Glad påsk!

Nu drar jag hem till Elin för påskmiddag! Hörs i morgon!

Haute couture

Idag åkte jag och Sarah in till hôtel de ville lite efter lunch för att kolla in en utställning med haute couture. Under tiden vi stod ute i kylan och väntade kom det flera snöflingor men tack och lov slutade det. Utställningen var värd väntan i kylan och vi hann knäppa varsitt foto innan en snubbe sa att det var förbjudet. När vi var klara där gick vi upp en runda i Marais, käkade varsin falafel innan vi drog oss hemåt igen. Mysigt, men kallt.I morgon blir det påskmiddag hos Elin med ett blandat gäng!
Mina favoriter

Ensam

Idag tog jag mig till skolan på morgonen, satt där och väntade på att någon annan skulle komma. Fast ingen annan kom. Förrän första klassen slutade och det visade sig att alla gått på den istället. Fast för mig blev det ju bara positivt, för jag fick en timmes privatlektion i hur man ska lyckas med ett formellt brev på franska, tydligen är det i 8 av 10 fall ett brev man ska skriva på DELF-provet.
För er som inte vet är DELF ett prov som bevisar din nivå i franska, precis som det finns Cambridge-test i engelska. 
Nu är jag supertrött och ska in till Paris i morgon med Sarah för att kolla någon haute couture-utställning på Hôtel de Ville, så det är dags att lägga sig. 
Bonne nuit!

27 mars

I morse fick jag ett sms från mamman att det skulle komma folk för att fixa elementen i huset. Så när de kom, tog jag katten och datorn och gick upp på tredje våningen för att slippa vara i vägen. Där finns nämligen inga element. När de väl gått efter typ tre timmar åkte jag för att hämta flickan och en av bröderna som alltid åker med oss. Precis när vi kommit hem och hunnit äta lite lunch (croque monsieur, mums!) så ringer mamman och frågar om jag kan hämta pojken och bror nummer två. Så det blir en runda till för att hämta dem innan jag kommer hem och blir ledig. Den lediga tiden spenderade jag med att slösurfa och att ta en timmes promenad i det fina vårvädret (fint, fast det var inte mer än några grader). 
Nu ska jag försöka förbereda lite på läxan innan jag trillar ihop i sängen.

Strejk igen...

Det är busstrejk idag, så för att barnen skulle slippa ta bussen en timme innan de började och behöva vänta utanför skolan, så körde jag dem dit. Själv ska jag gå till Marly, grannbyn/staden, för att ta bussen därifrån. Skulle kunna ta tåget, men för att hinna måste jag ta det ungefär samtidigt och då går jag hellre och fördriver den halvtimmen än att bara sitta och vänta.
Vädret idag är riktigt tråkigt, mulet och kyligt, igår däremot var det riktigt skönt. Sol, klar himmel och runt 10 grader, härligt vårväder. Nu ska jag göra mig i ordning lite innan jag ger mig av.

Våfflor!

Idag tog jag en lugn morgon hemma innan jag vid ett tog tåget mot staden. Först blev jag förvånad över hur mycket folk det var på tåget, tänkte att det är väll pensionärträff i Paris eller nåt, sen såg jag flaggorna och plakaten och mindes att mamman sagt att det skulle manifestera mot det homosexuella äktenskapet idag. Tusan också! På alla stationer kom mer och mer folk på, unga och gamla (väldigt mycket gamlingar), med flaggor och plakat. Har ärligt talat aldrig sett så mycket folk på tåget. Väl framme i La Defense var det ännu fler människor och till och med "info-folk" som dirigerade vart alla demonstranter skulle gå. Precis innan Meg kom för att möta upp mig hör jag att typ alla stationer mellan La D och Etoile, alltså där de skulle demonstrera, och även alla på Champs Elysées var avstängda på grund av överbelastning eller något i den stilen. Så vi fick ta oss till St Lazare istället och ta oss runt hela den vägen för att ta oss till kyrkan för att äta våfflor. Våfflorna var i alla fall goda!
På vägen hem lyckades Lisa och jag självklart pricka in när alla var på väg hem från demonstrationen, men det var ganska lugnt ändå.

