Besök och karuseller

Har inte hunnit skriva eftersom mormor och morfar är här, däremot har jag hunnit med massa turistande. I lördags tog vi oss ut för några timmar i Versaille, mestadels på slottet och parken såklart. Riktigt fint och de gamla var mycket imponerade. På kvällen åkte vi ner till St Michel och åt god och billig middag innan vi åkte hem till hotellet vid montmartre. Igår, söndag, gick vi hela vägen från Pigalle till Palais Royale, Louvren, Notre-Dame och slutligen Centre Pompidou innan vi åkte tillbaka till hotellet. Efter några timmars vila där åt vi middag vid Abbesses innan jag åkte hem.
Idag jobbade jag, det är lov, dock var jag ensam med flickan för pojken åkte ner till släkten tre dagar tidigare än de andra. Eftersom det bara var vi två hade mamman sagt att vi kunde hitta på något i Paris om vi ville. Så tillsammans med flickans kompis åkte vi till Jardin d'Acclimatation i västra Paris, i kanten av Bologneskogen. Det är en liten attraktionspark med lite olika djur, attraktion, spel och lekplatser för barn. Efter några timmar där och några roliga karuseller åkte vi mot Saint Lazare för att möta upp mormor och morfar där och åka hem. När vi kom hem visade jag runt dem lite i byn och i huset innan de åkte tillbaka till Paris igen.
I morgon vet jag inte planerna än, men det lär vi märka! Det enda jag vet är att när jag slutar på kvällen ska jag in och säga hejdå till mormor och morfar innan de åker hem på onsdag morgon.
Morfar och mormor vid "kärleksväggen"
Den blygsamma ingången till slottet i Versaille
Tydligen kallades det här en "vattenshow", jag tycker dock mest det liknade en helt vanlig fontän...
I Jardin d'Acclimatation hade de en fin påfågel som gick runt
Galningarna ni ser var mitt sällskap idag!

Helgen

Nu ska jag dra mig in till Paris för en hel helg tillsammans med mormor och morfar. Igår hann vi med Montmartre, Lafayette och gå förbi Opéra Garnier och Madeleine. Idag har vi tänkt börja med Versailles och sedan får vi se var vi tar oss. Hela Paris är ju lite som ett museum så var man än går så finns det något att se!
Nu ska jag ta tåget. À demain!

Jeudi

Vädret idag har varit underbart, nästan för varmt för att inte vara på stranden. Efter skolan gick jag, medan jag väntade på bussen, med Madeleine och Laura, en tysk tjej, till parken vid slottet där de hade en liten picknick. Efter en stund kom även Ninna från ingenstans. När jag väl kom hem så slängde jag av mig kläderna och drog på mig bikinin och satte mig i solstolen på baksidan. Helt sjukt varmt var det!
Nu är mormor och morfar till rätta i Paris och i morgon bitti ska jag åka in mot Paris för att träffa dem. Tyvärr slutar slickan redan 14.50 så jag måste ta tåget hem vid 14 för att hinna hämta henne, seeeegt. Förlorar två timmar på det i jämförelse med om hon hade slutat som vanligt... Fast jag är sjukt glad att se mormor och morfar och vi har ju hela helgen ändå!
Nu ska jag kolla färdigt mitt avsnitt av Girls och sedan lägga mig så att jag orkar gå upp innan åtta i morgon(!).

Söndag och idag

Först kommer lite bilder från i söndags.
Idag började dagen lugnt och bra. Låg länge kvar i sängen och såg hur fint väder det var ute innan jag gick upp, kollade på the Voice och slösurfade lite.
När jag skulle köra och hämta barnen hittade jag ingen bilnyckel, normalt sätt är det två. Jag letade typ halva huset och ringde mamman, den fanns ingenstans. Mamman ringde den andra mamman som kör varannan vecka och hon hämtade dem. Senare visade det sig att mamman hade ena nyckeln och pappan den andra, smart! I alla fall innan mamman kom hem satt jag ute i solen och läste, dock fick jag gå in efter ett tag och smörja på solkräm för insåg att jag redan fått linjer, hur hände det?
När mamman kom hem åkte jag till St G i hopp om att lyckas få någon klipptid. Det fick jag! 1 timme och 20 min spenderade jag på salongen och då hann jag (snarare frisören) både slinga och klippa lite. Vad gick prislappen på kanske ni undrar... Jo! 55€! Det vill säga mindre än hälften av vad jag betalar hemma, crazy! Så jag var nöjd.
Från matchen i söndags
Bästa gänget!
Lite musiklyssnande utanför operan i solen. Med en dansande tjej som vi är ganska säkra på var hög som ett hus, mitt på dagen...
Vad jag spenderade eftermiddagen med innan jag gick till frisören
Efter frisören var det så finfint väder att jag tog och köpte mig en liten glass. Vanilj och smörkola, dyrt men gott!
Tog med mig glassen till slottsparken och gick runt lite
Där låg folk och solade, spelade fotboll och hade picknick, precis som man ska när det är fint väder!
Gick förbi en liten staty jag aldrig lagt märke till innan, skumt...
Innan jag gick till bussen passerade jag slottet, det var fint i solen

