Off to London!

Idag har jag varit och shoppat lite med Ninna på dagen och ikväll ska jag ta mig till Elin för att snabbare komma iväg i morgon när vi ska till London. Väderrapporten har sagt snö, vilket kan bli mysigt, men jag är inte riktigt rustad för det. Hur som helst kommer det bli en rolig helg. Och vet ni vad? Idag har jag varit i Frankrike i tre månader och om exakt tre veckor sitter jag hemma i soffan och bara gosar mig, herrans vad tiden går snabbt!

Jag är rik igen!!!

Eller ja, inte pank i alla fall. För jag har nu fått mitt nya bankkort, så jag får tillgång till alla mina pengar igen. Hade lite mindre än 8 € kvar och detta i mynt...
Tillsammans med kortet i paketet låg två skumtomtar, varav jag redan ätit en, och en påse Ahlgrens bilar (som jag inte kommer visa för barnen för imorgon när de kan få resterna, för de är galna i dem).
Blir nog lång kväll ikväll eftersom mamman är iväg och pappan förmodligen inte kommer hem förrän senare än sent som vanligt. Fast när flickan lagt sig kan jag chilla på mitt rum som vanligt, för pojken klarar sig själv, och dessutom brukar han vilja vänta uppe på pappan.
I morgon är det ingen skola, så på morgonen ska jag hinna till ambassaden och sen ska nog Ninna och jag shoppa lite, behöver ju som sagt vantar och mössa eftersom det ska bli kallt.
À demain!

En liten torsdagstreat

På vägen hem från skolan idag var jag lite hungrig och hade inte med mig någon frukt, så jag unnade mig själv med en liten treat.
Den var ungefär lika god som den ser ut, dvs. okej. Lite för bränd eller vad man ska säga och lite för lite smörig. Men det var ändå värt det!

Jeudi

När jag vaknade på morgonen så hörde jag att pappan fixade frukost och väckte barnen, men jag gick upp ändå för att få lite rätsida på mina sovtider. Funkar inte riktigt att gå upp klockan 9 varje dag, i alla fall inte de dagar när man måste gå upp tidigare och det känns som att man ska somna stående. Nu ska jag fixa till mig och sen ska jag ta bussen till skolan, sista lektionen denna veckan, jippi! Och sen är det bara fredagen också sen är det helg, vilket betyder London.
Det börjar förövrigt bli kallt här nere. Jag går mest runt och fryser, trots att jag går runt i både varmfodrade skor och jacka, så jag hoppas att mitt bankkort kommer med posten idag för då kan jag kanske köpa mössa vantar och halsduk för till helgen ska det nämligen bli minusgrader och i London kan det till och med snöa! Brrrrr.

Senaste dagarna

Det har inte blivit särskilt mycket bloggande senaste dagarna för jag har varit trött, lite smådeppig (på grund av att jag försöker fixa bild till mitt körkort och det inte går som jag vill) och så har jag inte varit sugen på att skriva heller. Innan idag åkte mamman iväg till Bryssel på jobbresa, så jag körde flickan till och från pianolektionen (som bara ligger knappt fem minuter bort, men det regnade och var mörkt) och sedan kom pappan hem. Vid lite efter sex! Han har bara en gång innan kommit hem innan klockan nio, så jag blev allt lite chockad trots att jag visste att han skulle komma tidigare för att hjälpa pojken med matten. Så jag tog det lugnt och började med maten, tittade lite på TV med flickan innan vi åt. Så det var en lite ovanlig, men lugn kväll. Eftersom barnen knappt ser sin pappa i veckorna, så blir de lugna och gör saker med honom när han är hemma. 
Eftersom mamman är iväg, så blir det jag som fixar till frukosten i morgon. Ganska enkelt, lite färdiga pannkakor, drickyoghurt, äppelkompott och pain au chocolat typ, men jag måste ju gå upp ganska tidigt för jag är ganska säker på att de börjar vid 8.30 och då måste de ta bussen vid 5 i 8. Ergo, frukost innan halv...
Så ska försöka lägga mig i tid, men först Skype med päronen och sen ska jag också göra färdigt min läxa som består av subjonctif imparfait. Ni som undrar vad det är kan jag svara att jag inte riktigt vet, finns ingen motsvarighet på svenska (vad jag vet) och den existerar bara i skriftform i tredje person.
À demain gott folk och bonne nuit!

Tomteskägg

I lördags på Disneyland åt vi sockervadd, något jag inte gjort på flera år. Först får vi reda på att man i Australien inte säger cotton candy, utan fairy floss. Lite senare inser jag att det på franska heter barbe à papa (uttalas typ som Barbapapa) vilket betyder typ pappas skägg med syftning till père noël, jultomten, alltså blir det tomteskägg. Så himla roligt namn för det ser ju onekligen ut som tomtens skägg. 

