Första visiten i St G

Nu är jag registrerad på skolan jag ska gå. Vi åkte in till Saint-Germain-en-Laye och lämnade barnen i badhuset, sen åkte jag och mamman till stan där hon visade mig var jag tar RER:n, bussen, agenturen och så klart skolan, där jag då skrev in mig. Skolan för barnen börjar på onsdag, men jag får vänta till 24 september. Skolan såg fin ut och verkar bra, folk från massa olika länder. Lite roligt var det att han som satt i receptionen frågade om Svensson var ett vanligt namn, för det var nämligen redan tre stycken registrerade med det efternamnet.
Nu ska jag vila/sova en stund, sov ju bara knappt tre timmar i natt. 

En France

Klockan 9.55 landade jag i Paris, 25 min tidigare än väntat, vid halv tolv kom jag till huset. Barnen hade kompisar hemma så det var väldigt mycket människor, men alla verkar supergulliga. Jag har installerat mig lite i rummet och har (obviously) fått igång Internet.
Eftersom jag gick upp typ vid 3.00 (!!!) så börjar jag bli en aning trött nu, men förmodligen åker vi en stund till Saint Germain, för att kolla lite på skolan och kika in hos agenturen.
Nu blir det lunch!
Utsikten från mitt fönster = träd

Paris nästa!

Det här blir sista inlägget från Sverige. Om några timmar lämnar jag mitt hem sedan 19 år och åker till flygplatsen med mina föräldrar. Vid ungefär halv elva landar jag i Paris där värdmamman ska hämta upp mig.
Det är jobbigt att säga hej då till alla människor man bryr sig om och som man är van vid att ha omkring sig, men det hjälper definitivt att man har något fantastiskt kul och spännande att se fram emot. Känslorna är lite tudelade. 
Nu ska jag försöka sova någon timme innan jag måste upp för att ge mig iväg.

Hmm...

Om 24 timmar sitter jag på ett flygplan halvvägs ner till Paris, känns lite overkligt. Jag vet inte riktigt vad jag känner egentligen. Jag längtar ju till att få komma ner och träffa den franska familjen, men samtidigt börjar jag inse hur tråkigt det kommer vara att säga hej då och lämna familjen här hemma. Tack och lov finns ju Skype. 
Det sista lilla ska nu packas ner i resväskorna, ser ut som att jag kommer få plats med allt (bra planering?), och handbaget ska också packas, så att allt är klart för att åka i natt.

Sista måltiden

Ikväll har jag sagt hej då till mina allra bästa vänner, till mitt lilla gäng, kändes ganska så ledsamt :( Vi åt middag och hade det allmänt trevligt tillsammans, kommer att som sakna dem som bara den, efter tre underbara år tillsammans, eller Elin åker ju ner till Paris på lördag, så henne hinner jag ju inte sakna särskilt länge. Ni kan förresten kolla in på hennes blogg, som hon skriver om sitt år som au pair.
Imorgon ska den sista packningen genomföras och så ska jag spendera min sista tid innan jag åker med min familj.
En del av middagssällskapet

2 dagar kvar

Nu är det inte långt kvar. Tror att jag börjar bli lite nervös, hade svårt att somna igår nämligen.
Jag har precis kommit hem från min sista träning på väldigt länge. Jag har gympat sen jag var liten och senaste tre åren har jag varit tränare för en grupp, så idag fick jag säga hejdå till mina små-tjejer, eller de har visst hunnit bli 14 år. Kommer att sakna dem, trots att jag vill slita av mig håret ibland. Hur som helst var de så gulliga och hade köpt avskedspresenter till mig.
Jag fick lite kärlek och MåBra så att jag skulle må bra i Paris!