Versaille

Här kommer några av gårdagens bilder. Vädret ser riktigt tråkigt ut, men det var faktiskt väldigt behagligt vårväder, trots avsaknad av sol.
Den modesta ingången till slottet...
Den "lilla" trädgården
Bästa sällskapet!
Slottet
Fin liten fontän
Allén längst med dammen/sjön

Samedi

Som jag skrev igår åkte vi till Versaille idag för att kolla in slottet. Dock så hade Meg inte med sitt engelska pass, så vi tog oss en tur i parken istället, vilket lätt kan dra iväg på tiden vill jag lova. Vi gick bara knappt en fjärdedel av rundan runt dammen i parken och det tog ett tag vill jag lova. Ninna berättade att när hon var där tog det henne två timmar (!!!!) att gå runt hela dammen. Otroligt stor är den, likaså parken som är ENORM. Man kan knappt se slutet på den på något håll. Hur som helst, i dammen kan man hyra båtar att ro runt i. Såg lagom mysigt ut. Kommer definitivt att åka tillbaka fler gånger när vädret är bättre i vår, kan tänka mig hur vackert det blir när allt slår ut i blom. Dessutom så var det en del byggarbeten för tillfället, lite fontäner och sånt, som jag hoppas är fint till våren kommer på riktigt.
Staden var för övrigt också fin. För att citera Elin "de har ju till och med Sephora här". Ser ut som en vanligt medelstor stad (lite större än St Germain tror jag), bortsätt då från att de har ett GIGANTISKT slott med stor park. Någon annan gång måste jag gå in i slottet, sen måste jag kolla in Marie-Antoinettes trädgård också (har hört att den ska vara underbar) och sen vill jag verkligen ha pick-nick där när värmen kommer. Fast allt det ska förmodligen hinnas med, börjar inse att det är dags att börja beta av alla saker som man vill göra innan man åker hem, för nu är det inte många månader kvar.

Le printemps est arrivé! J'espère...

Idag efter skolan tog jag RER:n mot Paris för att möta Elin, Birgitta och Meg för att ta oss upp mot Pigalle och Montmartre och kolla lite i butiker, men först skulle vi äta. Det blev också det ända vi hann; typiskt franskt att luncha i två timmar. Det var jätteskönt vårväder, så vi hade tunnare jackor på oss och satt utomhus. Härligt!
Nu ska jag gå och lägga mig innan jag somnar med datorn i knäet. I morgon ska vi förmodligen ta oss ut till slottet i Versaille och kolla runt lite. Har faktiskt inte varit där än, trots att jag bor ganska nära...
Bonne nuit!

Une promesse

Jag har lovat mig själv att innan Malin kommer ner för att hälsa på (längtar så sjuuukt mycket) om fyra veckor så ska jag ha läst ut min bok, Eat, Pray, Love, på franska Mange, Prie Aime. Började läsa den i höstas när jag såg filmen och blev helt kär och läste snabbt ut del ett om Italien och sen har jag i tre månader tagit mig kanske 50 sidor på del två (tråkdelen...) om Indien. Har läst cirka hälften så har runt 250 sidor kvar. På franska. Mon Dieu! Fast det ska nog gå bra, om jag slutar att sitta vid datorn vill säga. 
I morgon ska jag i alla fall till skolan. Det ni skolan på en fredag! Har nämligen skrivit upp mig för förberedelsekurs för DELF B2 ett diplom för franska. Vet dock inte än om jag ska göra provet för det är svinigt dyrt (och av någon anledning billigare i alla andra länder än Frankrike??) och jag vet inte om jag kommer klara det... Känns lite jobbigt att betala 250€ och sen inte få något diplom, men det är en annan historia. Det jobbiga är att det börjar redan 10.45 vilket betyder att jag inte kan ta min vanliga buss och därför måste jag först ta tåget till Marly vid 9.40 och sen bussen till St G. Fast då får jag ju i och för sig lite extra tid innan att läsa i min lilla bok.
Nu ska jag invänta att mamma loggar in på Skype så att jag kan gå och lägga mig sen (jag är svintrött VARJE kväll, men det slutar med att jag sitter vid datorn till minst 11 ändå, måste ta tag i livet...)
God natt alle sammans.