Disneyland

Här kommer massa bilder från i lördags då jag var med Elin och Meg, en australiensk tjej, på Disneyland.
Elin vid julgranen
Disneyland Paris firar i år 20 år
Snögubbskalle och Kajsa
Slottet
De tre féernas hus
Askungens värdshus
Lancelots karusell
Jacks bönstjälk
Kaninen i Alice i Underlandet
Alice labyrint
Mitt sällskap försöker hitta ut
Den läskiga katten
The caterpillar
Elin och ett kort
Hjärter Dams slott
Haunted mansion
Winnie the Pooh
Parad - Askungen
Ariel
Balou och gänget
Kapten Krok
Slottet in the dark
Julbelyst Disneyland

Läsförståelse

Det blev inte att jag åkte till ambassaden nu på morgonen eftersom bilderna jag tog igår var alldeles för små, så jag måste hitta lagom stora tills på onsdag. Istället sitter jag med min lite komplicerade läxa, läsförståelse (som typ är svårt på svenska) om nån rekonstuktion av Palais des Tuileries och som vanligt vet man inte riktigt om man gör rätt eller fel. Hjälper liksom inte riktigt att man förstår texten utan man måste veta precis vad de menar. Och det gör jag inte för tillfället, men jag har en knapp timme på mig att lösa det. 
À toute à l'heure!

Mindre än en månad till jul...

Gud vad jag har sovit som en stock i natt. Föräldrarna kom hem lite innan två, så då sa jag hej och gick och la mig, ganska trött efter en lång dag och kväll. När barnen skulle lägga sig roade sig nämligen killen med att låsa rummet tjejrna skulle sova i och senare så tog han flickans mobil och låste in sig på sitt rum. Kul! 
Lite roligt var dock att ca en halvtimme efter att jag somnat, vaknar jag och inser att jag inte har något kudde, tittar ner och hittar den på golvet med min mobil och kommer inte riktigt ihåg hur de hamnade där. Jag försökte väl kasta den på någon i en dröm eller nåt. Hur som helst känner jag mig utvilad idag och senare ska Elin och jag till Triumfbågen och kolla utsikten lite förmodligen. Jag måste också ta passbilder till mitt körkort och fylla i alla papper, för ambassaden har bara öppet måndag förmiddag, onsdag och fredag eftermiddag så jag måste hinna dit innan skolan i morgon.
Igår när vi var på Disneyland fick jag ett sms från min pappa att det var exakt en månad till julafton, kan inte fatta hur snabbt allt har gått.

Babysitting

Jag kom hem lite senare än tänkt från Disneyland, så när jag kom hem hade föräldrarna redan gått och barnen + en kompis redan ätit. Så nu sitter de och tittar på film tillsammans och det känns som att det kommer bli en lugn kväll. Det hoppas i alla fall jag på, för jag är liiiite trött efter att ha gått upp tidigt och spenderat typ 7 timmar i en park fylld med barn (och föräldrar). Mer om Disneyland kommer i morgon!

Tidigt...

Jag ska gå och lägga mig nu för i morgon måste jag gå upp lite efter sju (jag har inte gått upp så tidigt mer än EN gång sen jag kom hit. Bortskämd?) för att Elin, jag och en australiensisk tjej från Elins skola ska åka till Disneyland. Vi hade tänkt köpa biljetterna på nätet för då blir det billigare och man slipper lite kö när man väl kommer dit, men vi har inte riktigt tagit tag i det innan och sen idag visade det sig att man måste göra det minst fem dagar innan, så vi får betala lite mer och fixa det när vi kommer dit. Vi ska mötas i La Defense runt 9.00 och sen tar vi snabbtåget direkt dit. Hoppas det blir hyffsat väder bara.

Äckelmyggor

Jag har fått ännu fler myggbett som kliar nu och jag är nu även säker på att det är myggbett för när jag skulle slänga ut katten innan så öppnade jag dörren. Resultat? Katten blev inne och ett gäng myggor gjorde honom sällskap...Ser fram i mot fler kliande bölder i morgon!

Seigneur des Anneaux

Ninna gick precis för att hämta upp sin flicka från skolan och jag ska snart gå och möta min vid bussen. Vi har spenderat eftermiddagen hos mig med att titta på Sagan om Ringen. By the way, läraren för fonetiken i dag tyckte att jag och den norska tjejen hade så bra uttal att vi bara skulle slösa vår tid om vi kom fler gånger, så det var ju positivt.

Radio neige

Detta är vad jag lyssnade på i eftermiddags, fransk julmusikradio. Rätt så nice...

Julmarknad... igen

Slutade precis efter en lugn kväll. Dagen har bestått av skola, en stund på jjulmarknaden i La D med Elin innan jag åkte hem och tog det lugnt. Fick inte Blu-rayen att funka så slog på TV:n istället, brukar titta på Cityakuten ibland, eller Urgences som de kallar det, men idag såg jag att det var Les frères Scott, aka. One Tree Hill, så det blev ett enkelt val. Har inte sett det på sååå länge och sen var det första avsnittet jag såg dessutom ett av de roligaste avsnitten ever så det var kul. Hoppas att det går i morgon med. Sen när barnen kom hem kom flickan upp och vi slog över till ett annat program som var typ halv åtta hos mig och det läskiga var att berättarrösten lät PRECIS som han i halv åtta hos mig, precis likadant. Sen gjorde jag lite mat och sen tog vi det bara lugnt, jag läste i min franska bok medan flickan spelade spel på min mobil, ja och killen satt där nere och lekte med sin.
I morgon har jag en speciallektion i fonetik (stavas det så på svenska?) och efter det åker jag hem igen och då kanske Ninna kommer över en stund. Tänkte också gå en runda på eftermiddagen, känner mig nu så frisk att jag kan röra lite på mig, men vi får se vad det blir av dagen.