Packlista

Jag tänkte dela med mig av min packlista, tycker nämligen själv att det kan vara trevligt med lite inspiration när man packar. Jag har gjort en väldigt detaljerad packlista, på mer än två sidor, där jag skrivit ner exakt vilka plagg etc. som ska med, men sen har jag även gjort en mer generell som kommer här. Och bara så att ni inte blir förvirrade av hur mycket jag tror går ner i en resväska så är det så att jag ska ta med mig två resväskor à 23 kg + handbagage à 8 kg.

Packa, packa, packa

Det är vad jag gjort idag, packat. Eller jag har inte lagt ner i väskor och så, men allt har tvättats och blivit upplagt i mitt rum bara redo för att packas ner. Har ju fyra dagar kvar innan jag åker så jag ska nog hinna packa ner allt.

Lättnad!

Min kära mamma lyckades hitta mina betyg igår eftermiddag. Phju! Så nu hoppas jag bara att de hinner översättas innan jag åker ner, annars går det säkert bra att fixa det i Frankrike, de flesta brukar tydligen göra det.
Jag har precis kommit hem från stan nu. Har varit och handlat det sista nödvändiga innan jag åker, bara nån liten grej kvar nu och snart ska vi ta ner resväskan från vinden, så att jag kan börja packa i morgon.
Ikväll ska jag, och mina föräldrar också, till mormor och morfar för de har bjudit in till finmiddag nu innan jag ska åka. Trevligt, trevligt.

Just my luck

Precis när jag får svar om att det kommer att lösa sig med betygen, kom den stora frågan: Var ligger betyget? Jag har seriöst letet överallt, och hittat alla betygsutdrag från första betyget i högstadiet förutom slutbetyget. Varför har jag så dålig karma, jag är väl inte så elak och otrevlig? Jag får väl fortsätta och leta sen, mamma skulle också hjälpa till, det är hon som har koll. Jag ville ju ta med mig det till stan så jag kunde få det vedimerat så jag kan maila in det så snabbt som möjligt. Blääääh.

Bara en enda vecka kvar

Idag började gymnasiet igen, men inte för mig för jag går ju inte i skolan längre. Undrar när jag kommer inse det. När man har gjort samma sak i 13 år känns det lite konstigt att det plötsligt är över.
Idag, min sista fredag i Sverige, ska jag i alla fall umgås med mina kära vänner. Vi träffas efter lunch för att sen ha myskväll/filmkväll resten av dagen, men först måste jag in till stan för att gå till skatteverket och hämta ut ett franskt personbevis. Sen håller jag fortfarande på och försöker lösa hur jag ska få mina betyg översatta till franska, men det verkar som att Franska Institutet kan hjälpa en med det relativt billigt. Det sämsta med att bo i en liten stad som inte ligger i närheten av någon större är att man typ aldrig lyckas få tag på sånt man behöver. A ja, vi får se hur det löser sig.
 
Det visar sig att jag uppfattat fel, skatteverket har tydligen bara personbevis på svenska och engelska, så jag måste få det översatt också. Great! :S

Kaos

Nu är det bara en vecka kvar i Sverige (ja om man bortser från det resterande av denna dag), knäppt! Idag har jag börjat förbereda inför packning, genom att ta fram alla kläder och sortera vad som behöver tvättas, vilket har resulterat i att mitt rum ser ut som ett bombnedslag. Det är nu alla som känner mig skulle sagt: -Gör inte ditt rum alltid det? Jo men just nu är det värre än vanligt, men sålänge jag kommer fram till sängen klarar jag mig :)
Jag hoppas hur som helst ha klart packningen efter helgen, men med tanke på min tidigare packningshistorik (alltid kvällen innan) är det kanske för mycket att önska. Denna gången har jag i alla fall gjort en packlista och planerat i förväg.
 