Ingen vardag

Efter skolan idag åkte jag en stund till Champs Elysées för att spendera några sista minuter med Malin innan hon åker hem i morgon. Vi hann med ett kort besök på Starbucks (på Elins initiativ, självklart!) och lite inköp på Ladurée innan vi fick säga hej då. Eller på återseende, denna gången blir det ju bara max tre månader och inte åtta som sedan sist.
Sen jag kom hem har jag läst en bok som jag fick med mig från Sverige i september, men inte börjat på förrän nu.  Höj din energi heter den, något jag verkligen behöver för tillfället. Känner mig konstant trött n'stan hela tiden och är ganska säker att det beror på maten, bristen av motion och bristen av rutiner. Känns komstigt hur jag efter massa månader inte fått in någon rutin, men det är sjukt svårt när man har så konstigt schema. Eftersom jag inte har de bästa förbindelserna till skolan måste jag åka hemifrån 10.30 och kommer inte hem förrän 14.30 vilket gör det en aning svårt att få in lunchen på ett smidigt sätt. Ska försöka få lite rätsida på allt det efter lovet. För om ni inte visste det är det lov från måndag i två veckor och dessutom kommer min mormor och morfar på torsdag, så det blir ingen vardag för mig på ett tag.
Nu ska jag sätta mig i sängen och titta på Eat, Pray, Love. Har fortfarande inte läst färdigt boken och för tillfället bhöver jag få lite energi så då går det snabbare att kolla filmen än att läsa den 500-sidiga boken.

Ici, c'est Paris!

Matchen igår var riktigt bra, PSG vann med 3-0 och Zlatan gjorde mål på straff. Dock var vi en aning ledsna över att Beckham inte spelade en enda minut. Fast vi får nöja oss med att ha sett Zlatan en hel match (vilket är bättre än sist). Vi hamnade på en läktare som var, antog vi, en läktare för de riktiga fanse. Alltså de som är på alla hemmamatcher. Alla stod upp typ hela matchen och skrek typ konstant. Vi var i princip de enda tjejerna där och det kombinerat med att vi alla är ytterst svenska till utseendet gjorde att folk kommenterade lite när vi kom först, haha. Det var massa folk där och vi hörde en hel del svenska påvägen därifrån; det var inte bara vi som ville se Sveriges stolthet. Lite kul var att en av killarna skrek, när Zlatan skulle lägga straffen, zlataner! Alltså zlatanera. Hörde förra veckan att det finns med i svenska ordlista nu, en kompis sa att det betydde något i stil med lyckas på ett kaxigt och överlägset sätt.
Nu ska jag lägga mig och ladda upp batterierna för morgondagen!

Paris Saint Germain

Ska vila en dryg timme innan jag åker in till Paris. Är så sanslöst trött och seg i kroppen, antar att det är resultatet av 4 nätter med knappa 5 timmars sömn i kombination med ständigt springande runt i Paris blandat med jobb.
Ikväll är det i alla fall dags för fotboll, PSG mot Nice. Matchen börjar inte förrän 21.00 (helt sjukt sent) så innan dess ska jag, Malin och Sarah äta lite inne i Paris. När vi ska hem har vi kommit fram till att det förmodligen är lättast att gå från arenan (ligger i Billancourt typ, nedanför Bois de Bologne i västra Paris) till Saint Cloud där vi kan ta tåget hem direkt, istället för att åka runt hela Bologneskoge upp till La Defense vilket lär ta typ en timme.
Hoppas att vi får se en riktigt bra match med både Zlatan och Beckham. Sist när mina föräldrar var här och vi kollade en match så blev ju Zlatan utvisad p.g.a. sin karatespark, så jag hoppas att han inte gör något liknande idag utan istället ser till att vinna matchen!