Champs Elysées och svenska kungligheter

Drog mig in till Champs Elysées på eftermiddagen idag. Gillar, som de flesta andra, inte direkt gatan dock hamnar jag där ganska ofta för att det är nära, har öppet alla dagar nästan till midnatt och Nike-butiken ligger där... På dagtid, förutom i lunchruschen, är det okej för då är det endast fåtal turister som är där. Fast framåt 17-tiden börjar all hets komma och då brukar jag alltid dra mig bort, idag mot ännu ett ganska tråkigt och oparisiskt ställe, La Defense. Fransoserna gillar inte detta stora "mini-New York" fast det ligger ett ganska bra köpcenter där som har öppet alla dagar. Jag spenderar ju en hel del tid där, då jag oftast byter tåg där och då blir det lätt att man smiter in och tittar lite.
På vägen till tåget så gick jag till tidningskiosken och tänkte köpa lite färdlektyr i form av Glamour som endast kostar EN EURO!!! Helt sanslöst billigt! När jag står och tittar får jag se en gråtande prinsessan Victoria på ett omslag så då måste jag köpa den också, måste hålla mig lite ajour med vad som händer i svenneland. Det var ett reportage om Lilian och lite om begravningen. Förövrigt så vill jag minnas att Madeleine var på förra veckans framsida (de skrev om hennes stundande bröllop), fast å andra sidan har de typ alltid kungligheter på framsidan och det finns ju inte hur många som helst så jag antar att det ändå händer ganska ofta...
Tummen upp för billiga tidningar!
Tummen ner för en "Victoria i tårar", dock var reportaget riktigt bra!
Nu ska jag göra lite yoga för att få bort all stelhet i nacke och rygg jag samlat på mig under tiden som sängliggande sjukling.

A regarder

Igår efter skolan hade jag, som vanilgt, en liten stund över innan bussen gick så då gick jag upp till bokaffären, som även har filmer och musik. Kollade runt på lite böcker och annat innan jag bestämde mig för att köpa två filmer jag hört om, men själv inte sett. Båda två fick jag för 20€ vilket inte är superbilligt, men helt överkomligt. Filmerna är båda franska och den första Intouchable vet jag har varit väldigt populär även i Sverige. den andra filmen hörde jag om från en tjej i min klass; den heter Le prénom (sv: förnamnet) och handlar om ett par med barn som berättar att de ska döpa barnet till Adolf bara för att se hur familjen reagerar. Ni kommer få höra mer om dem när jag sett dem!

Enfin école!

Det var kul att vara tillbaka i skolan idag, även om huvudet inte var riktigt på skaft. Mamman kom hem som vanligt vid 20.30 och då berättade hon att hon skulle iväg igen för någon träff eller möte, så jag och barnen var själva hemma tills nu när pappan kom hem. Fast barnen har varit väldigt lugna och sovit sedan ett bra tag.
Nu ska jag göra mig i ordning och lägga mig, sov inte så mycket som jag hade behövt i natt...
Bonne nuit!

Florens

Florens var hur fint som helst, kan ha berott på att vi hade strålande solsken, men tror mest det berodde på
Flickorna i solskenet!
Otroligt fin kyrka
Finfina taket i kyrkan
Vi besökte också Michelangelos staty David, som var enorm, men den fick man inte fota...

Home and sick

Idag var det första dagen på nya terminen med ny lärare, men jag kände mig inte alls fit for fight så jag låg kvar i sängen till lunchtid. Är helt matt i kroppen, men har bestämt att i morgon ska jag till skolan! 
Den tiden jag inte har legat i sängen idag har jag pratat lite med vänner på facebook (av någon konstig anledning funkar det inte att skicka meddelanden från datorn, bara mobilen) och surfat runt lite diverse sidor i jakt på svar om framtiden. Det är det värsta med att vara hemma, sjuk och ha all tid i världen. Man börjar tänka på framtiden, och när jag gör det tenderar jag att bli en aning besatt och spendera varenda stund jag inte gör något konkret med att tänka på framtiden...
Nu håller jag i alla fall på att laga lite mat, barnens favorit, och har hjälpt lite med engelskaläxor. Annars ör det lugnt efter första dagen i skolan på mer än två veckor.
 