Grammatik

Idag har jag hämtat ut en bok jag beställt inför min avresa, Modern Fransk Grammatik från Liber. Jag känner mig ganska ringrostig på grammatiken och vill gärna ha en bok som förklarar för mig varför det ska vara på ett visst sätt, annars har jag svårt att förstå det. Det finns ju säkerligen hur många grammatikböcker som helst i Paris, men det känns bättre att ha en på svenska så att man verkligen förstår allt. Jag kommer att sitta och ta mig igenom denna sakta men säkert fram till avfärd och väl i Paris kommer den att användas som hjälpmedel så fort jag inte förstår något.

10 dagar

Detta väder. Jag vet inte vad jag ska ta mig till, ena sekunden är det hur varmt som helst och man håller på att svettas ihjäl, nästa stund går solen i moln och det börjar blåsa, vilket gör att det blir så kallt att man börjar frysa. Så har det gått fram och tillbaka senaste dagarna. Kan vädergudarna bestämma sig nån gång!
I alla fall, nu är det bara tio dagar(!) tills jag befinner mig i Paris. Jag är fortfarande bara spänd och förväntansfull, har nog inte riktigt insett det än, men snart kommer nog nervositeten och rädslan att slå in. Folk frågar hela tiden: -Känns det inte konstigt att åka till en familj som man inte känner och aldrig träffat? Nej, faktiskt inte. Just nu är jag bara så glad att jag kommer få uppleva en av min favoritstäder när jag vill under nästan ett helt år, och att få träffa massa nya människor. 
Dagarna är rätt dryga just nu, händer inte så mycket. Längtar bara efter Paris och lyssnar på denna tjejen, Juliette Katz. Favoriten just nu är "Tout Va De Travers".


Ljuva Franska Sånger

Jag var och hälsade på min bror och mina brorsdöttrar idag. Förmodligen sista gången jag ser dem på ett år. Som en liten avskedspresent fick jag skivan "ljuva franska klassiker". Lyssnade på den när jag körde hem, så idag har jag fått 1,5 timme fransk in-put, alltid bra. Lite roligt är det faktum att av alla de nästan 40 "klassiker" som är med på skivan kände jag typ igen fyra stycken, och av dem kände jag igen hälften p.g.a. att det finns en engelsk eller svensk version. Uppenbart att fransk musik inte direkt spelas i Sverige. 

Det är bara tio dagar kvar i Sverige nu, kanske dags att börja fixa packningen. Kommer att lägga ut en packlista när jag är klar, alltid skönt att se vad andra har med sig.


Bara en helg kvar

Tiden bara flyger förbi. Hela dagen lördag och söndag har jag varit ledare på ett läger, så nu sitter jag här och inser att jag bara har en enda helg kvar i Sverige på väldigt länge, så förhoppningsvis blir den bra. Sitter också och funderar lite på min packlista. Jag vet inte om jag är ensam om att känna såhär precis innan jag ska åka, men när jag tittar in i garderoben finns det typ inget jag vill ha med mig, trots att jag har jättemycket kläder. Och jag vet ju att jag måste kunna klara mig i ett helt år och att jag i vanliga fall kräver ganska mycket olika kläder, gillar inte att gå i samma ofta. Även om det känns såhär nu kommer det sluta med att jag står och hoppar på mina väskor som vanligt för att stänga dem, men sålänge de inte väger över 23 kg så är jag nöjd.

Språktips

Jag har precis skapat en lista på Spotify bestående endast av fransk musik, med tanken att jag i princip bara ska lyssna på den fram tills avfärd för att komma in i språket snabbare. En annat tips är att kolla in här. Det är en fransk sida där man kan kolla på franska program och även lära sig franska. Det finns inlärningsspel och videolektioner som är indelade efter olika grupper, och jag måste säga att även om utbildningsspel sällan är superroliga, så är de jag testat väldigt bra, du får inte bara veta om du har rätt eller fel, du får även reda på varför det är som det är, vilken regel som gäller när. Helt klart ett lite roligare sätt att lära sig franska. För min del vill jag gärna, innan jag åker ner till Frankrike, friska upp en del kunskaper jag tappat över sommaren.

