Sommarväder

Efter en mysig filmkväll/övernattning och efterförljande supergod frukost tog vi oss till Paris för att träffa ytterligare en svensk tjej. På vägen till tågstationen köpte vi med oss saker för att kunna göra våra egna lunch-baguetter. Vi satte oss i Jardin des Tuileries, där det var himla många människor, och åt mackorna. Efter det blev vi sugna på glass, så då gick vi till ett av glasstånden i parken och fick smarrig glass att njuta av i det sköna vädret, cirka 20 grader och sol. Sedan strövade vi bara runt i området lite innan vi drog oss hem igen. Skönt att bara ta det lite lugnt ibland.
I morgon är det dags för skola igen, men jag har ingen söndagsångest. Jag gillar skola och ser till och med fram till lektionerna för att man får lära sig så mycket. Efteråt tror jag att jag ska äta lunch med de svenska tjejerna, och säkerligen någon annan om de vill följa med, från min klass. Kanske blir det på det mysiga crêperiet som ligger i närheten. Vi får se!

Ändring i planen

Eftersom Elins fräron (hennes egenmyntade uttryck för de franska päronen, dvs. de franska föräldrarna) är iväg, och självklart barnen likaså, så åker vi inte till Paris för att äta. Vi åker bara till henne, äter (hon har bakat quiche lorraine! mums) och har filmkväll istället (med min chipsdipp som är nerskickad från Sverige och diverse andra onyttiga grejer) och sen sover vi där så vi slipper kludda med tågen hem. À demain!

En vanlig helgdag

Vi kom hem sent igår, så jag är väldigt trött idag. Tanken var egentligen att jag idag skulle åka till Versaille och kolla in slottet och parken med ett gäng, men när de andra väl kom iväg, var klockan så mycket att jag inte tyckte det var lönt att åka, så jag åkte till La Defense och sen hem istället. Ja och just det, däremellan hann jag kolla på alla fabulöst klädda människor som var på väg till Dior-visningen. Det är nämligen Paris Fashion Week för tillfället. I kväll ska vi ha en ganska lugn kväll då vi bara tänker åka in till Paris och äta middag och sen åka hem lite tidigare.

Vendredi

Idag gick jag upp lite tidigare för tanken var att jag skulle träffa ett gäng, som visade sig bestå av sju amerikanare, för att utfoska katakomberna. När vi kommer fram visar det sig att det var stängt på grund av ventilationsproblem. Synd, men som en av tjejerna sa, det var ju skönt att det inte blev problem när vi var där nere. Så istället tog vi oss till området kring Canal Saint Martin, som en av tjejerna hade hört skulle vara mysigt. Där gick vi bara runt och pratade och tittade på det som fanns i området innan vi drog oss hem på olika håll.
Någon kyrka vi gick förbi
Och en båge

Onsdag = utforskardag

Igår eftermiddag, när jag väl blev ledig, åkte jag in till Paris för att ströva runt lite. Vädret var inte det bästa, men jag hade klätt mig med det i åtanke, boots och jacka med luva. Jag började i området kring Madeleine där märkesaffärerna ligger på rad, och tog mig sedan ner mot Parc de Tuileries, parken vid Louvren. Där åt jag mitt mellanmål och gick runt en liten stund. Sen började det regna något fruktansvärt, men då tog jag bara upp min luva och fortsatte min färd. Jag gick förbi Petit Palais, Grand Palais, Les Invalides och Pont Alexandre innan jag fick se mig besegrad av regnet, för då stod det som spö i backen och jag började bli blöt inpå kroppen. Så jag tog mig till närmsta metro och vidare mot La Defense, där jag köpte lite nödvändiga grejer till skolan.
Idag, efter skolan, gick vi först och köpte den bok vi kommer använda oss av och sen gick vill till en liten träff med den före detta assistenten för agenturen och några au pairer. Vi var bara några få och flera behövde gå ganska tidigt, så då tog vi oss till ett café, för att komma undan regnet, där vi satt ett tag innan jag var tvungen att ta mig hem.
Parc de Tuileries (med Eiffeltornet i bakgrunden)
Louvren
L'arc du cheval (båge vid Louvren, ni kan se lite av pyramiden igenom)
Den fina grinden in till parken
Så att alla vet att det är hans bro
Anses vara, och är nog, den vackraste och mest utsmyckade bron i Paris

Snabbinlägg

Eftermiddagen spenderades i ett ösregnande Paris, men det får ni höra mer om i morgon. Nu tänkte jag bara lägga ut en liten fin bild till min pappa på hans favoritbok, som har legat på boktoppen i Frankrike.
Hundraåringen:
Fast på franska heter den: Den gamle som inte ville fira sin fördelsedag.