Paris by night

När vi kom in till Paris var det fortfarande ljust, men när vi åkte därifrån var det svart...
Triumfbågen i skymningen
Ett stycke Eiffeltorn
Karusell
Trocadero
Utsikten från Place de Trocadero
Vi köpte varsin underbart god vaniljmacaron som efterrätt efter varsin franska hot-dog
Och så började det vi väntat på, tornet började glittra. Mycket svårt att få skönheten att fastna på bild...
Ett Eiffeltorn i rörelse
Finaste Mallan!
En snabb tur upp till bågen igen

Lördag med tjejerna

Igår kväll åt jag middag med barnen, mamman och mormorn innan jag stressade hem till Elin för en filmkväll med 5 pers. Lite trångt i studion...
I morse vaknade vi ganska tidigt, men tog det lungt innan vi åkte till La Defense, kollade lite i affärer och åt på Prêt. Därefter åkte vi mot Rue St Honoré där vi mötte upp Meg och letade upp den nya H&M-affären & Other Stories där det var sanslöst mycket folk och långa köer. Jag och Malin hittade varsin grej medan Elin och Meg gick ner till Jardin des Tuilleries för att det tog sådan tid. När vi tagit oss genom alla köer åkte jag hem och nu har jag duschat och fixat mig och ska snart åka in till Paris med Malin för att visa henne Paris by Night medan Elin barnvaktar. Hoppas hinna beta av glittrande Eiffeltorn, Opera Garnier och Triumfbågen. 
Hörs!

Montmartre

Idag gick jag tidigt till skolan för att kunna träffa Malin så tidigt som möjligt. Lite efter 11 möttes vi upp i La Defense och åkte mot Pigalle för att kolla in Moulin Rouge. Sedan gick vi till kärleksväggen vid Abbesse innan vi tog oss upp på kullen till kyrkan, Sacre Cœur.
Där gick vi runt lite, kollade utsikten och torget med alla konstnärer innan vi gick ner och käkade lite skräpmat.
Runt 14 åkte vi mot Etoile för att möta upp Elin och medan vi väntade på henne gick vi till Nike Store och kollade in alla nyheter. När Elin väl kom så var jag tvungen att gå så vi hann inte ens prata innan jag gav mig hemåt.
För drygt två timmar sen kom mormorn och hade dessutom med sig lasagne så jag behöver inte laga mat! (överlycklig...) Jag hoppas dock att vi äter snart för jag börjar bli riktigt hungrig.
Jag och utsikten
Malin och utsikten
Malin och Sacre Cœur
Utsikten
Lite musik, han spelade hallelujah superduperfint
Sacre Cœur
Kyrkan bakifrån

Opéra Garnier

Igår på eftermiddagen åkte jag in till Paris och mötte upp Elin och Malin och vi tog oss sedan till Opera Garnier där vi letade upp ett Starbucks eftersom Elin var i desperat behov av koffein. De tog superlång tid med min frappe och när de väl blev klara så hade de gjort fel så jag fick både den felgjorda (som jag gav till Malin) och den riktigt. Med lite förfriskningar satte vi oss på trappan till operan och njöt av solen och gatumusikanterna ett bra tag innan vi gick för att kolla in operan inuti. Det visade sig vara stängt så vi gick istället och visade Malin Lafayette och Printemps innan vi gick in på Monki och sedan åkte hem till Elin. De behövde nämligen byta om lite för att gå ut och äta. Lite efter sju gick vi tillbaka till tågstationen och åkte ner till Saint Michel för att slutligen hamna på en restaurang vid Odéon med meny för 12€50. Maten var bra till priset och vi satt kvar till halv elva innan vi drog oss mot Châtelet. Där mötte vi några andra tjejer (vet inte varför jag alltid träffar folk jag känner kvällstid i Châtelet?) och jag tåg tåget med dem medan Elin och Malin väntade på sitt tåg hem. När jag hoppade av i La Defense vid 23.20 och trodde att jag precis skulle hinna tåget visade det sig att det var arbete på spåren och ersättningsbuss första biten… Alltid lika kul! Så istället för att ta tåget vid 23.25 tog jag tåget i St Cloud vid 00.15 och kom hem runt 00.45. Lite kul dock var att en snubbe som satt en bit bakom mig, som antingen var lite efterbliven eller lite full, sa när han skulle gå av: -God kväll Mademoiselle, förresten jag gillar ditt hår. Konstigaste kommentaren typ ever, men jag skrattade ett gott tag.
När jag kom hem var jag så trött att jag inte kunde somna förrän klockan tre och eftersom jag gick upp 8 i morse har jag varit halvdöd hela dagen.
Efter skolan åkte jag in till Paris och till operan där jag satte mig på trappan i solen och väntade. Det var ett band/orkester som spelade jättebra och efter en stund kom Mali, Elin och Meg och vi gick till ingången. Det var tyvärr inte gratis men väl värt pengarna för gud vad fint det va! Vi fick även gå in en pytteliten stund i själva föreställningssalen eller vad man kallar det och där hade de genrep för en ballet och det var så fint. Jag älskar verkligen ballet och nu känner jag att jag måste gå på en innan jag åker hem!
Entrén till Operan med fina tjejer
Såhär fint var det innan man gick upp för trappan
Elin går diskret ner för trappan...
Det fina taket
Swedish house maffia typ
Utsikten från terassen