En månad

Glömde ju helt bort! Om exakt en månad sitter jag hemma med mina föräldrar, och förmodligen kommer mormor och morfar åtminstone ha varit där en stund. Jag längtar inte direkt efter det, för jag har så mycket jag vill och ska hinna göra innan dess, men det ska bli så kul att se alla och att få vara hemma och bara vara som vanligt. Kunna leva efter vanor som man byggt upp under ett helt liv, att kunna göra saker utan att reflektera och bara göra ingenting.

Onsdag

Samtidigt som jag fixade lunchen efter att ha hämtat barnen i skolan idag, så ringde jag och fixade ett nytt bankkort, som jag hoppas och tror hinner komma innan jag åker till London nästa helg. Sen när jag blev ledig på eftermiddagen åkte jag in till Paris för att leta upp Svenska Ambassaden dit jag var tvungen att ta mig för att skaffa nytt körkort. Så nu ska jag bara ta passkort och fylla i papperna så jag kan få körkortet så snabbt som möjligt. När jag kom ut på vägen mot Invalides igen stod det poliser överallt och det tog mig en stund innan jag insåg att det var för att alla trafikljus i området var sönder, så de fick stå vid alla övergångsställen för att hjälpa folk över gatan. När jag gick förbi Grand Palais såg jag att det var en utställning med bilder från Karl Lagerfeld och den visade sig att det var gratis (måste spara på de mynt jag har), så jag gick in. Men sig hem sen fick man en plansch. När jag sen åkte hem hade jag 15 minuter väntetid i La Defense, så då bestämde jag mig för att snabbt springa upp till Grand Arch och kolla in julmarknaden som hade premiär idag. Och den var såååå mysig, precis som jag gillar det. Massa ljus, små stugor och matlukt. Nu ska jag försöka somna i tid och sen i morgon ska jag börja morgonen med att göra läxan innan jag tar mig till skolan.
Petit Palais som ligger mitt emot Grand Palais och inte är särskilt litet
Georgia May Jagger (ni som inte vet vem hon är så kan jag bekräfta, ja, det är Mick Jaggers dotter och Jerry Halls)
Perforerat glas typ
Avslutninsvis en bild av julmarknaden i La Defense tagen en stund innan solnedgång.
 

Klappat och klart!

Nu var efter en del letande och pustande hotell i London också bokat till nästa helg. Kääns skönt att ha det gjort, dock inte lika trevligt för kassan som nu är några tusen fattigare. Bra lagom till julsäsongen, särskilt när man inte för tillfället har ett bankkort och måste spara på de få man har kvar från lönen.
Nu måste jag gå och lägga mig för jag är så trött.
Imorgon är det onsdag och eftersom jag är ledig på eftermiddagen ska jag åka in till Svenska Ambassaden för att försöka fixa ett nytt körkort.
À toute à l'heure!

Londres

Elin och jag bokade precis tågbiljetter till London för nästa helg, superkul! Dock vet jag inte riktigt vad man ska göra i London, har aldrig varit där förut så vi får väl googla lite. Sen måste vi fixa hotell också, men det är inte lika bråttom.
När jag skulle betala tåget insåg jag ledsamt nog att jag tappat mitt bankkort och körkort, men jag hoppas för Guds skull att jag tappat dem i skolan och kan hitta dem imorn, annars blev livet just lite jobbigare...

Julmys

Igår åkte jag lite efter lunch mot La Defense med Ninna för att möta upp Elin för att ta oss till svenska kyrkan, dock blev det en olycka på Elins tåglinje, så vi fick åka före. I kyrkan var det julmys som gällde, med glögg, pepparkaksbak/dekoration, marsipanfigurs- och julkortstillverkning mm. och till fika/lunch blev det risgrynsgröt och ostmacka. Jag är inte särskilt förtjust i varken risgrynsgröt eller mackor, men det var riktigt gott faktiskt och sen var det kul att pyssla lite. Många andra au pairer pysslar ju nästan varje vecka med sina barn, men eftersom jag har ganska stora barn och dessutom inte jobbar onsdagar var det här första sen jag kom hit. 
När vi skulle åka hem, missade vi som vanligt tåget med 1 minut. Men det kan ha varit ödet, för när vi står och väntar på nästa tåg ser vi en tjej gå förbi som vi pratat med i kyrkan och då tänker vi att hon bor nog på någon av de tidiga stoppen. Vi går fram (Ninna kom bakifrån och skrämde halvt livet av henne) och började prata och det visar sig att hon bor i Ninnas by. Helt knäppt att de inte sett varandra då de båda är ute och tränar hela tiden, eller att vi sett henne på tåget nån gång. Lite kul faktiskt att man upptäcker sådana saker efter tre månader.
Idag var det skola igen och det gick helt okej, förutom det lilla testet vi hade på konjunktiv. Jag tror jag kanske hann hälften och jag tror att typ hälften av det var fel. Så går det när man försöker lära sig saker när man är trött, man glömmer det direkt. Efter skolan åkte jag hem och åt lite lunch och tittade på Skavlan och Robins och även lite Cityakuten, som hade ett julavsnitt, på franska. Ska nog försöka titta lite mer på TV, kan vara bra att höra lite mer franska.
Nu ska jag göra lite läxa och sen ska jag försöka sova tidigt, för jag har fortfarande inte återhämtat mig riktigt efter helgen. À demain!

