Helgens bravader

Trots ett jobbigt farväl så har helgen varit bra. 
I fredags kväll åkte jag in till Paris för att träffa upp Meg, Elin och ett härligt gäng kompisar vid Jussieu vid Seine. Just vid Jussieu sitter det väldigt mycket unga och umgås, sjunger och dansar. Lite efter midnatt gick vi för att leta upp en karaokebar på Megs begäran och ungefär en timme senare fann vi oss själva på en koreansk bar vid Les Halles, sjungandes... När de stängde gick vi vidare till Blok, en klubb vid Châtelet, där vi stannade tills vi tog metron hem.
På lördagen sov vid till lunch och sedan duschade vi och fixade oss innan vi åkte in till Paris för sen lunch. Efter lite mat åkte vi ner till St Michel för att leta avskedspresent till Megs familj. När vi slutligen lyckades så gick vi bara sakta och njöt innan vi satte oss i en park nära Hôtel de ville. Vi satt där i lite mer i en halvtimme innan vi insåg att vi var tvungna att gå och därmed säga adjö. Så tråkigt att vi var tvungna att säga hej då till vår tredje musketör som lägligt nog bor på andra sidan jorden. Just nu är det 10 timmar sedan hon flög, men hon har fortfarande knappa 20 timmar kvar innan hon är hemma och kan prata med oss.
Eftersom inte Meg är kvar möttes Elin och jag upp själva i La Défense för lunch på Prêt innan vi åkte till Champan för lite nödvändig shopping. Nu på kvällen har jag ätit middag och spelat lite badminton med killen. Så summa sumarum en riktigt bra helg och till och med vädret har sammarbetat, det var tillräckligt varmt idag för att vara barbent.
Nu måste jag lägga mig, för nu väntar en vecka med två lediga barn hemma...

Time to say goodbye

Under eftermiddagen (och kvällen, det tar ju några timmar) har det bakats kanelbullar och sista plåten står nu i ugnen. Om en timme ska jag ta mig in till Paris för en liten hej då-träff för Meg, som tyvärr åker hem på söndag. Vi ska börja kvällen med lite fika och dryck vid Seine, innan vi förmodligen drar till någon bar. Kommer bli en trevlig kväll, men jag vill verkligen inte säga hej då, börjar kännas riktigt jobbigt...
Nu måste jag springa och ta ut kanelbullarna ur ugnen!

300 dagar

Nu har det gått hela 300 dagar sedan jag kom hit för första gången (inte till Paris alltså utan till familjen), vilket betyder att detta äventyret snart är slut. Bara lite mer än två veckor kvar nu tills mamma och pappa kommer ner för semester och jag måste lämna min fina franska familj. Kan knappt fatta det, och om jag ska tro de som redan åkt hem kommer jag förmodligen inte fatta det förrän precis innan jag åker...
Jaja, nu ska jag sova!

Les Soldes!!

Senaste dagarna har mest bestått av körande fram och tillbaka, samt en fin liten picknick i skolan igår. Flickan och jag gick först till Gustaf, den svenska butiken i St Ger, för att köpa Ahlgren's bilar (barnen är besatta av dem!) innan vi gick till skolan där det serverades grillad korv, några olika sallader och massa efterrätter! 
Idag, så körde jag barnen på morgonen, sen på eftermiddagen när mamman kom hem så åkte jag in till Paris och Boulevard Haussmann för att kolla på rean. Eftersom det var första dagen på rean, så fick man kämpa sig igenom gångarna på LaFayette. Här i Frankrike är det lite annorlunda med reorna än i Sverige, då man här han en dag då alla affärer börjar sina reor. Sen har de även rätt att ha öppet på söndagar under rea-perioden, så söndagar under reatiden undviker jag helst LaFayette...