Ännu en vårdag

Idag är vädret underbart igen. Barnen insisterade att vi skulle äta så mycket att de dukade utan att jag frågat.Senare ska jag möta upp Malin och Elin som för tillfället är i Versailles.
Dagens lunch i solen!

Malin Dag 1

Tidigare idag träffade jag upp Malin i La Defense. Vi började dagen med att kolla runt lite där, på Grand Arch och utsikten innan vi tog oss ner till Saint Michel och till Notre Dame. Därifrån gick vi via Île Saint Louis upp till Bastille och in mot Marais och Place des Vosges. Sedan slutade Elin skolan så då åkte vi upp och mötte henne vid Triumfbågen och gick ner längst Champs Elysées och köpte lunch som åts på en parkbänk. Efter intag av mat fortsatte vi ner till Concorde och Tuillerie, där jag lämnade tjejerna för att åka hem. Elin var nämligen ledig hela kvällen också.
När barnen kom hem lagade jag lite mat och efter att vi ätit gick flickan och jag ut och spelade lite volleyboll, eller övade i alla fall på slagen innan pappan kom hem och vi gick in.
Fina fönster i Notre Dame
I parken utanför hittade vi en and som njöt av utsikten över Seine

Elle est arrivée!!!!!!

Malin är nu framme i Paris! Så i morgon möter jag upp henne lite efter tio för att utforska Paris (det är ungefär så specifika vi var med morgondagens planer...). 
Nu ska jag dock sova för jag är superballatrött!

Gårdagen i bilder


Första vår(sommar?)dagen

Idag har det varit UNDERBART väder. Vi har mellan klockan 10 och 20 haft över 20 grader och strålande sol. Så för att ta vara på strålarna så drog Elin, Meg, Lina, jag och en annan tjej till Champs de Mars, parken vid Eiffeltornet, för att träffa upp ett stort gäng med tjejer som hade picknick. När vi kom dit var det så sjukt mycket folk överallt att vi inte fattade hur vi skulle hitta det "stora gänget", men tillslut, efter ett telefonsamtal, lyckades vi. Efter att ha legat och njutit i någon timme kände vi oss ganska nöjda så jag, Elin och Meg strosade vidare upp mot Invalides där vi satte oss i skuggan i en liten park innan vi fortsatte upp mot Champan för att ta oss hem. Då var klockan sex och vi svettades fortfarande...
När jag kom hem gick jag upp till mitt rum som fullständigt kokade och slängde av mig strumpbyxorna och öppnade båda fönstrena på vid gavel i typ tre timmar. Efter middag gick jag ut för att hoppa lite studsmatta och impa med lite flickisar och sånt på gräset och då hade jag korta shorts och linne utan att frysa. Klockan var 20.30...
Nu har jag äntligen fått ner värmen i mitt rum lite så förhoppningsvis lyckas jag sova bra. Jag är bara fruktansvärt lycklig att våren äntligen kommit med stormsteg, sen bidrar det ju också lite att världens bästa Malin kommer hit i morgon kväll!!! Längtar sååå!
 

Kvällens bravader

Vid 19-tiden tog jag tåget mot Saint Lazare för att möta upp Elin för att sedan ta oss vidare till en bar i 3:e där en kompis skulle sjunga och spela. Vi kom dit lite innan 20 och hittade en lite vilse amerikansk kompis som inte hittade, trots att hon precis gått förbi den när vi mötte henne. Lite senare kom även Lisa och Ninna och sen var det självklart en hel del andra kompisar. Till och med vår lärare var där med sin man! Hur som helst var hon superduktig och sjöng lite egna låtar blandat med skotska folklåtar. När hon var klar gick vi ner mot Châtelet där Ninna visste att några kompisar var på en bar och på vägen dit gick vi förbi Centre Pompidou så då frågade jag Elin om hon inte ville ha en crêpe och det ville hon ju självklart! Dock såg vi till vår förskräckelse att de höjt priset på vår favorit med socker, smör och kanel från 2 till 2,5. Inte så kul...
Eftesom Elin är halt och jag ville hem i tid så åkte vi hemåt vid 22.30 medan de andra gick in på puben. När jag satt i La Defense och väntade på tåget så satt det en tjej en bit ifrån som förmodligen både var full och hög. Eller hög vet jag att hon var eftersom hon satt och rökte cannabis. Tydligen, vår lärare berättade det i torsdags när vi pratade om hur vanligt det är att man ser unga som röker på, är det lagligt att inneha cannabis för eget bruk i Frankrike. Det ni!
Nu ska jag fixa mig och gå till sängs, vill inte sova bort dagen i morgon när det ska bli så fint väder!
Godnatt