Showcase

För att fira att Ninna fyllde år i veckan så träffades vi igår hos Lisa, vars familj var iväg, och åt god middag och umgicks. Det tog mig ungefär 30 att gå dit, fast då gick jag fel ett antal gånger. Runt tolv gick vi till St Germain för att ta RER:n till Paris och Showcase, som är en ganska känd klubb. Den ligger i gångar under Pont Alexandre och lokal var snygg, men vi tyckte inte direkt det var en bra klubb. Vi hade skrivit upp oss på gästlistan så att vi skulle komma in gratis innan 1, men vi hann inte dit i tid så vi fick stå i kö i nästan en timme och sen betala 15 € för att komma in. När vi skulle lämna in våra väskor och jackor i garderoben fick vi vänta i över 40 min. Trots att det inte var särskilt många framför oss, effektiviteten hos de som jobbade där var i botten (om ni går hit, kom i tid, d.v.s. absolut senast 1). Det blev ju inte direkt bättre av att på morgonen se att Rihanna, Kanye, Diddy, Cassie, Akon, Omarion med flera var på VIP-room. Vi skulle ha försökt komma in där istället, att vi inte hade koll på det.
I alla fall så tog vi första RER:n hem till St Germain. Eftersom mitt tåg inte började gå förrän nästan en timme senare, så tänkte jag att jag går med Ninna och Lisa, hem till Lisa och sen fortsätter jag hem därifrån. När vi kom upp ur jorden så ösregnade det, så de tyckte synd om mig och bestämde att jag också skulle sova hos Lisa. Men tack och lov slapp vi gå, för det kom en buss, som givetvis inte gick dit vi skulle, men så sa de att det skulle komma en om 5 minuter. Så runt klockan 7 satt vi och drack te i köket hos Lisa. Sen sov vi i två timmar innan Ninna och jag gick hemåt min by. Därifrån tog hon tåget hem och snart ska vi ta tåget tillbaka mot Paris, för i eftermiddag är det julmys i kyrkan, med gröt, glögg och pepparkakshustillverkning, vilket passar väldigt bra en regnig och kall dag som idag.

Twiligt

Elin och jag möttes upp för att se den senaste och sista Twilight filmen i La Defense, självklart VO (=version originale = engelska med fransk text). Den var bra antar jag, men inget speciellt, vi satt dock och skrattade lite ibland åt att den var lite pinsam.
Elin borde fundera över att permanent byta namn, i alla fall om hon planerar att stanna i Frankrike länge!

Julmarknad

 
Vid klockan ett mötte jag Elin vid Grand Palais för att kolla in julmarknaden som startade idag. Det var riktigt mysigt, men det var kallt och jag hade inte klätt mig varmt nog, så för att få upp värmen delade vi på en mugg vin chaud och sen till det köpte vi en belgisk våffla med socker och churros att dela på. Det var fett gott! 
Julpyntat vid Champs Elysées
Pariserhjulet
Isbanan
Dagens lunch: Churros!

Marché de noël

Lyssnar på julmusik medan jag gör mig i ordning för att åka in till Paris för att träffa upp Elin efter skolan. Vi ska nämligen gå på julmarknad idag och kanske även åka skidskor, vi får se hur läget står till. Ska bli så roligt, jag älskar jullmarknader, eller kanske inte egentligen det som säljs, men hela känslan och alla ljus. Kan ni tänka er julbelysningen i ljusets stad? Längtar till när de tänder den nästa vecka!
Måste dra nu, hörs senare.

Beaujolais nouveau

Idag började dagen riktigt dåligt, på grund av sömnbrist, fortsatte dåligt, på grund av hrm.. logistikproblem och fortsatte efter det dåligt, med förseningar på grund av min aldrig svikande tidsoptimism, MEN vet ni vad? Den slutade riktigt bra. Flickan hade inga läxor så hon gjorde mig sällskap när jag tittade på film och sen åt vi och pratade lite innan jag bjöd dem på lite svenska pepparkakor. Jag visade också killen det fina målet Zlatan (som han inte viste var svensk, och dessutom insåg jag att jag var tvungen att säga Ibrahimovic för att han skulle förstå) gjorde igår (för det var väl igår?) och enligt honom var det Magnifique och jag kan inte annat än hålla med. Jag tror att han börjar vänja sig vid mig nu, i början var han inte särskilt intresserad av att prata eller göra något med mig (fast vad kan man vänta sig av en snart 14-årig kille?), men nu för tiden kommer han och berättar saker för mig och visar mig en massa grejer och funktioner på alla hans tekniska grejer.
Förövrigt så bjöd de på vin och osti skolan idag, för den tredje torsdagen i noveber varje år är det nämligen premiär för vinet Beaujoulais nouveau, så då kan man hitta det överallt i affärer och restauranger. Jag tog inget själv då jag inte mådde bra, men jag smakade lite från Lisas glas och jag tyckte det smakade helt okej. Vi tittade på ett litet klipp sen på lektionen om att i Japan (som är den största exporten för vinet) finns det ett ställe där man kan bada (!?) i vinet samtidigt som man dricker det. Galet? Oja. Det roligaste i klippet var att det var en kvinna som hade med sig sitt barn i poolen. Galna japaner finns det tydligen gott om.
Här har vi årets reklam, som jag tycker är underbart cool. Klännings rundelar, fick vi reda på, symboliserar vindruvorna