Fatigué

Igår på eftermiddagen åkte jag och mötte upp Elin och Meg i La Défense för att gå på bio, The Bling Ring. Inte särskilt bra film, men vi hade det ganska kul ändå. Kan inte fatta att Meg åker hem på söndag! Gud vad jag kommer sakna henne.
Nu har jag precis varit och lämnat flickan på dagiset och är bara hemma och mellanlandar 10 minuter innan jag ska köra pojken till sitt tennisläger och jag ska till skolan. Lite stressig dag idag, vilket är lite jobigt då jag inte alls kunde sova i natt, så jag är ganska slut redan. Tack och lov är det sista lektionen i skolan idag, så vi ska bara spela spel!

Fête de la Musique

På midsommar, eller rättare sagt den 21 juni, firar man i Frankrike Fête de la Musique. Så i fredags när jag hade slutat så åkte jag och träffade Elin och Meg i La Défense innan vi åkte till en kompis vars lägenhetshus hade ordnat något slags firande av festen med körer och musik hela kvällen, riktigt trevligt var det. 
Igår var jag hemma hela dagen och på kvällen så åkte jag med familjen och den förra au pairen till flickan dansuppvisning. Det var kul, men att sitta och titta på dans i tre timmar på fruktansvärt obekväma idrottshallsstolar var inte så skönt. Jag kom hem runt halv ett och har därför sovit ända till klockan elva idag. 
Idag har jag ännu inte några planer, men i vanlig ordning blir det väl att göra något med Meg och Elin!

Glad midsommar!!

Hoppas ni har en bra midsommar hemma i Sverige! Ät massa jordgubbar och glass åt mig!! Här firar man inte midsommar men i kväll, eller rättare sagt varje år den 21 juni, firar man i Frankrike och även vissa andra länder La Fête de la Musique, musikfesten. Det är en av de ytterst få dagarna på året då de flesta metro och RER går hela natten i Paris. Runt på gatorna kan man se gratis konserter av olika slag och det är allmänt en stor folkfest. Förmodligen, om inte vädret blir riktigt hemskt, så åker jag nog in i kväll för att se vad Paris har att bjuda på, blir det åska och ösregn föredrar jag nog att stanna hemma!

Om vädret... del 2

Det är hett i Paris för tillfället. Stekande sol och 28 grader är skönt i teorin, men när man lägger till det faktum att det inte är någon vind och hemsk luftfuktighet (upp över 90% då och då) så att det känns som att man är i något tropiskt land, så är det inte lika skönt. Därför har jag gått in igen efter flera 10 minutersrundor ut i solen (klarade inte mer i stöten utan att känna att jag höll på att börja koka). Snart blir det dock ändring på detta vädret, för tjejerna i min klass sa att det ska bli höstväder till helgen, jippi... Och imorgon och torsdag ska det ösregna och åska, jippi...
Hade inget annat att klaga på än vädret för tillfället, så får väl skriva senare när jag har något roligt att berätta!

Om vädret...

Jag vet inte riktigt var jag ska börja för att beskriva dagens väder. Jag kollade väderleksrapporten igår innan jag gick och la mig och den sa runt 25 grader och sol. Så jag var lite chockad när jag vaknade vid sju av ösregn och åska. Åskovädret var som värst när jag gick till skolan, då var det blixtar mest överallt och det regnade så hårt att det studsade upp flera decimeter, så jag fick springa till tåget i regnet för jag vågade inte ta upp paraplyet. Sen när jag var halvvägs till skolan slutade det hipp som happ och solen och en blå himmel kom fram. När jag kom hem från skolan fick jag byta om för att jag höll på att dö av värmeslag och jag satt ute och solade innan jag åkte för att hämta flickan. Det tog mig knappa 15 minuter att komma tillbaka till huset med flickan och då är det helt plötsligt mulet och fem minuter senare hör jag åskan igen och nu när jag sitter och skriver börjar det ösregna igen... Så eftersom den riktiga sommarvärmen verkar komma nu så får jag väl räkna med en del oväder framöver.