Universitet

Dagen har spenderats med att kolla över vad jag helst vill plugga om jag börjar till hösten, så nu har jag skickat in min anmälan eftersom det bara är två dagar kvar. Ekonomi blev det som hamnade högst upp på listan, men som sagt så vet jag inte än om jag vill börja plugga till hösten.
Eftersom Malin kommer nästa vecka har jag tänkt skippa min tisdagslektion och istället hänga med henne, så nu har jag en skrivuppgift à 250 ord att skriva, plus en novell à 14 sidor att läsa tills på måndag. Dock ska jag nog in till Paris en runda ikväll, för en tjej från min skola ska sjunga på en bar i 3:e.
Nu ska jag fortsätta läsa Maupassant...

Alliance Française och Monki

I morse hade jag helt felplanerat min tid. Igår var jag så trött att jag gick och la mig och skulle istället gå upp tidigt för att skriva färdigt min uppgift. Jag ställde klockan lite mer än två timmar innan jag skulle gå hemifrån, det vara bara det att jag tänkte att jag skulle gå hemifrån runt 10.10. Verkligheten var att jag var tvungen att gå 9.30 och det insåg jag knappt en timme innan, när jag hade 150 ord kvar att skriva och fortfarande satt i pyjamas... Effektiv som jag är (eller inte!) så hann jag skriva färdigt texten och fixa mig och hann till skolan i tid.
Efter skolan åkte jag in till Paris för att gå till Alliance Française och skriva in mig för DELF-provet. Efter att jag fixat det så gick jag in en sväng på Monki som öppnade för två veckor sen i Paris. Äntligen! Har väntat sedan jag läste om det i Vogue i höstas. På vägen hem gick jag inom en affär i La Defense för att köpa ett par Converse; behövde ett par vardagsskor som funkar innan det blir riktigt varmt.
Då jag var ute och sprang (snarare gick/strosade) hela eftermiddagen efter skolan glömde jag helt bort att äta. Vid 15.30-tiden när jag gick mot tåget insåg jag att jag inte ätit sen frukost och i brist på annat att köpa innanför spärrarna så fick det bli lite onyttigheter. Det var dock inte särskilt gott, fast sen är ju sötsaker aldrig särskilt gott på fastande mage.
En croissant och en viennoise, dagens lunch...

Behöver jag ens förklara hur glad jag är?


Maknad och katten

Igår var vi som tidigare nämnt inne i Paris med skolan för en liten exkursion till två olika marknader. En "chic" och en "vanlig". Ganska stor prisskillnad var det mellan de två, och även en del andra saker. Väderrapporterna hade förutspått regn hela dagen, men när vi kom till första marknaden sken solen. Marknaden var marché de Belleville, som man ligger i det multikulturella området Belleville i nordöstra Paris. Detta var alltså den "vanliga" marknaden och de hade allt som man brukar se på en marknad, frukt och grönsaker, fisk och kött, korv och ost och lite småplock. Det var ett väldigt liv bland stånden. Folk skrev hit och dit på massa olika språk och jag fattade knappt hälften (trots att det mesta förmodligen var franska...).
Efter en dryg halvtimme tog vi oss mot Châtelet för att åka vidare mot Saint Michel varifrån vi gick till Place Maubert. På vägen fick vi en liten guidning till två kyrkor plus lite historia, intressant! Place Maubert är en liten marknadsplats som ligger i 5:e arrondissemanget, dvs. ett superchict område och därmed mindre liv och skrik och högre priser. När vi stod vid Maubert och smakade olika ostar som lärarna hade köpt så började det ösregna, så det blev upp med både luva och paraply, men det räckte knappt så jag och en tysk tjej från min klass gick till Starbucks och tog en kaffe. De lyckades nästan med mitt namn denna gången, jag fick två l (inte särskilt ofta det händer av någon anledning) MEN hon satte en circumflex över a:et. Gâbriella, det hade väl varit lite orginellt. Efter en timme på Starbucks åkte vi tillbaka mot St Germain och därifrån fick jag ta bussen till Marly och sedan gå hem därifrån, i regnet... Fast det mest droppade då så regnälskare som jag är så gjorde inte det så mycket.
Idag sov jag länge innan jag tittade lite på The Voice och tog en dusch innan jag började förbereda maten och hämta barnen. Eftersom tågen har bestämt sig för att strejka idag också så orkade jag inte åka in till Paris. Dessutom så ösregnar det också. Så istället har jag skypat med mormor en halvtimme och sen när jag inte hade något och göra så roade jag mig med att ta lite bilder på Bijou. Försökte få honom att titta på mig, men hur mycket jag än drog i honom så vägrade han och fortsatte bara sova (jag vet, är inte alltid jättesnäll mot katten).
Nu ska jag försöka börja på skrivuppgiften jag har till fredag. Tudels!
Påväg till marknad nr två passerade vi Notre-Dame
Tydligen ska detta vara Paris äldsta träd. Man hittar det om man går söder ut från Notre Dame mot St Michel
Dagens väder...
Bijou, detta är vad han gör ca 20 timmar om dygnet. Ganska ofta på mitt tangentbord eller i mitt knä...
Jag vägrar öppna ögonen...
Lämna mig ifred!!!