Bad language day

De senaste dagarna när jag har tilltalat folk på franska har de antingen bett mig att upprepa eller bytt till engelska, vilket kan vara lite frustrerande. Ibland har man helt enkelt dagar när språket inte riktigt går ihop som man vill att det ska, orden kommer inte till en, man har dåligt uttal och snubblar på orden. Fast jag antar att det är så när man lär sig ett språk, eller vad som helst egentligen, ibland har man bra dagar när man känner att det går riktigt bra och ibland dåliga när man helst vill hålla tyst. Jag hoppas innerligt att min bad language day berodde på att jag var var förkyld och lite trött, annars får jag nog ta tag i saken.

I got a feeling! Julfeeling!

Jag drog mig trots allt iväg till Saint Lazare/ Auber för att kolla in de stora köpcentrenas (Printemps och Lafayette som typ ligger vägg i vägg) julskyltningar. Så mysigt när det blev lite mörkt ute. Sen tog jag en jullatte från Starbucks också när jag var i farten, bara för att spä på lite, och sen när jag kom hem kan jag ha ätit en pepparkaka. Eller tio.
Här har ni mitt fina Instagram-collage till att börja med!
Den gigantiska granen som huserar i Galerie Lafayette
Nytt för i år är att Lafayette har ett sammarbete med Disney, så i ett antalförnster hittar man nu princessor och i entrén finns också Askungens vagn. Här har vi Belle från Skönheten & Odjuret!
En dansande isbjörn med Louis Vuitton väskor kan man hitta i ett av otaliga fönster
Den lite mindre, men minst lika fina, granen man kan hitta (tillsammans med några till) i Printemps
Dansande Dior-dockor i fönstret hos Printemps
Utsidan av Printemps. Tog ingen bild på Lafayette för jag tyckte inte det var särskilt fint.
Här har ni ett uppslag från en julkatalog där man fått inspiration från Skandinavien till sina julprodukter. Lite kul att Elin och jag typ kände igen hälften av grejerna, resten tänkte vi: har vi det här i Sverige? Längst ner till vänster kan ni se ett typiskt skandinaviskt, julsmyckat fönster.
À demain!mi

Jul, jul, strålande jul!

Julsäsongen börjar i Paris denna veckan, och jag kan nog inte vara gladare. Jag älskar julen, allt vackert pynt och speciellt ljusen. För en veckan sedan invigdes Galerie Lafayettes julskyltning (som jag funderar på att kolla in idag på min lediga eftermiddag), nästa vecka tänder man julbelysningen på Champs Elysées och på fredag startar första julmarknaden och även den första isrinken. För de som ska till Paris, bor i Paris eller bara är allmänt intresserade kommer här en liten lista över julmarknader och isrinkar i Paris, som jag allihop planerar att försöka besöka.
 
Marknader:
 
Champs Elysées julmarknad - 16 november till 7 januari 11.00-23.00. Sträcker sig från Place de la Concorde ända till början till Champs Elysées metrostation Champs Elysées Clemenceau, där man hittar det stora pariserhjulet.
La Defense julmarknad - 21 november till 29 december 11.00-20.00. Den största julmarknaden i Paris med inte mindre än 350 stugor. Ska vara mycket fint på kvällen då de tänder alla ljus.
Montparnasse julmarknad - 5 till 30 december. En mindre julmarknad vid tour de Montparnasse.
Jultomtens by i Saint Germain des Près - 6 december till 2 januari. Den minsta och mest utsmyckade av alla julmarknader. Ligger vid metrostation Saint Germain.
Montmartre julmarknad - 6 december till 6 januari 9.00-20.00. Uppe på kullen bakom Sacre Cœur. 
Trocadero julmarknad - 13 december till 6 januari 11.00-20.00. Stor julmarknad med utsikt över Eiffeltornet.
Notre Dame julmarknad - 15 till 23 december 10.00-20.00. Julmarknad vid Notre Dame.
 
Isrinkar:
 
Hôtel de ville - 18 december till 3 mars, i veckor 12.00-22.00, på helger 9.00-22.00. Som vanligt finns det två stora rinkar där åkningen är gratis med egna skridskor och det kostar 5 € att hyra.
Trocadero - 15 december till 31 januari. Ligger vid Trocadero julmarknad och även här är det gratis att åka och finns skridskor att hyra.
Eiffeltornet - 12 december till 31 januari. Rinken ligger på första våningen i tornet och det är gratis, dock kostar det att hyra skridskor, om man går upp i tornet.
Champs Elysées - 16 november till 6 januari. Vid julmarknaden hittar man också en stor isrink.
Grand Palais - 13 december till 6 januari. Mitt inne i Grand Palais kommer man i år att hitta den största isrinken som någonsin funnits i Frankrike.
 
Det här är bara de största och mest kända som nämns ovan, sedan finns det många små marknader både i Paris och i förorterna som är värda att kolla in.

