vackra fönsterna
Elin började kolla taket och tyckte att de små sprickorna var lite oroande
Jag däremot tyckte bara att taket var fint, och helt ärligt har det stått sen typ 1100-talet klarar det nog några år till. Kolosseum har ju stått (halvt) typ tre gånger så länge
Ännu ett fint fönster. Finns ganska många i kyrkan
Elin posar vid nån snubbe
Längst bort ser man altaret
Bild från Jardin de Luxembourg. Elin tyckte att trädet var så fint, så hon tvingade mig att ta kort på det eftersom jag hade min stora kamera med mig
Här står min fina Helène [elänn] (de har lite svårt att få till hennes namn rätt) i parken med sin latte
Hösten är nu definitivt här, mysigt!
Avslutar med en fin, höstig bild på Elin, som förövrigt åker hem imorgon. Men bara för en vecka! Så förmodligen får jag svenska tuggummin när hon kommer tillbaka. Score!

Sen kväll

Pappan har fortfarande inte kommit hem (mamman är ju iväg), men jag hoppas att han gör det snart, så att jag kan prata med mamma på Skype. För tillfället tittar jag på Svenska Hollywoodfruar som jag äntligen fått att fungera. 
Kvällen har gått bra, förutom att jag råkade ta sönder en kakform i glas. Flickan hade bakat en kaka och jag skulle ställa den i vatten, men jag visste inte att det var kallt vatten, så formen exploderade, men pojken sa att det inte var så farligt. Innan det lilla missödet med kakformen spelade vi fotboll (med en mjuk boll) i hallen och gjorde någon slags lek. 

Godaste på länge

Idag fick jag lov! I alla fall från skolan, för barnen har höstlov nu i två veckor, så min nästa franskalektion är den 12 november. Däremot så är ja barnen också lediga då, så det betyder att jag får jobba.
Efter lektionen idag kom Elin och mötte mig i Saint Germain och vi gick till ett crêperie som ligger på väg till skolan. Där åt vi först galette, med skinka och ost, (typ matcrêpe) med kaffe och sedan till efterrätt tog Elin en crêpe med mjölkchoklad och jag tog en med ananas, vaniljglass och caramelsås. Behöver jag säga hur gott det var? Nej, jag tror ni förstår. Kommer verkligen gå dit fler gånger. 
Lite roligt var dock att när servitören frågade var vi kom från och jag sa Sverige, lät han uppriktigt förvånad. Har nog aldrig hänt mig förut, alla brukar säga att jag ser väldigt svensk ut.
Efterrätten

La Croissanterie

När jag väl blev ledig åkte jag för att träffa Maria. Vi möttes i La Defense och valde att stanna där för att då slapp vi ta metron mer. Vi gick och tog en fika/lunch på La Croissanterie där de har det mesta; mackor, kakor, sallader och drycker. Efter att vi suttit där i någon timme och pratat om alla skillnader mellan Sverige och Frankrike gick vi runt och tittade i alla affärer. Maria var i behov av jacka och skor, men som vanligt hittar man aldrig det man söker, så vi gick båda hem tomhänta. 
När jag kom hem (lite sent på grund av någon olycka vid tåget) var maten serverad och det var så gott, som det alltid är när man är hungrig. 
Imorgon åker mamman iväg till Berlin för jobb och på fredag kväll åker resten av familjen efter, så i helgen är jag själv. Fast förmodligen och förhoppningsvis kommer Ninna och håller mig sällskap.
Dagens fika: cappucino (fråga mig inte varför, tycker inte om kaffe men de hade med caramelsmak vilket jag älskar. Dock var caramelsyrupen slut, så jag fick ta en classic) och cookie med Daim i som var underbart god!
Halloween-pyntat utanför huset

Svensk TV

Igår kväll upptäckte jag att man faktiskt kan se vissa program på de svenska play-sajterna även om man bor utomlands. Så nu har jag börja titta igen lite Svenska Hollywoodfruar (hann bara se två avsnitt innan jag åkte) och börjat kolla på Torka aldrig tårar utan handskar, som några andra au pair-tjejer sa att jag måste titta på. Så nu är schemat fullt, kommer inte hinna göra något annat än att titta program denna veckan (har ju mina vanliga 15-20 serier att kolla på också). 
Nu ska jag ta mig till tåget för att åka till Paris och fika med Maria!
 

.