Le weekend

Idag åkte jag in till Meg och åt lite lunch innan vi gick mot Institut du Monde Arabe, ett museum med arabiska grejer (det kunde man inte räkna ut va?). Museet var väldigt stor och med väldigt få grejer, men vi gick mest dit för att kolla den fina takterassen där man ser över hela norra Paris (alltså inget Eiffeltorn...).
Institut du Monde Arabe
Utsikten, man kan se Sacre Cœur i mitten av bilden jätteavlägset
Notre dame, med La Défense långt i bakgrunden 
Megs söta katt Hermione

dimanche 16 juin

I fredags hade barnen sina sista skoldagar för detta skolåret och är nu på sommarlov. Så nu är det fyra veckor haldagsjobb som gäller för mig, kul... Hoppas att vädret är ganska fint så att man kan göra något annat än att sitta inomhus, för det är då folk blir uttåkade och börjar bråka. Jag har i alla fall en vecka kvar i skolan, så därför ska flickan följa med den gamla au pairen på hennes jobb (ett dagis några minuter bort) hela nästa vecka. Pojken får klara sig själv hemma under tiden jag är i skolan.
I fredags åkte jag in tidigt till Paris för att möta upp Meg utanför katakomberna nere i 14:e. Eftersom vi var där tidigt behövde vi bara vänta lite mer än en halvtimme och det var det värt. Riktigt häftigt var det att gå under jorden och se alla 6 miljoner skelett som finns där. Efter det gick vi och delade en pizza på en restaurang i 7:e innan vi gick till Musée d'Orsay och kollade in impressionisterna (som nu finns på 5:e våningen och inte första...). Igår, lördag, åt jag lunch hemma innan jag åkte in till Meg, där Elin också var, och vi var alla tre trötta och visste inte vad vi ville göra, så det slutade med att vi spelade Monopol på Megs rum. Sedan på kvällen gick Elin och Meg för att träffa några kompisar, medan jag åkte hem för att jag var så trött.

En liten notis

Om exakt fyra veckor jobbar jag min sista dag här i Frankrike. Fredagen den 12:e. Sen på lördagen kommer förhoppningsvis föräldrarna mina ner och hämtar upp mig innan vi åker ut till kusten för lite semester. Fast än så länge är det bara planer, för vi har inget bokat. Så det enda som är riktigt säker är att jag bara har fyra veckor kvar. Dock är inte det något som stressar mig jättemycket. Även om jag känner att jag vill ta vara på tiden och umgås så mycket som möjligt med alla vänner innan jag åker hem, så är jag rätt nöjd med att åka hem. Jag har varit här länge nog nu och det har känts ett tag att det börjar ta slut och att det är dags att gå mot nya äventyr. Får väl se hur jag känner det om tre veckor istället, när det börjar komma lite närmare hemfärd, då kanske jag inte alls vill hem. Fast det tror jag inte...

Musée Rodin

Igår eftermiddag när jag var ledig så åkte jag in till Paris för att gå på Musée Rodin. Där inne kan man se skulpturer som Rodin gjort, bland annat tänkaren. Efter det åkte jag upp til LaFayette och kollade en liten stund innan jag tog tåget hem.
Tänkaren
Huset
Från parken kunde man både se kupolen på Invalides och Eiffeltornet
 
 

Galeries de Paléontologie et d'Anatomie comparée

Här kommer lite bilder från i lördags på museet.
Elin i Jardin des Plantes
Gruset måste ha skapat något slags partikelmoln eller nåt, för huvudbyggnaden såg ut som en hägring ända till man kom fram
Inne på museet
Vårtsvin och valross
Ren
Elin och blåvalen
Dino
The australian getting eaten by a crocodile...