Dubbad film

Gud vad det är kallt ute! Dock är det fint, kyligt höstväder, men bara 3-4 grader. Måste snart få tag i riktig halsduk, mössa och riktiga vantar, fick ett par tunna fingervantar av mamma, men med tanke på min blodcirkulation som gör att jag kräver ca 5 par för att inte tappa känseln så måste jag ha ett riktigt varmt par. 
Om ni undrar vad jag gjort senaste dagarna, så har det sett ut ungefär såhär: sova till 11.30, äta frukost kring 12.30 när jag väl tagit mig upp ur sängen, suttit i sängen och tittat på film till15.30 då jag ätit lunch och klätt på mig innan barnen kommit mellan 16.30-17.30 och då har jag tittat på film med eller utan barnen. Igår tittade vi på Pirates of the Caribbean 2, självklart på franska, jag måste ju öva! Det är faktiskt mycket lättare att hänga med i amerikanska/brittiska filmer som är dubbade än franska, eftersom de inte pratar lika snabbt i de filmerna. Franska människor, och speciellt i filmer (?), pratar sjukt snabbt, i och för sig gör Kiera Knightley det också, men jag hade de franska undertexterna på för att hinna med. Och till skillnad från vad de flesta tror så måste jag säga att fransoserna vet hur man dubbar, i alla filmer jag sett på franska, vilket är en hel del då familjen har ett filmbibliotek som få, har jag blivit förvånad av att jag nästan inte märker att det är dubbat. Det kan vara på grund av att jag måste koncentrera mig så mycket, men till skillnad från typ tyskarna och spanjorerna så synkar det talet väldigt bra och även rösterna. Den franska rösten för Elizabeth i PotC var faktiskt väldigt lik Kieras och det samma gäller för de andra rösterna.
Nej, nu ska jag ta och titta lite på The Voice och Hart of Dixie, så att jag har det gjort innan barnen kommer hem vid 12.30 för då ska lunchen helst vara klar.

Hemmadag

Jag ska snart stiga upp ur sängen, när jag vaknade i morse kände jag att jag inte mådde särskilt bra så därför bestämde jag mig för att fortsätta sova och skippa skolan. Det måste nog ha varit en bra idé för jag vet inte senaste gången jag sov 12 timmar i sträck. Dock kom jag precis på att idag är sista dagen att lämna tillbaka min tröja på Zara, som jag inte gjorde i lördags eftersom det var enorma köer i hela köpcentret. Så är det alltid på lördagar, eftersom fransoserna jobbar så länge på veckodagarna och inte har tid att komma ut då, så går ALLA ut på lördagen vilket gör att alla köpcenter är fullsmockade med folk och man kan få vänta en halvtimme för att komma in i provrummen. 
Nu ska jag i alla fall gå ner och äta frukost. Får sedan se hur resten av dagen blir.

Lördag

Nu drar jag snart till La Defense för att lämna tillbaka en tröja på Zara innan jag drar vidare till Elin för filmkväll/sleepover med Ninna och alternativt en tjej till. Och jag har faktiskt lyckats få ihop lite om Kung Arthur, dock är det inte så bra och nu struntar jag i det och gör färdigt resten imorgon.
À demain!

Varför?

Jag förstår inte varför min läxa måste vara att göra en kost biografi om en människa som ingen egentligen vet om han levde och vilkens historia är olika beroende på vilken bok man läser. Det enda jag vet om kung Arthur är från Svärdet i Stenen, alltså den tecknade Disney-filmen, men när jag nu läser på franska wikipedia så verkar det inte som att det var så det gick till (ingen vet ju hur det gick till!!!!). Jag satt hela kvällen igår (okej jag kollade på Skavlan samtidigt) och har suttit nu i över en halvtimme, men jag får inte ihop något. Alls. Det hade inte varit något större problem om det bara var något jag skulle göra, för då kunde jag bara säga lite vad som, men nu ska jag redovisa med en annan tjej och vi har bestämt att vi ska sammanställa våra resultat nu i helgen. Sen har jag ju den hemska artikeln också att skriva, den om fransosernas syn på homosexuella. Jag tror att universum har gjort mig sjuk bara för att jag inte ska orka åka till Paris så att jag måste ta tag i min läxa. 
Sammanfattning: 1. Jag hatar från och med nu läxa. 2. Jag hatar även Kung Arthur!

Latmask

Jag är nog den största latmasken/tidsoptimisten någonsin! Jag har varit hemma hela veckan utan att ha gjort särskilt mycket vettigt och ändå så har jag kommit överens med tjejen i min klass som jag ska göra en redovisning om Kung Arthur med att vi skulle göra en research under veckan och sen utbyta info och sammanställa under helgen. Har jag då gjort det? Nej. Eller jag har faktiskt googlat en del och läst lite, men inte direkt blivit klokare av det. Utöver den här redovisningen ska jag ockås skriva en artikel, 150-200 ord, om franskarnas syn på homosexuella. Ja, tur att inte jag har några storslagna planer för denna helgen (Ninnas födelsedagsfirande blev framflyttat till nästa helg p.g.a. Elins och min sjukdom) för jag kommer att ha en del att göra. 
Annars har det varit en bra dag idag, förutom att jag inte direkt blir bättre. På morgonen fixade flickan sin mat (hon är typ bättre på att laga mat än jag) och sen bakade hon en kaka, som pojken åt upp hela, medan jag gjorde gröt. Sen körde jag henne till ridningen vid halv tolv. Senare på eftermiddagen kom en av killens kompisar över en stund, men han gick lite efter att jag hämtat flickan vid 18. Så det var "bara" mina två barn vid middagen idag, fast mamman kom hem ovanligt tidigt, så hon åt också med oss.
Imorgon är ju då min plan att göra mina läxor, förhoppningsvis ta mig ut en stund för lite frisk luft och på kvällen ta mig till Elin, som har huset för sig själv, för en filmkväll med några andra tjejer.
Nu ska jag kolla på Gray's innan Skypedejt med mamma.
À demain!