Två veckor

Nu är det bara 14 dagar kvar till jag åker till Paris, vilket betyder att jag bara har 13 dagar kvar i Sverige att spendera, känns väldigt konstigt för en person som bott i samma hus och by sen hon föddes. 
Senaste veckan har ägnats åt diverse ärenden som måste göras innan avfärd, som att gå till optikern och frisören, och att köpa saker som behövs, ny väska, kläder och lite grejer till kameran. Så nu är jag ganska många tusen fattigare, tur att det är lön nästa vecka.
På tal om nästa vecka blir det nog att försöka packa resväskorna, har fått rådet att packa minst en vecka innan för att det ska bli så bra som möjligt, så att man inte bara slänger ner grejer i sista stund.

Sweden - The secret files

Tillslut lyckades jag hitta presenter jag tyckte kändes bra. Ville bara tipsa om boken Sweden - the secret files till alla som ska ut som au pairer. Den är skriven av en britt, sedan länge bosatt i Sverige, och i boken beskrivs svenskar egenheter och beteende och att vi kanske inte alltid är så normala som vi tycker. Här kan ni hitta lite smakprov från boken, och jag måste säga att när jag läste en del saker satt jag nästan och grät av att det var så träffande och roligt. Så helt klart en bra bok om man ska till en utländsk familj, för att förklara varför vi svenskar är som vi är. 

Presenttips?

Sitter och försöker klura ut vad jag ska köpa för presenter vill värdfamiljen. Kollat runt en del på internet i hopp om att få lite inspiration, känns som att de flesta köper svenskt godis och något litet annat. Man vill ju helst ha något som är lite typiskt för Sverige, men som också är lite personligt och passar personen i fråga. Och sen är ju barnen i åldern där man bara önskar sig "dyra elektroniska grejer" för att citera en fellow soon to be au pair, så det skulle nog inte gå hem med leksaker och spel. Får luska ett tag till på det, har ju knappt tre veckor på mig, men vill ju inte hafsa ihop något sista kvällen heller. Har ni några idéer får ni gärna tipsa!

Jobbfri

Idag jobbades sista dagen på jobbet. Jippi! Ska dock in och jobba på tisdag också, men annars är jag ledig fram tills jag åker till Paris. Känns skönt att ha tid att umgås med familjen och vännerna ordentligt innan man åker, och förstås att hinna fixa allt, som att packa. Har börjat planera vad som ska få följa med mig ner, tar förmodligen två resväskor + handbagage med mig. Hittade inspiration till min, än så länge ganska tomma, packlista här. Superrolig blogg om au pair-livet + att det handlar om Paris. Värt att läsa.
Ikväll ska jag ta tillvara på mina korta tid kvar i Sverige och gå på bio med en kompis. Dock så flyttar ju hon också till Paris, men men, man vet ju inte hur mycket man kommer ses där. Ha de brau!

Välkommen - Bienvenue

Om tre veckor lämnar jag Sverige, familj och vänner för att bo och jobba som au pair i Paris i 10 månader. Tanken med bloggen är att den ska fungera som en slags dagbok under min vistelse och som inspiration för andra som funderar på att bli au pairer eller bara vill läsa om vad jag har för mig.
 
Familjen jag ska bo hos, och jobba för (of course), bor i en liten by som heter L'Étang-la-Ville, som ligger ca en halvtimme utanför centrala Paris, nära St-Germain-en-Laye (ni vet där Zlatan spelar!). Det är en fransk familj, som har bott i USA, och därav kan englska, som har två barn, en pojke på 13 år och en flicka på 12. Jag kommer ta hand om dem efter skolan fram tills föräldrarna kommer hem.
Förutom att ta hand om barn (tonåringar?) så kommer jag läsa franska-kurser (obligatoriskt), träffa massa trevliga människor och uppleva så mycket jag kan av Paris och förhoppningsvis även Frankrike!

RSS 2.0