Vendredi et samedi

Kvällen igår blev inte helt som jag hade trott. Vid lite innan 19 så gick pojken hemifrån utan att säga var han skulle och et visade sig senare att han hade middag med klassen som avslutning för denna terminen. Samtidigt fick jag veta att mamman inte skulle komma hem förrän efter midnatt, men hon trodde att pappan skulle komma hem lite efter 21. Så jag var helt själv med flickan till... klockan 23 när pappan slutligen faktiskt kom hem. Inte för att de gjorde mig något att "barnvakta" men det är lite jobbigt när man väntar sig en sak och så blir det nästan två timmar längre. När jag väl blev "fri" så ringde jag pappa som fyllde år gör att gratulera innan jag ramlade i säng...
Nu idag så mötte jag upp Elin och Meg runt 11.20 för att åka ner till Gare d'Austerlitz och Jardin des Plantes (typ en botanisk trädgård/park) och gå på Paleontologiska museet. Riktigt coolt var det med massa skelett, bland annat mammut, blåval och några dinosaurier. Efter museet gick vi till McDo precis bredvid för lite lunch innan vi satte oss i parken en stund. Sen behövde Elin hitta något att ha på sig i kväll, så vi gick bort till Gare de Lyon för att ta oss till bästa stället att vistas en svettig lördag eftermiddag, Champs Elysées (inte alls sarkastisk...). När hon väl hittade en kjol så drog vi oss hem för att ta det lite lugnt, och nu sitter jag med två fönster vidöppna för att försöka få ner värmen i mitt rum till under 25.

En plats i solen

Sedan lunch har jag varit mer eller mindre parkerad i en solstol i trädgården. Var 15 minut måste jag dock gå in och kyla av mig för att inte kvävas av värme. 27 grader och strålande sol är härligt, men när det inte är några moln eller någon vind och man är mitt inne i landet och kan ta sig till stranden är det liiite för varmt. Optimala enligt mig är 17-18 grader med lite sol och vind. Varmt nog för barbent, men kallt nog att inte svettas ihjäl i byxor. Fast det händer ju tyvärr väldigt sällan...



Dagens

Mormor frågade mig igår om jag också var ledig i morgon (alltså idag), och då fick jag förtydliga lite för henne att nej, fransmännen är inte lediga på Sveriges nationaldag. Antar att hon bar tänkte att det var någon dag alla var lediga, men lite kul var det. 
Även om jag inte varit ledig så har det varit en bra dag. Solen har stekt och varken moln eller vind. Efter skolan gick jag till slottsparken för en promenad i väntan på bussen och av ren tillfällighet mötte jag Ninna och hennes kompis där, så jag gick med dem och satt en halvtimme i gräset. Det var riktigt varmt, så varmt att när jag gick så flyttade de till skuggan...
När jag kom hem åt jag lunch och satte mig sedan i solen i en halvtimme innan molnen började komma. Sen kom barnen hem och efter middagen så spelade pojken och jag fotboll och pingis. Det var fortfarande vid klockan halv nio väldigt varmt och i morgon ska det bli ännu varmare (pjuu...) innan det svalnar av lite till helgen.

Aujourd'hui il faisait beau

Valde att stanna hemma i eftermiddags, kände det var ett bra val. Under eftermiddagen har jag hunnit sitta och njuta i solen, prata ett bra tag med mormor och morfar, redigera bilder (har några tusen att ta tag i från min vistelse här) och nu på kvällen har jag ätit middag med barnen, mamma och hennes bror. Samtalet var om tennis eftersom det är French Open nu, eller Roland Garros som de säger, och pojken är intresserad av det och själv spelar. För någon dag sedan försökte jag förklara för honom att Sverige inte hade några jättebra tennisspelare för tillfället, men att vi hade några av de mest kända genom tiderna, dock kände inte han till några av dem. Därför kändes det ganska bra när både mamman och hennes bror drog upp Björn Borg och Mats Wilander, så att jag fick en bekräftelse på att det inte bara var för att jag var svensk som jag visste vilka de var.
Efter maten gick vi ut, i bara klänning kan jag tilläga för det var fortfarande runt 20 grader, och spelade lite pingis och kastade lite med volleybollen. Pojken hade en väldigt intensiv match med sin morbror...
Lite efter nio gick jag in och nu så ska jag snart gå och lägga mig.