Trafikkaos

Jag har hämtat barnen vid skolan idag. Ska göra det varannan vecka och insåg att när jag gjorde det förra gången hade jag tur med trafiken, för idag var det kaos. Bilar körde hit och dit och runt hela rondellen där jag hämtar dem stod det dubbelparkerade, så jag fick vika av och jag hade ingen aning hur jag skulle komma tillbaka, men ett bra lokalsinne tillsammans med vägskyltar gjorde att jag tog mig tillbaka in till centrum igen och lyckades den gången hämta barnen. Jag kör dock halvt som en galning, det är enda sättet man kan ta sig fram här, man får bromsa ungfär hela tiden för att bilar parkerar/svänger/stannar mitt i vägen och man får byta filer hit och dit om man ska komma rätt. Men tack vare att jag vet att alla kör helt knäppt har jag hela tiden sinnena på spänn, så att inte något händer. Nu ska jag snart in mot Paris, för det är onsdag eftermiddag och då är jag ledig.

Tisdag

Idag var jag i skolan redan vid 9.30, hade tagit bussen med flickan som började då och eftersom det var ganska kyligt ute tänkte jag att jag kan likaväl sätta mig i skolan och läsa lite i min bok. På lektionen var det runttur på skolan och träff med alla lärare, därefter en kort lektion med klassen. Eftersom de hade lovat att bjuda på frukost tänkte vi svenska inte på att ta med mellanmål, för om man i Sverige säger att man bjuder på frukost får du någonting mellan en ostfralla och hotelfrukost, men vi glömde att frukost i Frankrike betyder... socker, socker och kaffe. Småkakor, Madeleines och brioche var det som bjöds. Eftersom jag inte gillar det var jag lagom hungrig när jag kom hem igen vid halv tre.
När jag kom hem åt jag lunch och  kollade jag färdigt på filmen jag påbörjade igår. Jag har en liten lugn stund nu, för barnen är sysselsatta. Tjejen som hjälper dem med läxorna är här och middagen står redan i ugnen. Blir nog en ganska skön kväll. Jag hoppas det i alla fall.

Back to school

Nu är jag tillbaka från första lektionen och har hunnit äta lite lunch och tittar nu på Harry Potter på franska, måste bara berätta att de kallar trollstaven för baguette. Det känns jättebra att komma igång med skolan och jag längtar nästan till lektionen i morgon. Nivån känns väldigt bra och läraren och tjejerna, för det var inte en enda kille, verkar alla supertrevliga. Det enda som är lite jobbigt med skolan är att den pågår mellan 11.15-13.15 vilket gör att det blir lite svårt att passa in måltiderna, för jag måste gå hemifrån vid halv elva för att hinna med bussen och kommer hem tidigast klockan två, men det är sånt som löser sig. 
I helgen har jag varit väldigt trött och inte orkat uppdatera, men i lördags tog jag sovmorgon och tittade sedan på film på datorn innan jag vid 4-tiden tog mig in mot Paris för att träffa upp ett gäng svenska au pairer för picknick-middag vid Eiffeltornet. Det var mycket trevlig och vi fick se Eiffeltornet glittra hela tre gånger. Dagen efter, söndagen, tog vi oss till Parc Monceau för att träffas upp där innan vi gick till Svenska Kyrkan, som ligger i området. Där hade de en infoträff för sin grupp unga i Paris och det var folk från svenska ambassaden i Paris där och berättade om vad de jobbar med. Roligt att träffa massa andra svenskar.
I morgon är enda planen att jag ska till skolan igen och vad vi förstod bestod lektionen i morgon av rundtur på skolan och lunch.

Regn och rusk

Blir ett litet, snabbt inlägg innan jag ska ta mig mot Saint Germain och skolan. Idag är vädret inte det roligaste, det har regnat hela natten och blåser och är allmänt ruskigt. Dessutom såg jag precis att det är detta vädret vi har att vänta de närmsta dagarna.
Helgen har till största delen spenderats i Paris, men det får ni höra mer om sen för snart måste jag åka för att idag ska jag gå i skolan för första gången. 

Trois semaine

Idag har jag varit här i tre veckor. Det betyder att jag "bara" har typ 40 veckor kvar här. Känns knäppt, men sjukt bra!