Jag blev allt lite ledsen när jag tittade ut i morse på det som skulle vara 20 grader och sol, men som var mulet och fuktigt. Dock ändrade det sig under dagen och när jag kommit hem efter skolan och ätit lunch gav jag mig ut på en promenad i det sk ochöna solskenet. Sen kom flickan hem och vi tittade lite på film (Twilight på franska), sen kom pojken hem och jag lagade mat. Inte särskilt händelserik dag, men jag njöt i alla fall. Desstuom missade jag inte en enda buss eller tåg! Så jag har äntligen brutit trenden (ovanan).
Imorgon är det onsdag igen och min tur att hämta barnen + kompisarna efter skolan. Sen får vi se vad för något intressant jag gör på eftermiddagen. 

Jag kommer hem...

Om mindre än två månader. Bokade precis flyg för att ta mig hem och tillbaka vid jul. 21 december tar jag mig hem och den 2 januari flyger jag tillbaka igen. Lite komiskt att det kostar runt 4000 kronor att flyga enkel resa med AirFrance. Tur och retur knappt 2000 kr.
Bonne Nuit!

Busshat!

Busstrafiken, eller trafiken över huvud taget, i detta land fungerar inte riktigt optimalt. Idag stod bussen stilla i en sväng i 10 minuter då vi inte kom förbi kranbilen, eller vad det nu kan heta, som stod på refugen i mitten, för att de satte upp julbelysning(!) på lyktstolpen. Tack vare denna försening missade jag tåget med... 1 minut. Fjärde gången jag missar tåget på tre dagar, men det var inte mitt fel igår och inte heller idag. Så för att ta mig hem 4 km, vilket tar cirka 10 minuter att köra, tog mig idag knappt en timme och 20 minuter.
På morgonen var det tåget som var lite för sent så jag missade bussen och kom en kvart för sent till skolan. Men annars är jag väldigt glad idag, för det är 23 grader och strålande sol ute. Gick inte ens att ha jacka när man var ute utan att svettas.

Svennetacos

Idag var det då äntligen dags för tacos i Svenska kyrkan, vilket var uppskattat då jag inte ätit tacos sen jag kom hit. Det var underbart gott och efter maten var det ett liten musikquiz som några killar hade satt ihop. Vi tävlade i lag, så de som satt vid vårt bord blev lag Överstrukna, detta för att vi strök över det första namnet vi kom på (vi bestod i majoritet av naturare, och de har som ni vet lite dålig fantasi). Första delen bestod av mer eller mindre musikrelaterade frågor som vi kunde de flesta. Andra delen bestod av ett snyggt ihopsatt musikmedley, som framfördes av två av killarna på gitarr. I början av medleyt gick det att få ner låt och artist innan de bytte låt, men ju mer medleyt fortskred desto snabbare blev byterna. Så i slutet rafsade jag bara ihop så mycket jag kunde. När de ska berätta vilka som vann säger de att vinnarna hade alla rätt på första sidan. Redan då säger vi att då vann ju inte vi, för vi svarade ju inte ens på allt. Dessutom säger de att av 28 låtar tog de 26 i medleyt... Lag överstrukna! Chocken var ganska stor i vårt lag, men kul att vinna lite.
Efter kyrkan började vi ta oss hem. Ninna och jag missade precis vårt tåg i La Defense så vi gick runt och tittade lite tills nästa gick. När vi har åkt en station stannar tåget och de säger att på grund av elfel går inte tåget längre och då är vi jättelångt hemifrån en söndagkväll, när det i princip inte går några bussar alls, men en snubbe som jobbar på stationen säger att tågbolaget har satt in en extrabuss som kommer om ett tag. Så vi följde folkströmmen och efter 20 minuter kom bussen. Men... den går bara till Marly-le-Roi, alltså stationen innan mig, men då sa värdmamman att hon hämtar mig om det behövs. Det behövde hon inte för när vi väl kom fram till Marly, ca 2 timmar senare, hade tågen börjat gå igen, så då kunde vi ta det. När vi kommer till stationen ser vi att vi precis missade tåget, så vi får vänta i 30 minuter. Jag gick från kyrkan lite efter 17, jag kom hem 21.00!
I väntan på Elin, som tappat sitt metrokort men som fick det av en städerska som hittat det på stationen och kände igen henne på kortet, gick jag upp till Grand Arch i La Defense och tog kort på den
När hon väl kom, åkte vi till Notre Dame, som vi tänkt gå in och upp i, men den gigantiska kön stoppade oss
Det fina fönstret i mitten
Har jag nämnt förut hur mycket jag tycker om gatuljusen i Paris?
Gröna gubbar på toppen
Toppen...
och baken
Sen gick vi vidare mot île Sain-Louis, ön bredvid Notre Dame
Där vi såg på ett brudpar (det andra för dagen) när de tog kort med... två svanar
och kollade in lite street(sign?)art