Väder

Regnet har öst ner hela morgonen och ska tydligen ösa ner under hela dagen. Kul när man ska gå på marknad! Så jag får helt enkelt ta på mig varma kläder och ta med paraply.
Jag är verkligen inte van vid att gå upp så här tidigt (alltså innan halv nio) för jag sover i princip fortfarande. Fast jag är vaken och klar. Jag vaknar väl ordentligt om en timme eller så.
Kollade precis på vädret för en och en halv vecka framåt. Det verkar som att det ska regna fram till fredag och sen kommer våren. 14-18 grader och sol!!! Underbart! hoppas bara att det faktiskt blir så och att det håller i sig...

Söndriga bussar och inställda tåg

Idag började jag dagen med en runda till skolan där vi jobbade en del med grammatik, vilket jag är ganska kass på. Det bästa med kursen just nu är att vi inte lägger massa timmar på hur vi ska böja verben, för det vet vi redan ganska bra, utan istället fokuserar vi på att börja använda de olika formerna. Idag var det konditionalis, som är superviktigt för fransoserna då man här alltid ska vara jätteartig när man pratar.
Efter skolan gick jag och den tyska tjejen från min by till bussen, men precis när vi ska köra iväg, lyckas inte busschauffören starta bussen, så efter flera försök och typ 25 minuter kommer en annan buss så vi kan komma hem. Lite segt, men barnen slutade ändå sent idag så det var inte så farligt.
I morgon så ska vi inte ha vanlig lektion i skolan, utan vi ska utforska Paris lite. Vi ska mötas redan vid 9-tiden och sen ska vi åka in till Paris för att kolla runt på lite marknader. Låter ganska kul! Hoppas bara att jag lyckas komma i bra tid till något tåg hem, det är nämligen strejk (dessa fransoser och deras strejker) så tågen går väldigt sällan.
Nu ska jag lägga mig så att jag är pigg och allert i morgon när jag vaknar!
 

Filmtajm

Kom hem lite efter midnatt igår efter en trevlig middag och kväll med Elin och hennes föräldrar. Middagen var super, vi var på en restaurang vid Mabillon och jag åt bœuf bourgignon och crème brûlée till efterrätt. 
Idag var jag trött och lite hängig, så har spenderat halva dagen i sängen med katten. Har hunnit titta på en av filmerna som jag köpte för en del veckor sedan, L'Auberge Espagnole. Den handlar om en fransk kille som åker som Erasmus-student till Spanien för att lära sig franska och som flyttar in i en lägenhet tillsammans med 7 andra studenter från 7 andra länder. Jag tyckte om den, lättsmält film när man inte orkar tänka för mycket.
Nu på kvällen åt jag som vanligt middag med familjen och snart ska jag lägga mig så jag är pigg för den nya veckan som kommer!