Tröttheten slår till

Jag trodde igår att jag äntligen fått lite energi; det förstörde jag idag genom att äta pinsamt mycket macarons och kakor och kex. 
Igår åkte jag, när mamman kom hem, in till St. Germain för att checka en sak med skolan, sen gick jag runt och tittade lite i affären och köpte en crêpe. Efter att jag ätit upp den gick jag in i en kakaffär där jag köpte en STOR macaron. För att ni som inte sett dem ska veta ungefär hur stora de är, så jämför med en hockeypuck. Hallon var smaken och jag mådde fruktamsvärt illa efter att jag tryckt i mig den. Efter det gick jag vidare till nästa kakaffär, som jag fått rekommenderad av en kompis, som har goda och billiga macaroner. Det slutade med att jag gick därifrån med 12 stycken, ock inte stora, dessa var normal storlek. Så nu ska jag ha smaktest, än så länge har jordgubbe varit den godaste. Sen åkte ajg en liten runda till La Defense, men p.g.a. att jag ätit socker var jag så fruktansvärt trött att jag åkte hem och sprang en runda. Vet inte vad som hände med logiken där, men jag var i stort behov av att få springa av mig. 
Idag följde jag flickan till bussen innan jag gick hem och fixade mig för att ta tåget med Ninna till Paris, där vi kollade in köpcentret vid Châtelet- Les Halles. Sedan gick vi mot Louvren, åt vår lunch, för att vid klockan 13 träffa andra au pairer på en picknick som agenturen anordnat. Där åt jag mest av mina egna kakor (som Elin bakat) och Oreos, så än en gång mår jag illa och är trött av allt socker jag ätit. Jag vet inte när jag ska lära mig att jag tål och borde inte äta söta saker. Jag blir bara sååå trött. 
Snart kommer barnen hem och då ska jag nog laga lite pyttipanna. Mums!

Rundtur

Bonjour allihopa! Idag har jag varit ute och motionerat för första gången sedan jag kom hit. Och med motionera menar jag att jag har gått för gåendets skull och inte med syftet att förflytta mig. Var underbart härligt att få röra på sig och anledningen till att det tog mig nästan tre veckor är att första veckan hann jag inte och sen blev jag förkyld, donc har jag inte vågat röra mig förrän nu.
Det blev en liten upptäcksfärd runt byn och lite i skogen som ligger en liten bit ifrån, ca en timme var jag ute. 
Gick förbi ett hus precis innan jag gick in i skogen där de hade ankor och höns
Såg en spindel doin' his business
Här kan ni se vad som finns på huvudgatan, och därmed i byn
Här har ni huvudgatan, man kan se den lilla tabac:en och kyrkan som renoveras
La boulangerie
Apoteket, som jag nte sett förrän nu
Bok- och tidningsaffär. Saknar ingenting i min lilla by, tillsammans med apoteket är det allt jag behöver!
För att sedan ta mig hem från "huvudgatan" måste jag ta mig upp för dessa trappor. Någon kommer få  starka ben i år.
Nu sitter jag och njuter av den godaste frukosten jag ätit än så länge i Frankrike. Ser väldigt äckligt ut, men det smakar som hemma. Bana, apelsin och yoghurt med kanel och müsli.

Lång dag

Idag gick jag upp tidigt för att åka till skolan för att registrera mig och hinna tillbaka så snabbt som möjligt för att ge flickan lunch och köra tillbaka henne till skolan vid halv ett. Då hon fick något astmaanfall igår var hon så trött att mamman sa att hon kunde stanna hemma hela dagen, men sen ångrade hon sig och sa att hon då skulle missa för mycket. Så alltså skulle hon gå på eftermiddagen. I alla fall började själva processen på skolan vid 9.00. Klockan 11.05 är jag vid busshållplatsen och har precis missat min buss, min telefon har dessutom lagt av så jag får inte tag på mamman eller flickan. Jag tar bussen till grannstaden så att jag kan ta tåget därifrån hem. Lyckligtvis träffar jag flickans bästa kompis på bussen, så jag får låna hennes telefon för att sms:a till flickan att jag är på väg hem. Bussen, som ska komma 5 min innan tåget går, är försenad p.g.a. av att trafikljusen i en korsning var sönder så vi fick stå där och vänta, så jag missar tåget och får vänta på nästa som går en halvtimme senare. Som ni förstår kom jag hem ganska sent, klockan hann bli kvart över tolv och därför sa mamman att jag ändå inte skulle hinna få flickan till skolan i tid, så hon fick stanna hemma hela dagen. Så idag har vi tittat på film, på franska med fransk text, och spelat piano och Wii. Sen kom pojken hem och då åt vi middag och strax efteråt blev jag ledig för då kom mamman hem.
Förrestan glömde säga hamnade i grupp B2 på skolan, vilket jag hoppades på, så det känns bra. Men tyvärr går den tydligen bara mellan 11.15-13.15 och jag hade hellre velat ha morgonlektionen för då har man resten av dagen ledig, men sånt är livet.
Ska gå och lägga mig nu för det har varit en lång dag och jag är trött.
Bonne nuit!