Mot staden

Igår hittade vi en mysig restaurang i Saint Michel, latinokvarter/studentkvarter, där det var god mat till lagom pris. Till efterrätt blev det Ben & Jerry-glass, när det står på menyn måste man ha det! När vi ätit färdigt och betalat gick vi tillbaka mot fontänen för att få gå lite innan vi satte oss på metron. När jag kom till La Defense såg jag att jag missat mitt tåg med typ två minuter, så för att fördriva tiden tills nästa tåg stod jag och gjorde sudoku på mobilen, vilket jag blivit sjukt bra på tack vare väntetider.
Idag hade vi funderingar på att åka till katakomberna, men då mitt sällskap var för trött, så ska jag nu istället med Elin till Notre Dame och hänga lite innan vi går till Svenska kyrkan för lite hederlig, svensk... tacos!
Nu måste jag springa! Ciao!

Dagen idag

Tjejen jag skulle på marknaden med var sjuk idag, så jag åkte med Ninna istället. När jag kommer till stället där vi ska träffas ser jag Julia och frågar vad hon gör där, visade sig att hon hade pratat med Ninna och skulle följa med oss, kul! Vi tog oss in mot centrum för att leta efter marknaden, men vi hittade inte den, så vi frågade en kvinna som sa hur vi skulle gå och efter att vi gått runt halva kvarteret hittade vi den. Den bestod av 8 små stugor som sålde ost, vin, marmelad och bröd. Så vi smakade bara lite ost och bröd, sen gick vi vidare för att äta lite lunch. På väg för att leta någonstans att äta möter vi Madeleine som är ute och går, så hon hängde med oss för att ta en kaffe. Vi hamnade till slut på ett sandwich-ställe där vi satt tills jag och Ninna åkte hem vid tre, halv fyra-tiden. De andra satt kvar, för det kom en tredje tjej och gjorde dem sällskap. 
Eftersom tjejen jag kanske skulle gå på konserten med är sjuk, ska jag istället åka in till Paris med några tjejer för att äta lite och sedan gå till någon bar innan vi tar sista tåget hem.

50 dagar

Idag har jag varit hela 50 dagar i Frankrike. På 50 dagar har jag inte sett min familj eller mina vänner. Jag måste faktiskt säga att det har gått väldigt bra än så länge, tror det beror på att jag vet att det bara är för ett år och att jag kan prata med dem när jag vill ändå, på Skype. Men snart får jag se mina föräldrar och efter att de åker hem är det mindre än två månader tills jag åker hem för jul. Sen efter nyår blir det hela sex månader i Paris utan att åka hem, men då har jag förmodligen vant mig och ha så mycket att göra att tiden kommer att flyga iväg, för så brukar det vara. I början går tiden lite sakta och man tänker att man har all tid i världen, sen rätt var det är så står man där och undrar var all tid tog vägen. Därför ska jag var lite mer flitig med att göra saker. Istället för att på helgerna bara gå runt och strosa och kolla i affärer, vilket man självklart får göra ibland, ska jag försöka uppleva eller se något. Detta börjar jag idag med att kolla in marknaden i Saint Germain. À toute à l'heure!

Idag

Fredag igen, nice. Denna fredagen spenderades hemma, tog sovmorgon och sen tittade jag på film och tv-serier hela dagen tills barnen slutade skolan.
I morgon blir jag lite mer effektiv. Först, på dagen, ska jag till St Germain med några tjejer och gå på marknad där det tydligen ska vara mat och rollspel(?!). Sen på kvällen ska jag förmodligen tillbaka till St G med en annan uppsättning av tjejer för att gå till skolan (ambitiöst på en lördagkväll inte sant?) för en konsert med tre olika band. À demain!

Längtar...