Lovdag

 
Då jag bara är hemma med barnen hela dagarna och dessutom är sjuk händer det inte så mycket, så därför bjuder jag på lite blandade bilder jag tog i Paris i helgen!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

J'aime balader aux Champs Elysées

Eftersom jag är ledig på onsdageftermiddagarna och Elin har ledigt hela denna veckan också så planerade vi två sjuklingar att träffas för vi behövde komma ut och se lite människor. Så för att ingen skulle behöva anstränga sig mer än den andra möttes vi på mitten, d.v.s. i La Defense, som vanligt. Efter att bara ha strosat runt en stund, bl.a. i en affär där alla julsaker var skandinaviska (de hade ett svenskt glöggkit!!!!), åkte hon hem och jag åkte till Champs Elysées för jag behövde luft och gå lite, samt att jag ville kolla H&M där. Slutade med lite shopping (dock inte på H&M) innan jag åkte hem för att äta med familjen. Nu på kvällen har jag kollat lite Skavlan, en av de saker jag kan sakna lite från Sverige - att titta på Skavlan på fredagskvällarna med pappa, och ätit lite svenskt godis (det tar ju aldrig slut).
I hopp om att få bort lite av förkylningen ska jag försöka lägga mig tidigt, men å andra sidan har jag försökt det hela veckan utan resultat så vi får se hur det går. 
À demain!

Octobre

Lite för sent på grund av trevlig visit, men här kommer i alla fall en månadssammanfattning för oktober. Månaden har bjudit på sommarväder och riktigt höstväder, löven har börjat ändra färg och vi har hunnit med både picknick, tacomys, långa lyxfrukostar och helnätter i Paris.

tisdag

Det händer för tillfället inte särskilt mycket. Jag är fortfarande sjuk och har ledig en liten stund till innan jag ska hämta pojken och hans kompisar i simhallen.

Malade

Jag skulle från början inte hämta flickan från ridningen, men mammans kompis kunde tydligen inte så jag gjorde det. Med hem följde då hennes kompis och efter en stund kom pojken hem med sin och flickans kompis från bio, vilket resulterade i att jag var hemma med fem barn vilket jag inte alls visste något om och jag visste inte heller vilka som skulle ha mat. Visade sig att alla skulle det, så det blev en gigantisk laddning med pasta carbonara. Uppepå allt är jag typ sjuk också, har ont i halsen, bihålorna, ögonen och är sjukt trött, samt har ganska mycket läxa att göra. Känner på mig att det kommer att bli en underbar vecka... Inte!