What a night

Dagen spenderades hemma med städning av rummet och tvättning av kläderna. Än så länge gick allt bra. Problemet kommer först när barnen ska komma hem, för då ringer mamman och säger att flickan har svårt att andas, att det har hänt förut och att jag måste lugna ner henne. Mitt i detta "astmaanfall" kommer en granntjej som ska hjälpa dem med läxorna och hon ringer sen sin mamma, för flickan som jag trodde var bra igen, har börjat hyperventiler återigen. I nästan en hel timme ligger hon på golvet innan hon kommer tillbaka till normalt. Pappan kommer hem tidigare p.g.a. det som hänt, då mamman lägligt nog var i skolan på lärarsamtal hela kvällen. Tillslut får jag i alla fall tid till att börja med maten och då är klockan redan 20.00, tur att de är vana vid att äta sent i det här landet. Eftersom hon är helt utmattad av "attacken" ska flickan stanna hema i morgon. Det var typ den sämsta dagen för mig då jag måste till skolan för registreringen, men mamman sa att det är bäst att jag åker dit tidigt medan flickan, förhoppningsvis, sover. Sen blir det hela dagen hemma med flickan, inte direkt vad jag tänkt mig, men det ska nog gå ändå.

Usch! Fy! Blää!

De här små filuren befann sig i min dusch när jag kom dit! Är inte direkt rädd för spindlar, men fy bubblan vad äckligt. Typ gigantiska. Dödade dem och spolade ner, typ läskigaste jag gjort sen jag kom hit.

Sommarens sista dagar

Hela denna helgen har det varit sommarvärme, vilket vi har tagit till vara på genom att luncha/fika i parken. För i Paris finns det så många fina parker. Igår var Ninna och jag i Parc de Buttes Chamont igen efter att ha kollat in marknaden vid Port de Clingancourt. När vi kom till marknaden tog det oss ca fem minuter innan vi insåg att ingen av oss egentligen tyckte om marknader, så då gick vi igen. I parken var det så varmt att vi efter att vi ätit upp vår lunch gick en liten runda för att hitta något gott att smaska på. Stånden som fanns i parken erbjöd inget av intresse så vi gick ut för att leta istället. Precis utanför utgången står det en dam som säljer egengjort godis, fudge och nougat, så vi tänker att det köper vi. När vi har plockat till oss lite väger hon det och säger 15 €!! Svindyrt ju! Dessutom trodde hon att vi var ryska. Trots det sanslösa priset var det väldigt gott.
Just nu håller jag på att tvätta för första gången, så jag hoppas att jag kommer att ha några kläder kvar sen efter. Sen ska jag äta lite lunch och göra ett test online för skolan jag ska läsa mina franskakurser på, måste ha det gjort till imorn då jag ska dit för att få reda på vilken grupp jag kommer i.

Parkhäng

Kvällen igår spenderades precis som den för i St. Germain med trevliga au pairer. Lite mindre händelserik dock, men minst lika trevlig.
Idag tog jag mig till Parc Monceau där ett gäng svenska au pairer hade bestämt träff. Det var väldigt varm, stor omställning från igår då det var folk som hade mössa och vantar, och kul att äntligen träffa en del tjejer jag pratat med innan jag kom hit. För att undvika att få solsting gick vi från parken, men vi var inte sugna på att shoppa som de andra, så jag, Ninna och Elin drog vidare till nästa park, Parc de Buttes Chamont, min favoritpark i Paris.
Där stannade vi någon timme till innan vi tog oss hemåt för att ha en lugn hemmakväll. Kändes som att det behövdes.
I morgon blir det förmodligen marknad på förmiddagen och sedan... parkhäng igen. Man måste ju ta vara på det lilla sista som är kvar av sommaren.

Deux semaine

Glömde ju säga, idag har jag varit här i två veckor, känns som att jag varit här längre faktiskt. Den senaste veckan har gått sååå fort att det inte är sant!

St Germain by night

Dagen igår spenderades med Elin i Paris, kring Saint Michel vid La Sorbonne. Där köpte vi lite lunch och satte oss i Jardin de Luxembourg, innan vi tog oss hem.
Parken
Igår kväll åkte jag med en tysk au pair från min by in till Saint-Germain-en-Laye efter jobbet för att träffa ett gäng andra au pairer. Vi satt först på ett fik/restaurang en stund innan vi gick och kollade in en brittisk pub och sen en irländsk. Efter det skulle vi gå ner och titta på Paris innan vi skulle hem, klockan var kring 12. Där vid "utsiktsplatsen" var det ett gäng franska ungdomar som drack lite vin och spelade kort, så vi pratade lite med, men rätt var det var trillade en av tjejerna och slog i sitt huvud i marken/stenarna. Först verkade det inte så farligt, men sen började det blöda helt sjukt mycket och vi sa att de var tvungna att ringa efter hjälp. Så efter bara typ två minuter kom polisen dit, men det kunde ju inte direkt hjälpa henne så mycket, men brandkåren (?) var också på väg, så vi gick där ifrån för vi gjorde ingen nytta. Så vi gick till bilen för att köra alla hem och då råkar vi köra in på en enkelriktad väg och självklart var polisen precis bakom oss! Så han frågar vad vi håller på med och föraren säger på halvdan franska att: jag är ledsen, jag ska vända. Och sen var det inte mer med det. Sen kommer vi till byn där en tjej ska hoppa av och då är det en bil som följer efter oss, och allt känns jättekonstigt. Sen säger de att de är poliser och att vi ska gå ut ur bilen och jag fattar ingenting, men sen ser jag att de i bilfönstret har en liten skylt som säger att det är poliser. Marcus dock, som bara såg pistolerna, tänkte: We're gonna die! I alla fall undrade de vad vi gjorde där och bad om att få se körkort och sen var det inte mer med det, så vi fortsatte hemåt, vilket var lättare sagt än gjort. För jag kom hem vid klockan två. På en torsdag.
Idag åkte jag med den samma tyska au pair till Paris, där vi gick till Eiffeltornet och runt i området där. Vi köpte crêpes och kaffe och tog det bara lugnt, vilket var väldigt trevligt. 
La tour Eiffel
En liten sak till bara, jag måste säga att ofta klagar jag på att folk som flyttar utomlands glömmer sina egna språk, men det är sanslöst svårt! Jag använder dagligen tre språk, svenska med mina svenska vänner, engelska med alla andra jag känner och sen franska med alla franska människor och det är så himla svårt att skilja på dem ibland. Rätt vad det är slänger man in ett svenskt ord i franskan eller ett franskt i engelskan, utan att någon egentligen reflekterar över det för man förstår det oftast ändå.