Tills om två veckor. För då kommer mina föräldrar ner hit!!!! :D

Musée d'Orsay

Jag behövde inte jobba eftermiddagen idag, så jag åkte in till Paris för att vara lite kulturell. Jag tog metron till Louvren, men gick inte in där utan fortsatte till musée d'Orsay som ligger på andra sidan Seine. Där finns målningar från impressionisterna och expressionisterna. Tror jag, konst är inte riktigt min grej, men jag spenderade i alla fall lnästan två timmar där. Jag kollade in en tillfallig utställning om impressionism och mode, den var fin. Annars letade jag mest efter Edgar Degas målningar som när jag var där förra året låg på våning 0. I slutet av min vistelse, precis efter att gått ner tre våningar, tittar jag på planlösningen och inser att de har flyttat Degas, Monet, Manet och co. upp till våning fem, men då var jag så trött att jag inte pallade gå upp. Det är ju gratis för mig, så jag kan ju bara gå dit en annan dag och kolla.
På mode-utställningen hade de många citat från kända människor som var kul att läsa. Kommer inte ihåg vilka som sagt dem, men här kommer några: 
-La Parisienne n'est pas à la mode. Elle est la mode. - Parisiskan är inte modern. Hon är modet.
-Sans doute les Parisiennes sont femmes, mais elles sont plus femmes que les autres femmes. - Utan tvekan, parisiskorna är kvinnor, men de är mer kvinnor än andra kvinnor.
Musée d'Orsay ligger i en vacker, föredetta tågstation. Här är den fina klockan på väggen. (Man fick egentligen inte ta bilder, precis när jag kom in tog jag en bild av taket och då kom en man och sa till mig att jag inte fick det)
Museet från en bro över Seine.

Spindeldödaren

Efter lite sovmorgon i morse tog jag mig till skolan för min franskalektion. På bussen sitter det en tjej i 16-års åldern och rullar en cigarett, inget man ser varje dag (eller någonsin) i Sverige. Cirka 10 minuter senare på väg till skolan ser jag en kille på max 15 år som även han sitter och rullar cigaretter. Om det är lätt att få tag i cigaretter i Sverige, är det 20 gånger lättare här. Man går helt enkelt bara fram till någon och frågar om man kan få, och till skillnad från i Sverige så delar folk här faktiskt med sig. Vet dock inte om det är särskilt positivt, då man ser var och varannan 14-åring gå runt med en cigarett i handen.
Tillbaka till mig. Det gick ovanligt snabbt i skolan idag, vet inte varför, men det bryr jag mig inte så mycket om. Ett tag efter att jag slutat tog jag bussen hem igen och åt medan jag tittade lite film på datorn. När flickan kom hem tittade vi på Mamma Mia tillsammans, på franska, så längtar jag inte bara efter jul, utan även efter sommar och sol. Toppen!
Sen skulle jag göra spagetti och köttfärssås, men precis när jag ska börja inser jag att vi varken har tomatsås eller ketchup. För första gpngen sen jag kom hit fanns varken eller, så då fick jag improvisera lite. Jag mosade en tomat och la i, sen tog jag även lite tomatjuice. Dock blev det inte som jag ville, men ingen klagade. 
I morgon är det onsdag, vilket betyder kort dag i skolan för barnen och förhoppningsvis kort dag för mig med, då det verkar som att mamman skulle försöka komma hem tidigt ändå. Très Bien!
Förresten, precis när jag sitter och skriver det här, kommer världens (okej, kanske inte sant) största spindel springandes över golvet i mitt rum. Så jag fick döda den med en toffla.
Varför är det så mycket spindlar i det här landet? Varför är de så fruktansvärt läskigt stora? Och varför måste de var i just mitt rum? Only God knows. 

Godispaket

I morse var jag, som tidigare nämnt, i la mairie i Saint Germain med skolan, dock var vi inte inställda på att vi skulle ha lektion efter, vilket vi tydligen skulle. Lektionen gick hyffsat trots att det var svinkallt i klassrummet och jag var hur trött som helst. Efter lektionen tänkte jag ta mig hem så snabbt som möjligt för jag var hungrig, men självklart missade jag bussen. Jag var för rastlös för att vänta på nästa och de flesta affärer är stängda på måndag så att fördriva tiden var inte ett alternativ. Så då gick jag, 4 km visade mobil-GPS:en när jag kom hem och jag kom faktiskt hem precis innan jag hade kommit hem ifall jag hade tagit bussen. Jag åt lite och städade lite för att fördriva tiden tills barnen kom hem. När de kommer hittar jag och flickan ett superstort, grönt brev i brevlådan och jag förstår att det är till mig! Diverse godsaker från hemlandet, bland annat mosade chips (som enligt lappen ska gå att ätas med sked), ännu mer av min älskade chipsdip, julmust och julkort. Det sista kanske låter lite konstigt, men min kompis, som skickat ner paketet till mig, reser snart iväg i några månader och kommer därför att missa vårt årliga julbak och därmed missa att träffa mig när jag kommer hem. 
Idag blev middagen mer omtyckt än sist, risotto älskar de. Efter det har vi tittat på Les Simpsons och jag kan bara säga att om ni tycker att rösterna är jobbiga i vanliga fall så ska ni bara höra de franska, de är fruktansvärda, skär typ i öronen. 
Nu ska jag äta lite av mitt godis och titta färdigt på Once Upon A Time. À demain!