Min helg

Som ni förmodligen vet var mina föräldrar här under andra delen av förra veckan, då jag var ledig. De landade runt 10.30-tiden på torsdagsförmiddagen, så vid 11 åkte jag mot Paris för att möta dem vid deras hotell. Dock gick det inte så snabbt för dem att ta sig från flygplatsen som vi trott så i den knappa timmen jag väntade på dem gick jag runt lite i området för att fatta var jag var ungefär, och så köpte jag även chokladcroissanter, faktiskt min första croissant i Paris(!). När de hittat till hotellet och lagt ifrån sig alla grejer och jag hunnit äta ett antal svenska godisbitar så gick vi och åt lunch i Saint Michel. Croque Monsieur/Madame blev det för alla tre och ni kommer märka att denna helgen har satsat på att äta så franskt som möjligt, vilket har resulterat i att jag ätit typ tre gånger så mycket som jag brukar. Efter att vi ätit upp och betalat gick vi vidare mot île de la cité med Notre Dame och île St-Louis. 
Päronen utanför Notre Dame (vi gick inte in för: 1. det var sanslöst lång kö, då det var röd dag + höstlov i de flesta länder i Europa, tror jag. 2. vi har varit inne förut)
Efter att vi strosat runt lite i de mysiga kvarteren på île St-Louis gick vi upp mot Hôtel de ville och tog metron till La Defense. Anledningen till att vi åkte till detta stora, ofranska köpcenter är att jag spenderar ganska mycket tid där, plus att det var det enda jag visste med säkerhet var öppet på den röda dagen. Där var, liksom vid Notre Dame, sjukt mycket folk och dessutom mitt i allt var det typ någon som fastnade eller nåt i en rulltrappa. Vi såg bara all räddningspersonal och alla som stod och tittade och dessutom en sko de fiskade upp, hoppas bara att människan inte var kvar i skon.
Vi var också uppe och tittade lite på Grand Arch och utsikten mot Champs Elysée när vi var i La Defense. Jag blev överlycklig av att se, vad jag tror är, hyddorna till julmarknaden. Ska vara den största i Paris med runt 350 olika stånd.
Efter La Defense drog vi oss vidare till Trocadero för att titta på Eiffeltornet när det glittrade. Det var otroligt kallt och regnigt, men superfint ändå.
Trocadero med utsikt över Eiffeltornet.
Eiffeltornet som glittrar.
Och under Eiffeltornet.
Sen gick vi i kylan genom hela Champs de Marche innan vi tog metron hem till hotellet för att vila lite (och äta lite godis) innan vi gick ut och åt. Trerättersmiddag i sann fransk anda. För mig blev det sallad med underbart god varm chevreost till förrätt, moules frites (musslor med pommes) till huvudrätt och crème brulée till efterrätt och självklart drack vi vin till (vi är trots allt i Frankrike). 
När vi ätit åkte jag hem och mina föräldrar gick till sitt hotell.
Från parken i St Germain.
Dag nummer två, fredag, började med att vi möttes upp i Saint-Germain-en-Laye och gick runt och bara myste lite och tittade i affärer. Sedan gick vi och åt galette, crêpe och drack kaffe på ett crêperie. Vid två-tiden tog vi bussen hem till mig i L'Etang-la-Ville, där vi drack kaffe (inte jag) och pratade med min värdmamma i någon timme innan vi tog tåget till Triumfbågen och Champs Elysée.
Vi gick längs hela gatan ner till Grand Palais, Pont Alexandre och Place de la Concorde. Därifrån tog vi metorn till hotellet.
Pont Alexandre, den vackraste bron i Paris.
Till middag den kvällen blev det... sniglar för första gången! Det smakade bra, men inget speciellt, och till huvudrätt blev det bœuf bourgignon med pommes och vin till. Sedan gick vi hem till hotellet och gick och la oss.
Panthéon
Jardin de Louxembourg
På lördagen började vi med att gå till Panthéon och Jardin de Louxembourg, där det var massa människor som sprang och även flera gäng som körde Qi Gong, som låg nära hotellet. På väg mot en metro hittade vi även massa andra fina byggnade och fontäner som vi inte vet vad det är.
Nån fontän i Saint-Germain-des-Près.
När vi väl kom till en metro åkte vi upp till Pigalle och Montmartre. 
Vi började vid "kärleksväggen" eller vad den kan heta, en vägg där det står jag älskar dig på en massa olika språk. Sedan gick vi upp till Sacre Cœur.
Sacre Cœur bakifrån.
Efter lite strosande och inköp av macarons på ett av mina favoritställen, blev det lunch. Trerätters of course, soppa, lasagne och glass + några macarons gjorde att jag mådde lätt illa när vi åkte hemåt hotellet igen. Anledningen till att vi åkte tillbaka till hotellet redan efter lunch var att vi skulle ut till Parc des Princes och kolla på Zlatan och PSG spela mot St Etienne. Så vi mötte upp Elin som skulle följa med och tog metron. Vi hade inte riktigt koll på hur vi skulle komma dit, men vi behövde inte oroa oss för på samma tåg satt flera andra människor i PSG-kläder så vi följde bara efter dem. Det var ett himla liv på fransoserna under matchen och om ni vet hur det gick i matchen så kanske ni förstår varför. Zlatan blev utvisad och de förlorade sin första cupmatch för säsongen,  men det var en upplevelse för oss ändå.
Här satt vi bland alla hetsiga fransmän, och faktiskt bland ett gäng svenskar.
Efter matchen gick vi, och typ några tiotals tusen andra människor till metron för att åka hem. Det tog ett tag, men gick ganska smidigt faktiskt och vi råkade inte ut för några hulliganer heller. Senare på kvällen gick vi ut och åt fondue, vilket var gott, men inte alls lika gott som det brukar vara i Sverige och efter maten gick Elin och jag till metron för att åka hem till henne. På vägen från stationen hem till Elin mötte vi en liten igelkott som vi försökte rädda från att bli påkörd, men varje gång vi gick nära den för att leda den i rätt riktning blev den bara rädd och stannade.
Le petit hérisson
På söndagen möttes vi upp lite innan lunch i Marais för att strosa runt lite, äta crêpe vid Centre Pompidou (som vanligt) och käka falafel. Senare, när Elin åkt hem för hon frös, gick vi till Louvren och Parc des Tuileries och myste lite i solen innan vi åkte till hotellet och sa hej då. 
Nu sitter jag och är dunderförskyld, men det gör inget när jag har haft en så underbar helg, med min älskade familj!

Äntligen hemma...

Jag är hemma nu för typ första gången på tre dagar. Sa hej då till mina föräldrar vid 17 när de skulle till flygplatsen och tog mig hemåt med alla kassar. Det var typ det jobbigaste jag har gjort sen jag kom hit, för det var så mycket folk och förseningar, plus att jag hade en fullpackad väska och två kassar. Å andra sidan har jag nu hur mycket svenskt godis som helst och även nötter, havregryn (som är väääldigt dyrt här) och pärlsocker (som inte finns i Frankrike).
Den kommande veckan är jag hemma med barnen hela dagarna, men flickan ska gå på ridläger 12-18 varje dag och pojken ska förmodligen vara med kompisar så att jag får lite ledig tid. Så imorgon ska jag skriva ihop ett inlägg om min mysiga helg och så ska ni få lite bilder också (har tagit typ 500 eller nåt, seriöst!).
À demain!

Bråttom

Måste springa till tåget nu för att möta upp päronen i Paris!!!

RSS 2.0