Hier

Det blev en tur till Paris i alla fall igår eftermiddag. Jag tog tåget till Saint Lazare där jag kollade in Gallerie Lafayette och Printemps. Sedan tog jag mig vidare till Louvren och därifrån gick jag längs Seine till bron där man låser fast sin kärlek (har glömt vad den heter) och sen till Saint Michel där jag var på jakt efter en crêpe. Efter det gick jag till Notre Dame och sedan till Hôtel de Ville där jag tog metron hem.
Ingången till Louvren
Louvren
"Kärleksbron"
Seine
Notre Dame
Hôtel de Ville

Härliga onsdag!

Till skillnad från de flesta andra au pairer i Frankrike gillar jag onsdagarna. Det kan bero på att mina ungar faktiskt går halva dagen i skolan, de flesta är lediga vilket gör att au pairen får jobba heldag på typ 12 timmar, och mamman är ledig på eftermiddagen vilket resulterar i att jag jobbar ca 1,5 timme då jag i princip bara hämtar i skolan och lagar lunch. Dock är det ju lite tråkigt då alla andra man känner jobbar, men ändå. 
Jag funderar på att åka till Paris och bara gå runt i lite affärer och ta det lugnt, men å andra sidan är jag lite förskyld så att stanna hemma och kolla film hela dagen är också ett alternativ.

Affären

Idag har det regnat, blåst och varit allmänt kallt ute. Ganska stor omställning från i helgen då det var högsommarväder. I detta fina väder gav jag och Ninna oss in till Paris för att besöka Affären, en affär i närheten av Moulin Rouge som bara säljer svenska varor. Dock var det fruktansvärt dyrt, så för denna gången blev det inget köpt. Sen tog vi oss vidare mot svenska institutet och café suédois (hemlängtan?), men fikat såg inte särskilt gott ut och var rätt så dyrt, så inte heller där blev det något. Annars var jag lite sugen på kanelbulle!

Regnet det bara öser ner!

Nu börjar det, efter en mycket, mycket varm helg, helt plötsligt regna eller snarare ösa ner. Tur att jag tog med ett paraply. 
Idag tog jag mig, efter en lång sovmorgon, in till Paris och träffade Elin. Vi hade bestämt oss för att besöka Montmartre och Pigalle och att vi skulle köpa macaroner på biscuiteriet vi älskar där. Som vanligt var Sacre Cœur mycket fin och vi lyckades till och med hitta till Moulin Rouge. Där var en hel del turister, som vanligt, men det var inget som störde. Däremot så störde alla dessa försäljare och lurendrejare som var på en så att man nästan fick knuffa bort dem. 
Från Montmartre tog vi oss till Parc Monceau där vi satte oss och åt våra macaroner innan vi åkte hem igen. Kvällen har gått väldigt snabbt då vi var tvungna att köra till flickans kompis för att hämta en grej hon behövde till skolan. Vägen dit gick bra om man bortser från det faktum att jag körde världens omväg eftersom flickan, som lovade mig att guida, glömde säga var jag skulle köra. Men vi kom båda hem helskinnade och med det vi åkte dit för. 
Sacre Cœur
Där betraktade vi de fina figurerna
Och den slående utsikten!
Och såg ett bröllopspar. Faktiskt det tredje sedan igår!
Sen hittade jag min busshållplats
Och den välkända kvarnen!