Åskar

Jag ligger hemma i sängen och vilar. Åkte aldrig hem till Elin då jag blev illamående och febrig under dagen. Idag har jag bara varit hemma och vilat, ätit lunch med familjen + farmor och nu ligger jag igen och vilar i sängen. Sedan ett tag tillbaka har det haglat något fasligt mycket och vi har åskan direkt ovanför oss. Eftersom jag ligger i sängen ser jag jättetydligt alla blixtar genom mitt snedtaksfönster. 

Chinatown

Ska snart bege mig för att möta upp Elin och ta oss till 13 arrondissementen. Där ligger nämligen Paris Chinatown, något Elin länge velat besöka. Så vi har bara tänkt ströva runt och titta på alla konstiga tecken och livliga färger innan vi tar oss hem till Elin för filmkväll.

Hundvakt

Grannen som har pianolektioner med flickan på fredagar har en liten valp som hon inte kan lämna hemma själv, så när hon kom över för lektion så undrade de om jag kunde ta hand om den under tiden. Självklart sa jag (ni kommer förstå när ni ser den!) så vi lekte lite ute i trädgården och sedan gick vi in och utforskade huset lite också. Mys!
Nu på kvällen har jag bara skypat. Först lite mer än en och en halv timme med Fredrik för att hjälpa honom med matte (under tiden lekte flickan runt på mitt rum och skrattade åt att han behövde hjälp av mig. Är han dum eller?) och sedan en stund med päronen.
Nu ska jag försöka sova för att kunna vakna upp någorlunda pigg i morgon. Har ännu inga planer, men det ser ut som att jag som vanligt kommer att umgås med Elin.
Bonne nuit!
Haiku!

Crêpefredag

För att fira att det var fredag och vi dessutom bara var två hemma (flickan är hos en kompis) så gjorde jag crêpes! Och alla som säger att det är som pannkakor, nej det är inte samma sak. Crêpe har liiiite annorlunda recept och när jag gör dom så brukar de bli lite tjockare än pannkakor, fast det beror kanske på mig och inte smeten? I alla fall var det jättegott. Killen drog fram alla sorters tillbehör: skinka, sylt, crème de marron (kastanjekräm, otroligt söt, kletig gojja) och socker. Jag körde med min favorit socker och kanel. det jag tycker lite bättre om med crêpen är att de oftast inte är lika söta och man därför kan äta dem även med ost och skinka eller andra matiga tillbehör.
Om ni känner för att lyxa till med lite crêpe i helgen kan ni få receptet jag använde:
 
250 gram mjöl (4-5 dl)
4 ägg
5 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
En nypa salt
50 gram smält smör
Alt. smaksättning (apelsinskal, rom etc.)
 
Blanda ägg och mjöl i en bunke. Tillsätt sedan vaniljsocker, salt och smör och blanda. Lägg sedan, lite om lite, till mjölken under vispning. Vispa tills det inte är några klumpar kvar. (Smeten ska vara lättflytande så oftast får jag ta i en del extra mjölk.) Stek i en varm stekpanna. Fick lära mig i skolan att om det blir så luftbubblor i crêpesen vid gräddning är smeten bra!
 
 
À plus!

Babbel

Efter jul så började jag testa en tjänst för språkinlärning som heter babbel. Den finns för ett tiotal olika språk, bl.a. engelska, franska, spanska. Programmet består av ca 3000 ord och meningar, samt ett flertal övningar för allt från absoluta nybörjare till de med lite mer avancerade kunskaper. Glosorna kan man välja att lära sig normal takt eller snabbare, samt med eller utan språkigenkänning d.v.s. att du repeterar efter och programmet säger hur bra du sa ordet. Detta gör programmet väldigt bra om man är nybörjare eller har väldigt lite kunskaper. Jag har valt att köra snabbare och utan tal då jag redan har bra uttal och inte ”behöver” lägga så mycket tid på det.

Det bästa med programmet tycker jag dock är repetitionsintervallerna. När du väl har ”lärt dig” en glosa så är det ett system som bestämmer när du ska repetera ordet igen för maximal inlärning. Om du stavar fel vid repetition kommer du få repetera ordet igen dagen efter ända tills du stavar rätt. När du väl stavat rätt så blir det istället två, tre dagar till nästa repetition och sedan blir det med längre och längre mellanrum för varje gång du stavar rätt. Det gör att man får in orden i benmärgen istället för bara ytligt inlärning som man glömmer tre timmar senare.