Julstämning

Nu sitter jag med tända ljus i myskläder och nyinköpta mystofflor och lyssnar på julmusik. Vet helt allvarligt inte varför jag blivit så sugen på julen just idag, men mysigt är det. Dessutom, till efterrätt idag efter middagen blev det chokladfondue med ananas och äpple. Mmmm...

Mysdag

Igår tittade jag och Elin på Harry Potter och åt pizza hemma hos henne, eftersom hennes familj var bortbjudna. När jag tog tåget till henne var det svinkallt och därför blev jag ganska glad när tåget kom fram och bussen till henne skulle gå om 10 minuter så att jag slapp gå i kylan i 2 kilometer. Vi hade funderingar på att gå upp tidigt idag för att ta oss till Louvren och vara lite kulturella, men när vi vaknade vid 10 var vi inte så sugna på det, så vi låg istället kvar i sängen, lyssnade på julmusik, planerade julbak och drömde om skidåkning. Vet inte om det är vädret som gör att man längtar till jul, men idag har det varit väldigt kall och regnat och jag som hade klätt mig i relativt tunna kläder och ballerinaskor, med tanken att gå på museum, frös ganska rejält. Ett tag efter 12 tog vi oss trots allt ut i regnet, med ett äpple till frukost, för att åka in till Marais och äta och shoppa. Då det regnade väldigt mycket var alla matställen fullpackade, men till slut gick vi in på ett crêperie bara för att få sitta ner, ja och för att äta en crêpe. Sen gick vi tillbaka mot affärerna och då träffade vi två andra au pair-tjejer, de beställde precis frukost, falafel, och den såg så god ut att vi också tog varsin. Efter det började vi ta oss hemåt, men på vägen gick vi förbi vårt favorit crêperie, så då tog vi en crêpe till, med socker, smör och kanel. Smakar helt underbart och påminner om jul.
När jag kom hem för en stund sen såg jag att de hade satt igång en brasa, så jag satte mig vid den för att tina upp mina stela fingrar och fötter. Ska bara slappa resten av kvällen för i morgon ska jag vara i skolan tidigare än vanligt för vi ska besöka la mairie i Saint Germain. Det är typ ett slags kommunhus, men det blir nog intressant.

Ledigt

Känns så skönt att det är lördag, inte för att veckorna är särskilt jobbiga, men det faktum att man har hela dagen ledig och hinner göra lite saker och inte behöver vara hemma vid fyra. Jag har hunnit äta frukost, bästa målet på dagen, med min favorit havregrynsgröt med banan och kanel och knäckebröd med kalkon och keso. Keson för övrigt hittade jag i min lilla Shopi här i byn, har letat på många av de större kedjorna, men glömt att titta där. Keso är i Sverige både lätt att hitta och billgt. Så är inte fallet här. Här hittar man det om man har tur och då kostar 400 gram lite över fyra euro, alltså ungefär 40 spänn! Men nog om min frukost. Idag ska jag hänga med Ninna in till Paris för att shoppa lite, vet dock inte riktigt var vi styr kosan, men affärer finns det ju gott om lite överallt. Sen ikväll är jag egentligen bjuden på kalas/picknick/utgång i Paris som jag jättegärna vill följa med på, men förra helgens sömnlöshet gör sig fortfarande påmind och jag känner att jag måste ta det lugnt, så istället blir det filmmys med Elin, inte så illa det heller.
Igår var det strejk på bussarna, eller ja inte på eller i bussarna, utan busschaufförerna eller företag som äger de strejkade, så jag fick köra barnen och deras kompis till skolan. Mer traffik än jag är van vid, men det gick väldigt bra ändå, gäller bara att sticka fram nosen lite för att berätta för alla andra bilar att jag faktiskt kör här. Sen hade jag tänkt att ta det lite lugnt innan jag åkte en stund till La Defense eller alternativt mötte upp Elin och kompis när de slutade skolan, men jag var så trött att jag bara satt i min säng hela dagen och tittade på film. Sen på kvällen gjorde jag en tacopaj till middag och trots att inte pajskalet blev så bra så var pajen supergod enligt mig. Dock inte enligt barnen. Pojken åt lite av den och flickan sa till och med att hon inte gillade den när jag sa att hon var tvungen att äta lite till. Konstigt med barnen i detta land, de äter massa konstiga grejer men gillar inte tacopaj, i Sverige älskar typ alla det. Men man får se det positivt; det blev mer till mig och dessutom blev det över till lunch idag också. Whohoo!
À toute à l'heur!