Helgen

Har knappt varit hemma alls i helgen, nästan alla tid har spenderats i Paris. På lördag kväll gick vi ut och åt med ett gäng tjejer innan vi kollade runt lite vad som fanns att göra på kvällstid. Igår, söndag åkte jag och Ninna tillbaka in till Paris till Belleville, de mångkulturella området, och vi som båda är blonda svenskar är vana vid att folk tittar, men har nog aldrig varit med om att folk stirrar som de gjorde där. Som att de aldrig sett en blondin förut! Där köpte vi i alla fall lunch som vi tog med oss till den fina parken där man kan se ut över hela Paris, men det var så sanslöst varmt att vi fick gömma oss i skuggan.
När vi ätit klart tog vi oss bort mot Parc Monceau eftersom vi skulle till en infoträff på svenska kyrkan som ligger i närheten. Parken var helt smockad överallt, det var hundratals människor som satt i gräset och hade pick-nick eller bara umgicks. 
Efter att ha frågat en del människor om vägen hittade vi till kyrkan och mötet, men vi hann inte stanna länge för Ninna var tvungen att komma hem en viss tid.
Väl hemma så blev det sen middag och efter det satt jag och spelade piano med flickan tills hon, och jag, skulle lägga sig. 
Vid lunch ska jag träffa upp Elin och så ska vi ta oss till Montmartre.

Lördag

Är bara hemma en liten snabbvisit innan jag ska dra vidare. Åkte vid tio-tiden in till Paris för att möta upp Elin vid triumfbågen, sedan gick vi längs Champes Elysée en bit och tittade lite i affärer. Sedan fortsatte vi vidare mot Marais där vi åt lite lunch på något fancy ställe. Sedan åkte jag och träffade Ninna och några andra tjejer i St G innan jag tog bussen och tåget hem.
Snart ska jag åka till Elin innan vi åker in till Paris för att äta middag med ett gäng svenska au pair-tjejer.

Pique-nique

Nu kom mamman precis hem, så nu är jag ledig för helgen! Ikväll blir dock en lugn kväll hemma för i morgon har jag tänkt att ge mig in till Paris relativt tidigt så att jag hinner beta av en del obligatoriska ställen. Jag har ju varit i Paris två gånger innan, senast förra våren, så jag har ju sett allt innan, men när man ska bo här i ett år känns det som att man måste se det ändå. Sen har jag fått höra från några andra tjejer som ska gå på samma skola som jag att det är öppet hus i morgon så att man kan kolla in lokalerna och träffa lärarna på skolan. Ska försöka klämma in det också!
Idag var jag inne i St Germain i några timmar, för den franska agenturen jag är här med anordnade en pick-nick för alla au pairer. Det var mycket trevlig och vi var nog 30-40 st där och minst 10 tror jag var svenska, sen var det några norskor och finskor, så typ hälften som var där kunde man kommunisera med på svenska. Så skönt! Varmt var det också, soligt och vindstilla, så alla höll på att smälta bort. Fick en väldigt fin (ironisk) bränna efter mitt linne.
Efter att pick-nicken var slut gick Elin och jag runt lite på stan och tittade lite för att fördriva tiden tills jag skulle ta bussen hem med flickan. Jag blev verkligen positivt överraskad. När jag har varit där innan har det varit så tidigt på dagen att affärerna inte har öppnat än, men när jag idag var där på eftermiddagen så såg jag vilken mysig stad det är. 
När vi kom hem satt flickan vid datorn lite innan pojken kom hem och vi satte igång en film. The tourist blev det, men självklart på franska. Här vill man inte ha filmerna på orginalspråk, undertext är för jobbigt. Sen när filmen var slut lagade jag middag och efter det kom mamman hem.
Nu ska jag sätta mig med mitt svenska plockgodis och titta på So You Think You Can Dance!

Baka, baka liten kaka

Denna dagen spenderades, precis som lite av förra, i La Defense, i det gigantiska köpcentret. Jag mötte Ninna på tåget och vi lyckades sedan möta Elin på plats relativt snabbt. Vi strosade runt lite, det är som en labyrint när man inte känner till det, och försökte hitta några roliga affärer att gå in i. Inget köpt för mig, men det var en trevlig förmiddag och jag fick äntligen träffa Elin här!
Nu ska jag snart ta mig ner till den lilla affären i byn för att se om de har de ingredienserna jag behöver. Måste nämligen baka, något typiskt svenskt, till morgondagens pick-nick med den franska agenturen. Hoppas på att kanske få lite hjälp, men vi får se. Barnen slutar skolan vid fem och sen så ska jag försöka hitta på någon god mat till sju-tiden. Känns skönt att de har börjat skolan nu så att jag blir lite fri på dagarna och kan börja göra lite saker.