Babbel finns både på datorn och för mobiler/tablets. Mobilversionen är lite limiterad, men gratis(!), medan datorversionen är mer omfattande och därmed kostar pengar (hur mycket per månad beror på hur länge man skriver upp sig).
Så är ni intresserade av att lära ett nytt språk eller friska upp gamla kunskaper, kolla in Babbel!


Bologna

Vi började resan med att springa på flygplatsen och checka in 5 minuter innan last check-in. Men det var glömt när vi väl kom till Bologna och solsken. Vi tog bussen in till stan och satte oss i solen och åt pizza innan vi gick vidare för att utforska staden.
En båge vi hittade mitt i staden.
The ladies!
Parken i det fina vädret, hela 16°!
 
På eftermiddagen åkte vi vidare mot Florens med tåg; tog ca 45 minuter. Väl där gick vi till hotellet, som låg 1 minut från centralstationen, och gjorde oss till rätta innan vi gick ut och käkade lasagne!

Février

Februari började trevligt med sol, utgång och mardi gras. Sen fick vi vinter igen och kyla innan vi drog till Italien.
 

Questions

Vad roligt att du bloggar om ditt år i Frankrike. Jag funderar själv på att åka som Au-pair till Frankrike i ett halvår i Januari och undrar om du åker via en organisation eller om du själv hittat en värdfamilj? Hur duktig på franska behöver man vara för att få åka och klara sig i en familj?

Jag tycker absolut att du borde ta chansen att åka som au pair. Jag har åkt med STS, men just till Frankrike är det ganska lätt att åka själv, eftersom man inte behöver visum och tillstånd inom Europa. Vet man med sig att man kan vara lite långsam med att fixa saker och har mycket frågor är en organisation bra. Och när det kommer till franskan skiljer den sig väldigt mycket beroende på vilken familj man hamnar i. Min familj kan engelska relativt bra, och det finns jättemånga halv-franska familjer som vill ha au pairer som pratar exempelvis engelska eller svenska med barnen. Så bristande franska är absolut inget problem, man lär sig snabbt när man är tvungen!

Hej! Vilken organisation åkte du med? Vad ingår i dina uppgifter som au-pair, hur ser en vanlig dag ut ungefär? Det verkar som du har rätt mycket fritid.

Hej, jag åker med STS. Mina uppgifter är att ibland väcka barnen på morgonen och se till att de går till bussen i tid, ibland går jag med till bussen. På eftermiddagen är jag hemma när de kommer hem från skolan, och ser till att de får mat och sköter sig fram tills föräldrarna kommer hem. Eftersom de är så stora "sköter" de sig själva och jag behöver inte direkt städa efter dem eller säga till dem att göra läxor och så. Så dagarna har jag för mig själv och då går jag några timmar i skolan och sen gör jag vad jag vill.

Hur gamla är barnen som du har? Tycker du att det är enklare att ta hand om äldre barn än små barn?

Barnen jag tar hand om är 12 och 14 år, så de är ganska "gamla". Det finns för- och nackdelar med olika åldrar. Jag föredrar att ha lite äldre barn för att jag inte har så jättemycket erfarenhet av små barn och sen är inte jag särskilt överdrivet förtjust i att leka konstant. Så jag tycker det är rätt skönt att de kan sysselsätta sig själva. Små barn däremot är lättare att "kontrollera", för de är beroende av folk som tar hand om dem. När man är 13-14 år så kan man välja att strunta i det som folk säger till en. Det kan man självklart när man är 5 också, men det är på ett helt annat sätt.


Change

Jag ändrade precis åsikt om katten... Han åt nämligen upp en spindel som kom springande över golvet, så från och med nu så springer jag efter katten när jag ser en spindel!

SNÖ

Bilduppladdningen fungerar inte så får försöka fixa det under veckan. Kan dock berätta att vi har ca 2 dm snö här, tågen funkar inte, bilarna glider bara runt på vägarna och föräldrarna vet inte om de kommer att kunna ta sig till jobbet i morgon...