Torsdag

Det har varit en lugn dag idag. Barnen började tidigt så jag kunde sova hur länge jag ville. Eller inte hur länge som helst, jag hade ju skola vid 11 och det är typ det enda vettiga jag gjort idag. När jag kom hem tog jag och åt lite rester jag hittade i kylen och sen tittade jag lite på film. Just det, mitt i filmen ringer det på dörren. Det var ett bud som kom med paket till värdpappan, så jag fick kvittera det. Jag kommer att ha kvitter fler paket i slutet av det här året än vad jag gjort i hela mitt liv, med den här takten. Två kvitteringar på en månad typ. 
Ikväll blir förmodligen en lugn kväll. Barnen slutar inte förrän 17, kommer hem lite innan 18 och dessutom blir middagen rester från igår. 

Slappedag

Idag har jag inte gjort något vettigt alls. Det har varit fruktansvärt skönt. Jag har bara tittat på film och surfat runt på datorn. Eller sen följde jag ju med mamman när hon skulle köra flickan till dansen, för jag ska kunna veta vägen nästa vecka när det är min tur, och när vi gjort det hämtade vi upp flickans kompis för att skriva in henne och flickan på camp till lovet. Hästcamp. Många barn har sådana dagcamp under en vecka på loven här i Frankrike. Så den veckan när jag ska vara hemma med barnen är hon borta mestadels, dock kan inte pojken gå på sitt tenniscamp för att har skadat sin arm lite, men då slipper jag ju i alla fall att de bråkar med varandra på grund av att de är uttråkade. Jo, hästklubben då, det var typ det sötaste jag sett. Det såg ut som jag hade hamnat i en Burberry Kids-reklam i en alpby. Supersöta ungar i 6-8-års åldern preppy klädda i ridbyxor- och stövlar med täckvästar, och de byggnader och slall som fanns var byggda i alpby-stil (tänk små trähus med gigantiska fönster). Satt bara och log åt alla söta ungar och ponnysar.
I morgon är det skola igen och kanske ska jag träffa upp Elin en stund i La Defense eller Paris, men vet inte säkert än.

Livre audio

Sitter och laddar ner ljudböcker på franska just nu. Har insett att om jag ska lära mig så snabbt och bra som möjligt måste jag optimera tiden och göra saker samtidigt, dvs. lyssna på radio/ljudbok samtidigt som man tränar, pendlar och lagar mat. Och helt ärligt så är det så jag lärt mig engelska, inte i skolan, utan genom att titta ohälsosamt många timmar på TV. Börjar bli lite otålig och vill lära mig att prata bra nu, direkt. Så från och med i morgon ska jag försöka lyssna någon timme på fransk radio eller ljudbok (laddar just nu över stolthet och fördom på mobilen).
Här kommer lite bilder ifrån helgen och Nuit Blanche.
Bild underifrån på fasaden med blommorna
Hängblomma. För de som inte kommer ihåg är blommorna gjorda av flaskkorkar.
Uppifrån
Flaskfisk
 

Läxa

Jag sitter och försöker göra min läxa och det går inte alls. Jag har försökt minst 50 gånger och det går ändå inte framåt. Jag ska komplettera meningarna med prepositioner som i princip samma sak, så det är typ som läsförståelse, vilket suger på alla språk. Får väl gissa och hoppas att det inte är helt åt skogen fel.

Helgen

I lördags regnade det något fruktansvärt, men det var ändå fruktansvärt mycket folk som har tagit sig ut för att besöka diverse monument/sevärdheter och köerna var långa. Vi bestämde oss för att kolla in ett ställe på Rue Rivoli, vet inte vad det heter, men vi kallar det blomhuset. Detta för att fasaden var klädd i blommor gjorda av flaskkorkar i olika färger. Det var det häftigaste med stället, för resten av konsten på stället var lite för modernt (läs: konstigt) för min smak. Efter det gick vi mot Grand Palais och jag vet inte om det var stängt eller om det berodde på att vi inte kände till ingången, men vi kom inte in.
Igår gick jag till svenska kyrkan som hade en ost & vin-träff, dock skippade jag vinet. Det var kul att träffas och prata över lite ost.
Idag var jag sjukt trött, men jag tog mig ändå till skolan, men lyckades inte riktigt hänga med på grund av tröttheten, hoppas jag kan ta igen det i morgon. Dock måste jag lyckas göra läxan först som jag inte diekt förstod särskilt mycket av. Meningskomplettering var det, vilket förklarar varför jag tycker det är så svårt, jag är kass på det på de flesta språk, inklusive svenska. Får se om jag lyckas få ihop det till lektionen.