Aujourd'hui

Långt inlägg idag. Jag började dagen tidigt. Klockan sju, jag snoozade till 20 över, ringde klockan för kvart i åtta var jag och flickan tvungna att gå till bussen för att komma i tid till skolan. Det var uppstart idag, så hon gick bara två timmar, men total tid i St G tre timmar p.g.a. busstiderna. Under tiden hon var i skolan spatserade jag runt lite i Saint Germain.
Jag startade vid slottet, gick längs kanten på ena slottspaken tills det tog slut. Det gjorde det ca 45 min senare.
Från slottsparken kan man se in till Paris, dock var vädret inte särskilt bra den här morgonen så man såg mest ingenting. Det var disigt och så kallt att jag hade både jacka och scarf!
I slutet på gången. Långt där borta någonstans ligger slottet!
Efter detta gick jag ut från slottsparken och in mot den megagigantiska skogen, och där tog jag nån liten väg som kändes åt rätt håll. Efter ett tag blev jag dock väldigt orolig att jag skulle gå vilse med tanke på att skogen typ är flera mil lång. Men mitt lokalsinne (skogssinne?) är fortfarande friskt, efter en stund hittade jag tillbaka till parken och efter ca en timme och en kvart kunde jag se slottet igen!
Tadah!
Efter det hade jag... fortfarande mer än en timme att vänta, så då gick jag för att leta efter torget som jag visste skulle finnas där. Det hittades (tack vare mitt lokalsinne?) efter en stund, men efter som det var så tidigt var inget öppet, så jag gick vidare på min upptäcktsfärd. Då mötte jag en söt katt (bilden vill inte ladda upp).
Dagens långa promenad resulterade i att mina fötter blev en aning missnöjda. Fick äckligt stora blåsor över typ hela fötterna, så påväg tillbaka till busshållplatsen gick jag in på en pharmacia och köpte plåster, på franska! 
Det var första delen, sen skulle jag köra bilen första gången för att hämta killen i skolan, det gick helt utmärkt! Sen blev det lunch och sen fick jag ledigt för mamman kom hem, så då begav jag mig mot La Defense för att träffa Julia. Allt gick hyffsat fram tills vi skulle hitta varandra, vi gick båda till McDonalds, det var ju bara det att köpcentret var så stort att de hade flera! I alla fall, vi hittade varandra efter typ 20 minuter och då tog vi en snabb, men trevlig, fika innan hon var tvungen att hämta sina barn igen. Så jag åkte hem och la mig i sängen för jag var så trött, och där har jag i princip varit hela kvällen. För trött för att göra något.
 
Åh, förresten, när jag gick hem från stationen var det något som rörde på sig i trädet precis ovenför mig. Då var det en ekorre som tittade ner på mig. Han var max en meter ovanför mitt huvud! Lite creepy faktiskt. 
Nej, nu ska jag lägga mig, så bonne nuit à vous!

Déjeuner

Jag överlevde lunchtime idag också. Fast inte lika smärtfritt, jag skyller det, som vanligt, på karma. Jag planerade att göra pannkakor, det är ju enkelt? Insåg när jag håller på att jag inte ens minns sist jag gjorde pannkakor, kan tänka mig att det var när jag var 10-11 år, och att det inte är lika lätt som jag trodde. Provade med två stekpannor, ingen funkade bra. Sen tog smöret slut (!!) så jag var tvungen att steka utan smör. Konstigt nog gick det bättre då. I alla fall, till pannkakorna tänkte jag att jag gör en fruktsallad, så jag lurar i dem lite frukt. FYI, den står nu oäten i kylen. Back to the story, när jag använder äpple-grejimojen, sån där som delar äpplen i fina bitar, lyckas  jag skära mig ganska rejält på fingret. Till en början kom det inget blod så jag tänker: -Gud vad bra, då kan jag fortsätta... NOT! För precis då tittar jag ner på min hand som helt oförklarligt är röd. Efter så där en halvtimme slutade det och jag måste säga att man blir ganska handikappad när man inte kan använda sin ena tumme när man lagar mat. Plus detta spillde jag tomatsås på mitt vita linne. Två gånger. Mitt i allt detta skulle killen till frisören, men eftersom det var så tyst trodde jag att han hade gått. Men plötsligt hör jag honom på övervåningen, så jag går upp och frågar om han inte ska gå snart. Då frågar han vad klockan är. 14.28, säger jag; han skulle vara där vid halv, oops! Med lite (franska) svordomar försvann han ganska snabbt ur huset; han har inte kommit hem än, så jag antar att han hann något så när i tid.
Trots att det låter som att allt gick åt skogen så var tjejerna väldigt nöjda med menyn: pasta med tomatsås, pannkakor med skinka och till dessert èclair au chocolat som en av flickorna tagit med. Jag fick också en kaka, tyckte den var sådär, smakade choklad (surprise!) och det är jag inte särskilt förtjust i.
Nu sitter det, flickan + hennes två vänner, i hallen och spelar LEGO. De blev jätteförvånade när jag sa att LEGO-land finns i Danmark. Ena kompisen sa: -Så det finns faktiskt?
Nu har jag babblat tillräckligt så om ni har hållt ut tills nu så ber jag om ursäkt för det röriga inlägget.
 
PS, Glömde säga det här, men i morse tittade jag på Love Actually dubbad till franska. Inte så farligt som man kan tro faktiskt. DS.