Skogar och hundar

Idag förstod jag varför alla fransoser verka tycka att man inte ska gå och springa i skogen. Lösa hundar! Idag blev jag på min promenad ifattsprungen av en hund som började hoppa på mig. Den var inte någon liten terrier heller, såg ut som en sån där fjällhund, liknande Huskies men lite större, har mårken över navelhöjd på jackan. I alla fall så backade jag bakåt samtidigt som jag sa till den att sluta och försökte få tag i halsbandet så jag kunde få ner den på marken. Detta slutade med att jag gled ner i det leriga diket och trillade. Med hunden efter mig. Fast då lugnade han ner sig lite och husse och matte kom springandes efter. Först undrade de om jag var okej, om jag hade skadat mig och började sedan säga hur ledsna de var och förklarade att han var väldigt ung och fortfarande i "lekperioden". Jag sa bara att jag var okej och att det inte var någon fara och pratade en liten stund innan jag fortsatte. Jag böev först ganska chockad, jag har aldrig själv haft hund, men många i min släkt har hundar så jag är inte rätt eller så. Fast eftersom jag inte haft direkt någon "nära" kontakt med en hund på väldigt länge, blev jag först lite ställd med hur jag skulle göra. Hoppas att de lärde sig något och har hunden kopplad nästa gång. Det är faktiskt väldigt få som har sina hunar kopplade när de är ute och går i skogen. På vägen in i skogen i början av promenaden mötte jag en ensam hund vars ägare jag träffade ungefär 5 minuter senare i skogen, skickligt! Jag gick trots lite hinder knappt en mil och det var det skönaste jag gjort på länge, men när jag kom hem var jag helt slut.
Nu ska jag göra mig i ordning. Elins föräldrar är in town så hon har bjudit in mig att äta middag med dem i kväll. Så om typ en timme ska jag träffa henne i La Defense innan vi åker mot hennes föräldrars hotel.
Dessutom har jag idag hunnit skypa med mamma, för att säga grattis på födelsedagen, och mormor och morfar som precis kom hem från tre veckor på semester.
Nu måste jag fixa mig!

Mars

Nu har ännu en månad gått. Paris har inte fått många visiter p.g.a. dåligt väder och förkylningar. Däremot har Milano, Bologna, Pisa och Florens fått besök. Och även Versaille!
Mars i bilder

Vendredi

Började dagen med att åka till skolan, som vanligt, för att ha min preparationskurs. Efteråt tog jag bussen till Marly och gick därifrån hem eftersom jag inte orkade vänta 25 minuter för att ta tåget i tre minuter. Tar jag bara knappa 20 minuter att gå. Vädret har inte varit det bästa idag, riktigt kallt och ruskigt var det i morse med lite småregn, men under dagen har det blivit lite bättre. När jag kom hem gjorde jag lunch och satte mig vid TV:n och kollade film. Var riktigt härligt och väldigt längesen jag kollade på film själv, normalt sätt kollar jag med barnen eller så kollar jag på min lilla dator. Nu kunde jag ta hela soffan för mig själv.
Sen efter att jag hade städat och tvättat lite kom flickan hem och sa att hon skulle ha extralektion i dansen inför någon uppvisning, så nu sitter jag och väntar på att hon ska SMS:a om att hon slutat så att jag kan hämta henne. Nej, nu ska jag sätta mig en liten sund vid TV:n igen.
 

TACO!!!

När jag kom hem efter skola gjorde jag mig lite lunch, underbart god tacoröra med riktig svensk tacokrydda. Man får passa på när barnen (som konstigt nog inte gillar tacokryddan) är hemma. Sedan spenderade jag lite tid framför datorn och skrev lite på en uppgift innan barnen kom hem. 
När vi ätit middag och mamman så småningom kommit hem, så skrev jag färdig min skrivuppgift till i morgon (hoppas den inte är allt för dålig!) och nu tänkte jag sova. Måste ju ge mig av en timme tidigare än vanligt i morgon bitti eftersom lektionerna på fredagar börja en halvtimme tidigare.
Gonatt allesammans!
Min inte särskilt vackra, men ack så goda lunch idag!

skriva, tvätta, äta

Sitter för tillfället i flickans rum. Arbetarna är nämligen utanför mitt fönster och gör rent för tillfället och jag kan inte annat än tycka att det känns obehagligt när det står folk och ser in genom ens fönster. Jag har dessutom inte ätit än, för jag har satt igång lite tvätt och dessutom har jag en skrivuppgift att göra till i morgon. Skulle behöva städa innan helgen också... Kommer bli mycket jobb idag.
Nu ska jag springa ner och fixa lite mat innan jag hungrar ihjäl!
Tudels!