Denna katt!

Katten fällde mig precis när jag försökte ge honom mat. Han ska konstant slingra sig runt benen, vilket skapar lite problem när man försöker gå och undvika att trampa på honom när han gör det. Denna gången kom han undan skadefri, men jag råkade trampa på något så nu har jag ont i hålfoten... 

Retourné à Paris

Äntligen är jag hemma i Paris igen. Det har varit en superbra resa, om man bortser från det faktum att det regnade utan stopp från tisdag till i morse, men det är alltid skönt att komma hem. Vi har under resan hunnit besöka fyra städer och eftersom jag inte hade varit i någon av dem innan har jag nu fyra nya ställen att pricka av på kartan. Nu ska jag kolla lite på datorn innan jag lägger mig, är superdupertrött. Bilder och lite mer info kan ni få  i morgon när jag får lite tid över. I Frankrike har man ju TVÅ veckor lov så jag jobbar hela veckan eftersom barnen är hemma...

Mot nästa stad

Igår var vi i Pisa och kollade in tornet i regnet och idag var vi först och tittade på statyn David i Florens och nu sitter vi på tåget mot Milano.

Klumpigt

Resan börjar lite tveksamt. Jag var ute i god tid och var vid tågstationen ca 10 minuter innan tåget, fast sen gick tåget så sakta att jag missade tåget jag skulle byta till och därför blev jag sen och sa att de andra skulle ta bussen utan mig och att jag skulle ta nästa. Sen när jag väl kom av RER:n så insåg jag att jag kunde hinna och ja, bussen stod kvar så jag gick på för att leta upp tjejerna, men de var inte där. De var vid Opéran där vi bestämt att träffas, men eftersom jag hade sagt att de skulle ta bussen utan mig så antog jag att de redan var på bussen. När jag väl fick tag i Elin försökte jag ta mig av bussen samtidigt som de sprang för att hinna med den, fast ingen av oss lyckades. Bussen körde och nu sitter jag och väntar på att de ska komma om 10-20 minuter!

Off we go!

Jag ska snart ta mig mot tåget, sedan vidare mot flygplatsen för att åka till Italien! Whiiii!

Deteste!

Jag ser väldigt sällan fram jättemycket till resor. Och anledningen är att jag AVSKYR att packa. Det finns väldigt få saker som jag skjuter upp så länge (och då ska ni veta att jag sällan i mitt liv börjat att plugga inför ett prov eller skriva 5-sidiga uppsatser förrän kvällen inna) som just att packa inför en resa. Familjen gav sig av lite efter ett och sen dess har jag tvättat saker som jag ska ha med mig, det jobbiga är bara att vi inte har någon torktumlare så jag måste vänta med att packa ner tills det åtminstone är halvtorrt. 
Fast nu måste jag duscha, och sen äta innan jag tar tag i packningen. It's gonna be a long night...
Dessutom så måste jag ta tåget vid 06.37 (!), vilket jag är tacksam för (?!?) för som det såg ut från början hade jag varit tvungen att ta tåget redan vid 06.03, så nu får jag lite sovmorgon och behöver inte ha klockan ställd på förrän lite efter 5...

Paris Fashion Week

Igår mötte jag upp Sarah vid operan lite efter elva när hon slutat skolan. Därifrån gick vi mot Madeleine där vi spontant bestämde oss för att gå in och kolla i kyrkan som var väldigt mörk, men superfin. Sen gick vi vidare mot Place Vendôme och Tuilleries för att spana snygga och kända människor, det är nämligen vårens modevecka i Paris just nu. Vi såg en hel del snyggt klädda och... intressant klädda människor, men inga vi kände igen. Därefter gick vi runt lite i parken och lite affärer innan vi tog oss till mitt stammisställe i St Michel. En restaurang där man kan få en meny för 10 €! Sarah tyckte också om den, hon tyckte den var liten, mysig och fransk och att maten var god!
Därefter tog vi oss proppmätta mot metron för att åka hem i kylan.
De enda förnsterna som fanns i kyrkan satt i taket.
Altaret (om det nu är det man har i katolska kyrkor... la inte så mycket vikt på religionslektionerna)
Vy från Madeleine ner mot Vendôme

RSS 2.0