Nuit Blanche

Vita natten är det ikväll. Det är ett evenemang som sker en gång om året i Paris. Flertal museum och andra ställen har öppet hela natten och det är gratis. Det enda negativa är att regnet fullkomligt öser ner. 
Innan idag var Ninna och jag på IKEA. Det var trevligt att äntligen få äta köttbullar, dock fick jag ingen lingonsylt till. Lite synd.
Obligatorisk soffprovning!

Löpträning mitt i natten

Vi träffade Hanna inne i Paris, vid Bastille, för att hänga lite på kvällen. Det var väldigt trevligt och vi träffade på svenska människor på hela två ställen(!) Först på baren där vi var, där de eftter att på engelska frågat var vi kommer ifrån, frågade på svenska var ifrån i Sverige vi kom från. Hanna fattade först efteråt att de faktiskt var svenska och inte fransoser som kunde svenska. Senare när vi tog tåget mot La Defense så var det några jag tyckte såg väldigt svenska ut. De var blonda, bleka och hade Converse, vilket i princip ingen har här. Jag hörde ganska snabbt att de faktiskt var svenska och sedan underhöll de oss hela vägen genom att sjunga högt till musiken de lyssnade på. När vi kom till La Defense var jag säker på att vi missat tåget, det sista, men vi sprang i alla fall för kung och fosterland och när vi kom till ingången gick jag igenom med Ninna för att spara tid coh blev jätterädd när vakten började vifta. Det visade sig att han bara skrek vite, vite, vite, alltså snabbt. Så vi fortsatta springa och när vi kom till vår uppgång stod det ca 10 stycken kontrollanter/vakter som skrek att vi skulle skynda oss. Vi hann tåget, men vi höll på att dö när vi satte oss. Vi lät som 90-åriga tanter när vi flåsade, har nog inte gjort något så jobbigt på flera år. Springa så långt och snabbt och upp och ner för trappor. Fast det viktigaste är att vi hade en trevlig kväll och att vi lyckades ta sista tåget hem. Nu ska jag lägga mig för i morgon bär det av till IKEA!!!!! Jippi!

Centre Pompidou

Idag tog jag med mig några kanelbullar och begav mig mot Paris för att möta upp Elin och två andra tjejer från hennes skola när de slutade sin lektion. Vi åt på ett litet crêperie/baguette-ställe vid Center Pompidou. När vi sedan gick för att sätta oss för att äta de utsökta kanelbullarna hamnade vi mitt i ett inferno av duvor, minst 50-60 stycken. Gubben skrämde dem så att alla flög iväg precis när vi gick förbi, fruktansvärt äckligt! I alla fall så överlevde vi för att ta oss in till muséet, eller Centre Pompidou. Där har de lite mer modern konst, så ni ska få ett axplock här nedan!
Andy Warhol
En tavla av typ... tyg
Ett konst(närl)igt rum. Hehe
Man kan inte klaga på utsikten va?
Pablo Picasso, no further comment.
Ett ansikte
Utsikten från andra hållet, mot Sacre Cœur.
Mina favoriter, optiska illusioner.
Närbild.
Läppsoffan, som min kamera, trots flera försök, inte klarade få i fokus.
Mosaik
Och avslutningsvis, Musse Pigg. På franska...

Lyckan!

Jag lyckades! Vad annat kan man med dubbel sats kanelfyllning? Jag mår nu halvbra efter att ha ätit fem (!) stycken, men det är det värt. Eftersom de inte har pärlsocker i detta land, tog jag vanlig strösockerglasyr uppepå, smakade nästan likadant.
Det måste ha varit torrjäst jag fick tag i för degen jäste som den skulle. Barnen var otåliga och kom ett flertal gånger och frågade om de fick ta en varpå jag sa att de måste faktiskt in i ugnen först. Pojken tyckte att de var jättegoda, jag sa att han inte fick ta mer än tre, men jag är ganska säker på att när jag gick ut ur rummet så tryckte han i sig några stycken, tror han har ätit mellan 5 och 8 stycken. Jaja, det är han som får ont i magen.
Blir ingen tripp till IKEA i morgon, men förhoppningsvis på lördag. Får väl hitta på något annat istället. Kanske jag skulle överraska min fina vän Elin med kanelbullar när hon slutar skola? Låter som en bra idé!
Dålig bild, men bra bullar!