Mercredi

Har precis varit och hämtat barnen och lagar nu lite lunch. Hade lite planer på att åka in till Paris för att gå på något museum, men eftersom vädret är super idag, just nu 22° och soligt, så känns det lite dumt att spendera så mycket tid på att ta sig till Paris för att sedan gå runt inomhus. Så jag stannar nog i trädgården i eftermiddag. Läser lite i min bok och slappar. En promenad i värmen skulle inte heller sitta fel!
Nu ska jag springa ner till köket igen. À bientôt!

Le soleil brille!

Idag har värmen kommit på allvar. I morse var det fortfarande ganska kyligt, så var relativt påklädd när jag gick till skolan. Nu på eftermiddagen har jag dock blivit tvungen (inte så att det var någon direkt uppoffring) att byta till shorts för att det är så varmt. De närmsta dagarna ska det bli ännu varmare, så jag får se till att ta på ordentligt med solkräm. Bränner mig inte jättelätt, men eftersom jag ser ut som ett spöke så blir jag snabbt rödflammig om jag inte smörjer in mig. Bara på knappa 20 minuter idag fick jag lite lätt färg!
Nu sitter jag i mitt rum, med dubbla öppna fönster och nerdragna persienner för att få ner den kokande värmen i mitt rum. Härligt!

Värmen är på väg söder ut!!

Blev precis jätteglad när jag kollade väderleksrapporten. Det ser ut som att det från och med onsdag kommer att vara över 20 grader dagtid i alla fall en vecka framåt. Kanske blir det äntligen dags att ta fram sommarkläderna? Har fortfarande inte gått barbent mer än en eftermiddag hemma i huset... Men nu verkar det som att sommaren är på väg även till Frankrike!!

En liten eftermiddagsrunda i skogen

Bilder från min lilla fotorunda
Ett hus klätt i fin murgröna bara någon minut ifrån oss
En liten gång på väg till skogen
Här brukar jag gå, när jag är ute och går...
Vädret har äntligen blivit lite bättre, även om det mest var mulet
Under tågbron på vägen in till skogen finns det massa färgglad graffiti
En liten bit in på vänstra stigen mötte jag ett rådjur. Och det tog jag som ett tecken att jag borde vända hem!
På vägen tillbaka lyste solen upp gläntan lite fint...
Och gjorde så att graffitin glänste 
Hittade en maskros och var tvungen att testa mina närlinser, var lite svårt att få till fokus, men jag lär mig nog snart!

Samedi à la maison

Lite innan 13 idag åkte jag till La Défense för att möta upp Ninna för att båda två var på jakt efter saker att handla. Efter en knapp timmes affärtittande gick vi till Prêt för att äta lite lunch innan vi fortsatte vår jakt. Vid 15.30 var Ninna tvungen att åka hem för att jobba, så efter att hon åkt gick jag bara i någon enstaka affär innan jag också åkte hem, var alldeles för mycket folk för att kolla i affärer själv. När jag kom hem var jag så trött så att jag la mig i sängen och tittade på film en stund och sen målade jag naglarna.
På kvällen har jag bara varit hemma, spelat lite piano med flickan och kollat på när pappan (som knappt kan koka pasta, som flickan sa) gjorde sprutgrädde med någon manick de köpt, rätt så gott blev det tillslut. Sen har jag ju ätit middag med dem också, samt suttit och pratat lite om allt möjligt. Lugn och trevlig lördag helt enkelt.
Nu ska jag vänta en liten stund för att se om mamma och pappa loggar in på Skype annars går jag nog och lägger mig för jag är ganska trött (som vanligt...).

Mai

Maj, månaden då solen brukar komma fram på allvar, men inte i Paris i år! Däremot har jag haft finbesök av päronen och varit och kollat in Monets gamla hus.

RSS 2.0