Helveteseftermiddag

Vid 15 tog jag tåget mot Paris. Halvvägs till La Defense stannade det och efter 10-15 minuter sa det att det varit en olycka och att vi skulle få vänta. Efter ytterligare lite tid visade det sig att inga tåg gick åt något håll, blir helt handikappad varje gång det inte funkar. Så i ett försök att ta mig hem så frågade jag damen i biljettkiosken ifall det fanns något sätt att ta sig hem till mig och det fanns det. Ta den bussen till den stationen och därifrån tar du en buss till Marly. Toppen! Förutom det faktum att bussen inte går hela vägen till den stationen, utan stannar vid stationen före. Så jag försöker tänka logiskt och tar en buss ner till Versaille för jag vet att det går en buss mellan Versaille och St Germain. Kan bara berätta att de franska busstidtabellerna- och kartorna inte är de lättaste att förstå, dessutom har de på flera ställen 10 olika busstopp som är utspridda på massa olika refuger.
Väl framme i Versaille, ungefär två timmar efter att tåget stannat, så frågar jag där var jag kan ta bussen till St Germain, men ingen visste riktigt svaret, så jag ringde till Elin och bad henne googla fram det till mig. Efter att ha pratat med henne i några minuter och gått över halva Versaille hittade jag ett stopp till min buss. Den gick tydligen väldigt ofta, så fick bara vänta 15 minuter innan nästa kom. Sedan tog det nästan en timme till St G och där fick jag vänta 25 minuter innan jag kunde ta sista bussen hem. Klockan 20 kom jag slutligen hem. Efter att inte ha gjort något annat än att sitta på tåg, buss eller att irra runt. Nu ska jag lägga mig, för jag är så trött att det nästan snurrar i huvudet!
Finns massa fina byggnader i Versaille!

Rena tak

Vi har haft arbetare här hela morgonen som rengör taket. Jag däremot har tagit det chill, kollat på The Voice och slappat.
Maten står i ugnen och barnen kommer hem om någon minut, så ska springa ner och fixa det sista!

La Poste

Idag gick jag till posten för att fixa diverse småsaker. Varje gång jag går till posten slås jag av hur billigt det är. Jag har jobbat en hel del med post senaste tre åren och har ganska bra koll på vad allt kostar och det är verkligen så mycket billigare här. När jag skickade hem ett paket i julas så kostade det bara 4-5€. Riktigt billigt! Dock beror det ju lite på valutakursen för tillfället, men ändå.
I morgon är det ju onsdag så då är jag ledig halva dagen och då tänkte jag ta mig till Alliance Française i Paris. Där ska jag skriva in mig för DELF-provet jag ska göra i maj, så jag hoppas jag hittar dig!
Nu ska jag lägga mig och titta på O.C. Gonatt!

Pisa

Här är lite bilder vi fick med oss från ett regnigt Pisa när vi var där i början av mars.
Tornet och den fina kyrkan
Det är svårt att förstå hur mycket det lutar förrän man ser det!
Elin och Sarah högst upp i tornet
Meg och jag på väg upp
Lite obligatigatoriska spexbilder
Vi gick även in i den fina kyrkan
The girls!
Vi kom inte på vad predikstolen hette på engelska så vi frågade Meg. Hon visste inte förrän Elin kom på det, då sa hon att jo, det är så det heter. (Kan tillägga att hon gick i kristen skola i över 10 år...)
Megan framför altaret (med Elin och Sarah i bakgrunden)
Fint tak
Avslutar med en väldigt fin bild på Elin-paraplymördaren. Under resan köpte hon två pararly varav hon tog sönder två...

Påskdagen

Kvällen igår hos Elin blev väldigt lyckad. Vi var tre svenskor, två amerikanskor och en australienska. Alla hade tagit med sig diverse smarrigheter. Birgitta hade gjort supergoda minipajer, Meg hade gjort lite efterrätter, Meghan hade gjort en smulpaj, Paige skulle ha gjort popcorn men gick vilse när hon försökte följa Elins instruktioner och Meghan glömde att kolla sin telefon så Paige kom äntligen fram efter två timmar. Elin och jag (alltså Elin) stod för Janssons, sallad och målade ägg. Två personer var tvungna att åka hem lite tidigare p.g.a. dålig tågförbindelse och sen gick en tredje lite efter midnatt. Jag och Meg sov över i Elins lilla studio och idag efter vi åt frukost så kollade vi på Harry Potter i någon timme innan vi åkte hem.
Väl hemma tittade jag på en film till och första avsnittet av nya säsongen på Game of Thrones, som jag längtat så mycket efter, innan jag åt middag med familjen i typ en timme.
Nu ska jag lära mig några uttryck innan jag lägger mig.
Tudeluu!

RSS 2.0