Torrjäst?

Håller just nu på att baka kanelbullar. Tror att jag fick tag i torrjäst, men är inte riktigt säker, det kan även vara bakpulver. Hoppas att jag lyckas bara.

Kanelbullens dag

Regnet öser ner ute, eller ner snarare vräker. Men jag är hemma själv hela morgonen så jag tänkte göra mig lite frukost och sen äta den framför TV:n, hade tänkt kolla färdigt Harry Potter innan jag ger mig av mot skolan. Efter skolan ska jag till La Defense för att träffa Elin för en sen lunch innan jag ska hem och försöka göra kanelbullar eftersom det är kanelbullens dag! Vet inte riktigt hur det kommer gå då jag inte har gjort bullar på en herrans massa år, men jag kan ju följa recept så om jag bara lyckas hitta jäst i affären så ska det nog gå bra.

Je suis fatiguée

För er som inte är så hajja på franska så betyder inte rubriken att jag är pank (fick lön igår), utan att jag är väldigt trött. Förkylningen sitter i, var dock och handlade halstabletter i apoteket i byn tidigare, och det i kombination med att regnet öser ner gjorde att jag bestämde mig för att stanna hemma i eftermiddag. Så sitter bara och slösurfar och tittar på TV-serier just nu, otroligt skönt. Ska göra lite på min läxa också senare.

Hachis parmentier

Det är tydligen vad rätten jag gjorde idag kallas på franska, typ. Det är shepard's pie, för alla som inte talar flytande franska, alltså köttfärs- och potatismosgratäng. Barnen tyckte det var gott, och flickan sa att det var en av hennes favoriträtter, och när mamman kom hem hade jag lämnat en portion som hon berättade att hon ätit upp direkt för det var så gott. Dessutom sa hon att jag borde göra det oftare! Börjar bli culinarisk mästare i gourmetlandet. Eller bara nästan. Efter maten lekte flickan och jag lite med PhotoBooth-effekterna. Hon tyckte det var väldigt kul, och mamman tyckte bilderna var fruktansvärda och de var de.
Skolan idag gick bra, men då jag befinner mig i den så kallade förkylningsdvalan, då man går runt och känner sig som om man har en bubbla runt huvudet, så kanske inte jag lyssnade så mycket som jag borde. Fick lite läxa som jag börjat med och den känns i alla fall okej. 
I morgon är det ledig förmiddag, sen en kort jobbstund då jag bara gör mat och ser till att ungarna får i sig den, och sen är jag ledig igen. Får se om jag orkar göra något då, beror på hur jag mår med förkylningen.
Nu blir det en liten stund med film och förmodligen en liten Skype-stund med päronen, sen lägger jag mig tidigt för att få en god natts sömn.

Host, host

Jag som hoppades att jag skulle bli bättre från min lilla förkylning. Idag är jag halvvägs till sjuk, trött och svårt att andas. Dock hoppas jag att jag fryser på grund av förkylningen för annars vet jag inte hur jag ska klara mig i vinter. Igår hade jag tjock kofta, jacka och halsduk på mig, när det var 15° och sol. Snart ska jag göra mig i ordning för att ta mig till skolan, sen måste jag nog ta mig till apoteket för att inköpa lite meducin.

Måndagslyx

Det blev en sen middag idag, för läxhjälpen gick inte förrän lite innan åtta. Och sen kom mamman hem mycket tidigare än vanlig, klockan åtta och var lite förundrad över att vi inte ätit än, men då fick hon klart för sig att de jobbat med läxorna fram tills nu. I alla fall så blev det vesuviopizza på tortillabröd och sallad till. Sen hade mamman köpt med sig tarte au citron eller nåt hem. Väldigt sött och samtidigt surt på ett konstigt sätt, förmodligen inget jag kommer köpa i framtiden, men kul att ha smakat. À demain!

Septembre

I september har jag hunnit träffa en ny familj, massa nya vänner (både svenska och andra) och hunnit utforska delar av Paris. Jag har kört bil och börjat plugga franska. Jag har ätit mer ost och baguetter i Paris på en månad, tror jag, än vad jag gjort i hela mitt liv. Här kommer ett litet bildcollage från september månad i Paris, min första månad av tio.

Un mois

Nu har jag varit i Paris i en hel månad och jag kan bara säga att tiden går snabbt. Jag kommer förmodligen stå här om 9 månader och undra var tiden har tagit vägen, hur den kunde gå så fort.

RSS 2.0