Pasta med skinksås

Jag lagade mat första gången i Frankrike idag. Måste säga att det gick väldigt bra. Jag hade snokat runt lite i köket så jag visste lite vad som fanns i alla skåp och vad som fanns i kylen och frysen. Det slutade med att jag körde på pasta med ärt- och skinksås. Klar succé! Jag var lite nervös för jag vet att barnen är lite kräsna med mat, men pojken, flickan är ju inte hemma, sa att det var delicious och jag tror inte att han ljög för han tog två gånger.
Samtidigt som pastan kokade passade jag på att söka efter snabba, billiga recept på recept.nu. Så nu blir det förmodligen lite lättare att bestämma vad man ska göra. Tack och lov att, sen när skolan börjar, behöver jag bara laga mat en gång om dagen, för lunch får de ju i skolan. 
Nu ska jag nog sätta mig och läsa lite, så får jag se vad som händer i eftermiddag.

Sovmorgon

Jag har varit vaken i någon timme nu, men haft lugn och ro för pojken vaknade först nu. Flicka har sovit hos en kompis och kommer inte hem förrän senare idag, och förmodligen skulle pojken bjuda hit någon kompis, så vi får se om det blir mycket för mig att göra idag. Det är ju första dagen jag är här utan att föräldrarna är hemma. Så det är första gången jag ska laga mat och så. 
I morgon ska båda barnen vara hemma, så mamman sa att vi kanske skulle åka in till Paris. För sen på onsdag börjar de skolan igen.

Paris!!!

Nu har jag varit inne i Paris för första gången, för i år alltså. Lyckades tillslut lura med mig ett sällskap från staden/byn bredvid, en annan svensk au pair. Hon bor på första stoppet på tåglinjen, jag på andra, så vi planerade att träffas på tåget. Det gick först inte så bra, men efter att jag tillslut kom på att kolla min franska mobil, hittade jag henne i en annan tågvagn. Vi hoppade först av i La Defense, businessdistrikt med superstora köpcenter. Där gick vi bara och tittade en liten stund, såg in mot Paris, innan vi fortsatte mot Bastille och Marais, supermysigt område. Där gick vi runt bland alla människor och pratade och tittade runt innan vi satte oss på ett litet fik eller vad man ska kalla det. Lite efter sex gick vi vidare för att leta efter en metro. Vi lyckades ganska snabbt och gick inte fel en enda gång (!!). En väldigt trevlig eftermiddag blev det i alla fall. 
Imorn ska jag vara själv med barnen för första gången, men eftersom de är så stora klarar de sig mestadels själva. Sen på onsdag drar skolan igång för dem, så då kan jag börja få in lite rutiner igen. Skönt!

Jag lever!

Jag lyckades köra till St Germain och tillbaka utan att skada något eller någon. Jag säger bara tack och lov att de har en automatare, trots att jag är van vid manuell, för alla kör ju som idioter, så man får tvärnita hipp som happ.
Vi tog ännu en liten runttur och mamman visade var jag ska stanna om jag behöver hämta barnen i skolan. När vi ändå var där passade vi på att fixa mitt carte navigo, så vi slipper göra det ikväll. Så nu funderar jag på att åka in en stund till Paris och bara gå runt lite, får se om någon annan vill följa med.

Maintenant

Nu är vi hemma från badet. Lite för kallt i vattnet för min smak men, tro det eller ej, jag badade ändå. I typ tre minuter, resten solade jag, eller snarare halvsov i solen. Jag gillar inte att sola särskilt mycket, tycker oftast att det är för varmt eller för kallt, men idag var det precis lagom, man svettades inte och man frös inte. Perfekt helt enkelt! Fick dock världens fulaste linje av axelbanden (som jag normalt inte använder), hatar linjer!
I alla fall om några minuter ska vi åka till affären och handla lite. Sen vet jag inte riktigt vad som är planerat, men vi får se vad som händer.
 

Dagen efter

Jag sov nästan elva timmar i natt och har ätit lite frukost så nu är jag mycket piggare.
Om ett tag ska vi till tågstationen, tar ca 5 min om man går, för att fixa med mitt carte navigo tror jag det heter, pendelkort för metro, RER, tåg och buss, så att jag kan ta mig runt. Efter det på eftermiddagen ska vi förmodligen ta oss till någon utepool som finns i närheten, är inte så förtjust i att bada, men det blir nog skönt att bara göra något och vädret ser ganska fint ut.
I morgon ska jag köra bil här för första gången (aah!). Jag tycker väl att jag kör ganska bra så förhoppningsvis går det okej. Men sen är kanske inte jag det största problemet utan alla galna fransoser som kör som idioter, och sen har familjen automat-bil, vilket jag aldrig kört förut, men det ska ju vara lättare än manuell.
Nu sa mamman precis att vi ska gå om 5 min så måste skynda!

RSS 2.0